Ezt kérdezzük meg, ha gyógyszert váltunk ki

Egészségünk múlhat azon, minden szabályt betartunk-e a különféle gyógyszerek szedésénél. Bár a legfontosabb tudnivalók az esetek többségében megtalálhatóak a betegtájékoztatóban, mielőtt kiváltjuk a medicinát - főleg, ha új készítményről van szó - mindig érdemes feltenni a következő kérdéseket a gyógyszerésznek.

A szakember amellett, hogy praktikus tanácsokkal láthat el minket, birtokában lehet olyan specifikus, az állapotunkra vonatkozó információknak, amelyek segíthetnek a hatékonyabb gyógyulásban.

Hogyan szedjem?

Matthew Grissinger gyógyszerész azt tanácsolja, mind az orvosunkkal, mind a gyógyszerésszel beszéljük meg a készítmény szedésének részleteit. Fontos rákérdezni, egy nap hányszor, és a nap mely szakában érdemes bevenni, de lényeges az is, hogy evés előtt vagy után, esetleg éhgyomorra nyeljük le.

Kell-e tartózkodnom bizonyos ételektől, italoktól?

Gyógyszerszedés - ezek a leggyakoribb hibák!

Tudakozódjunk afelől is, hogy mivel lehet és mivel tilos bevenni a gyógyszert - a legjobb a tiszta víz, de bizonyos esetekben a tea, narancslé is szóba jöhet -, illetve, hogy vigyáznunk kell-e ételekkel, italokkal a szedés alatt. Az alkoholra például különösen fontos, hogy rákérdezzünk, mert csökkentheti egyes medicinák hatékonyságát, ha azonban az adott gyógyszernek májkárosító hatása van, azt viszont súlyosbíthatja. Szintén érdemes tudni, hogy egyes készítmények felerősíthetik az alkohol hatását.

Vannak olyan ételek, italok, amelyek negatív irányba befolyásolhatják a medicina hatását. A grapefruilétről például köztudott, hogy a benne található vegyületek egy csoportja, a furanokumarinok gátolják az úgynevezett citokróm enzimrendszer működését. Ezen belül a CYP3A4 izoenzimre is hatnak, amely számos gyógyszer metabolizmusában részt vesz. Ha pedig ezek az enzimek nem tudják kellő hatékonysággal lebontani az adott gyógyszert, akkor több orvosság éli túl az emésztőrendszert, mint amennyit testünk kezelni képes.

Ne szégyelljünk kérdezni a gyógyszerésztől!
Ne szégyelljünk kérdezni a gyógyszerésztől!

Mit tegyek, ha elfelejtettem bevenni?

Grissinger szerint sok aggodalmat megspórolhatunk, ha rákérdezünk a gyógyszerésznél, mit tegyünk, ha elfelejtettük bevenni a készítményt. Bizonyos medicináknál nem probléma: azt az alkalmat kihagyjuk, és ha itt az ideje, bevesszük a következőt. Vannak azonban olyan gyógyszerek, amelyeknél a hiány gondot okozhat, így pótolni kell az elfelejtett dózist - ilyenek például a fogamzásgátlók.

Meddig kell szednem?

A gyógyszerész arra is felhívja a figyelmet, hogy mindenképpen érdeklődjünk arról, meddig szükséges szedni a készítményt. Egy 2018-as tanulmány, amely az Annals of Family Medicine-ben jelent meg, kimutatta, hogy a vizsgált páciensek majdnem fele fölöslegesen sok ideig szedte a gyógyszerét, például antidepresszánsokat,csontritkulásvagy gyomorégés kezelésére felírt készítményeket.

Szedhetem az újat a régiekkel együtt?

Nem várhatjuk el, hogy a gyógyszerész minden esetben figyelmeztessen minket arra, mire kell figyelnünk, ha több készítményt is szedünk párhuzamosan - mondja Grissinger. Ezért kell nekünk érdeklődnünk, van-e olyan gyógyszer, amellyel az adott medicina nem fér össze, még úgy se, hogy több óra is eltelik a két készítmény bevétele között. Ha az összes lehetséges gyógyszerkölcsönhatásról informálódni akarunk, mindig legyen nálunk egy folyamatosan frissített lista az általunk szedett készítményekről, amelyet megmutathatunk a gyógyszerésznek.

Hogyan tároljam?

A gyógyszer minőségének megőrzése érdekében figyeljünk a tárolási szabályokra is. Grissinger szerint például a fürdőszoba az egyik legrosszabb választás, a magas hőmérséklet és páratartalom ugyanis sokat árthat a készítményeknek. A legtöbb medicina száraz, sötét helyen "érzi jól magát", ahol a gyerekek nem férhetnek hozzá, például a konyhaszekrény egy magas, zárt polcán. Vannak olyanok is egyébként, teszi hozzá a szakember, amelyeket fagyasztva kell tárolni.

Forrás: thehealthy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő