Ez lesz az egészségügy jövője?

A modern technológiák az elmúlt pár évtizedben mindennapi életünk szerves részeivé váltak. Nemcsak megkönnyítik számunkra jó néhány tevékenység elvégzését, de sok esetben növelik idő- és költséghatékonyságunkat is.

Ezeket az állításokat olvasva mindenki számos példát tudna mondani a saját életéből, amelyek igazságtartalma nehezen megkérdőjelezhető. Míg azonban hétköznapjainkban már teljesen egyértelmű a digitalizációs trend, addig sokan bele sem gondolnak, milyen lehetőségeket rejthet ez az egészségügyre nézve. Az e-health (e-egészségügy) térhódítása azért válik egyre hangsúlyosabbá, mivel előnyei ténylegesen megkönnyítik, illetve hatékonyabbá teszik az orvosi gyógyítómunkát. Ezzel a kérdéssel tehát azért kell kiemelten foglalkozni, hogy mind számunkra, mind az orvos számára egyértelművé váljanak az elérhető technológiai újítások. Csak így használhatjuk ki a rendelkezésre álló lehetőségeket és járulhatunk hozzá magunk is a gyógyítótevékenység hatékonyságának növeléséhez.

Az e-health  térhódítása egyre hangsúlyosabbá válik
Az e-health térhódítása egyre hangsúlyosabbá válik

Mit is jelent tulajdonképpen az e-health, azon belül pedig a telemedicina?

Az e-egészségügy tág kifejezés: az információs, kommunikációs technológiák egészségügyben való felhasználását foglalja magába. Rendkívül dinamikusan fejlődik, és számos területe ismert. Ezen ágazatok közé tartozik például:

  • az m-health (mobile health, mobilegészségügy): mobilkészülékek, telefonok, tabletek felhasználása az orvoslásban; letölthető egészségügyi applikációk, digitális személyi asszisztensek alkalmazása,
  • az elektronikus egészségügyi nyilvántartás rendszere: a beteg korábbi adatainak elektronikus tárolása, így hozzáférhetősége az orvos számára,
  • a Magyarországon 2017-ben bevezetett e-recept, amelynek segítségével TAJ kártya felmutatásával, papíralapú recept nélkül vehetünk gyógyszert,
  • illetve a telemedicina.

A telemedicina olyan egészségügyi ellátást jelent, ahol nem történik orvos-beteg találkozás, hanem valamely információs-kommunikációs eszköz segítségével jön létre kapcsolat. Napjainkban számos eszköz áll rendelkezésre, amely segítségével könnyedén, távolról is elvégezhetőek, megvalósíthatóak bizonyos vizsgálatok, illetve terápiás kezelések az orvos személyes jelenléte nélkül.

Milyen előnyökkel szolgálhat a telemedicina?

A telemedicina számunkra és az orvos számára egyaránt előnyös lehet, hiszen növeli az időhatékonyságot mindkét fél esetében. Betegként mi megtakaríthatjuk - a nagy távolságok miatt sokszor igen jelentős - utazási, illetve a rendelőben gyakran hosszúra nyúló várakozási időt. Az orvosnak pedig lehetősége van a készen kapott adatok értékelésére és javaslatai gyors továbbítására felénk.

Szintén megannyi előnyhöz juthatunk nehezen mozgó, idős, krónikus betegként a modern technológiák alkalmazásával. Nemcsak az esetlegesen fellépő költségeket és az utazásból adódó fizikai megterhelést csökkenthetjük ily módon, de az otthon elvégezhető vizsgálatokkal, illetve terápiás beavatkozásokkal lehetőségünk lehet egy önállóbb életre. Diabéteszes betegként például kulcsfontosságú a saját magunk által elvégezhető feladatok megtanulása, otthoni, önálló alkalmazása, hiszen egy életen át könnyíthetjük így meg a mindennapjainkat. Ebben az esetben az orvossal folytatott telekommunikációnak a terápia nyomon követésében és esetleges módosításában, átállításában van nagy szerepe.

Az innovatív technológiákat betegségünk nyomon követése mellett egészségünk megőrzéséhez is igénybe vehetjük, ehhez számos otthon használható eszköz áll már rendelkezésünkre. Ilyenek például az okosórák, a letölthető telefonos applikációk vagy konkrét példával élve a WIWE készülék. Ennek segítségével bárki könnyedén készíthet magáról EKG- t, amelyről rögtön rövid értékelést is kap. Ennek előnye, hogy panaszmentesség esetén az orvoshoz fordulás elsősorban abban az esetben válhat szükségessé, ha a készülék rendellenességet talál a szívműködésünkben. A WIWE ezen kívül alkalmas lehet az otthoni diagnosztikára például olyan esetekben is, amikor egy adott ritmuszavar egy klinikán elvégzett vizsgálat időpontjában éppen nem detektálható. Ilyenkor megpróbálhatunk saját magunknak EKG-t készíteni a rosszullét konkrét időpontjában, így lehetséges, hogy rögzíteni tudjuk a ritmuszavart, kóros szívműködést, ami később a diagnózis felállításához vezethet. Ugyanerre a célra szolgál a transztelefonos EKG is, amelynek segítségével az általunk készített EKG-t telefon segítségével tudjuk az orvoshoz eljuttatni, aki így akár valós időben, távolról is értékelni tudja a felvételt.

Minden magyar e-beteg lett November elsejétől elindult az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér: elvben mind a 9591 érintett egészségügyi szolgáltató (háziorvos, gyógyszertár, közpénzből működő rendelőintézet és kórház) felkapcsolódott a rendszerre, amelynek célja a hatékonyabb kommunikáció, együttműködés és ellenőrzés mindenek előtt a betegek gyorsabb gyógyulása érdekében. Áttekintjük , hogy ez mit jelent a páciensek szemszögéből.

Az eddigieket összefoglalva láthatjuk, hogy számos előnnyel jár a modern világ által kínált lehetőségek kihasználása. A technológia vívmányaival mi magunk is figyelemmel kísérhetjük, tudatosan követhetjük egészségi állapotunk alakulását. A telekommunikáció alkalmazásával az orvossal együttműködve gyógyulásunkban aktívan is részt vehetünk, az orvossal egyenrangú félként tudunk a kitűzött cél eléréséért dolgozni.

A távkommunikáció árnyoldala - avagy kell-e félnünk a használatától?

Gyakori aggodalom a telemedicina találmányainak használatával kapcsolatban az orvos-beteg kapcsolat elszemélytelenedése, ami a felek közti hatékony kommunikáció, így az információátadás, eredményes gyógyítás gátja lehet. Ezen aggodalmak eloszlatásáért érdemes végiggondolni a tényt, hogy míg az e-health számos módon megkönnyíti a gyógyítást az orvos számára, így pedig gyógyulásunkat is, természetesen nem helyettesítheti teljes mértékben a hagyományos, személyes kapcsolatokon alapuló medicinát. Egy diabéteszes beteg példájával élve a mindennapokban megvalósuló távkommunikációs nyomon követés (telediabetológia) természetesen nem helyettesítheti a bizonyos időközönként szükségessé váló kontrollra járást. Ezeken az orvos-beteg találkozásokon megtörténhet a személyes, bizalmi kapcsolat kialakítása, aminek ápolása távolról is lehetséges két találkozó között.

Sokak számára egy másik gyakori nyugtalanító tényező a személyes adatok védelmének kérdése. Gyakran szemléljük kétkedve a telekommunikációs eszközök megbízhatóságát, féltve adatainkat. Ezen félelmek természetesek, hiszen senki nem szeretné, hogy a róla szóló egészségügyi információk illetéktelen kezekbe kerüljenek és sérüljenek a jogai. A személyes adatok biztonságos kezeléséről azonban törvény rendelkezik. Ennek megfelelően számtalan biztonságos online adatvédelmi rendszer működése teremti meg adataink teljes körű védelmét. Ez biztosítja, hogy rajtunk kívül csakis orvosainknak legyen hozzáférése egészségügyi dokumentumainkhoz.

A helyes használat lehetőségei

Mint láthattuk, az e-health rengeteg módon megkönnyítheti saját és orvosaink életét, mindazonáltal nem beszélhetünk úgy a témáról, hogy nem teszünk említést a helytelen, túlzó használatról. Betegként könnyen eshetünk abba a hibába, hogy az otthon is használható eszközök, alkalmazások rabjaivá válunk. Egy egészséges, panaszmentes ember számára például nem szükséges napi 5 EKG felvétel elkészítése vagy napi 8 vérnyomás-mérés, illetve a legapróbb vélt rendellenesség esetén orvosi vélemény kérése, mivel ez pluszmunkát, -terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerre. Másik szempont, hogy bár orvosaink a tőlük telhető módon természetesen igyekeznek azonnali segítséget nyújtani, ők is emberek, így nem támaszthatunk velük szemben teljesíthetetlen elvárásokat. Bár a lehetőség a gyors és azonnali kapcsolatteremtésre fennáll, ez nem jelenti, hogy a napjában akár többszöri telefonos értekezés orvosunkkal reálisan megvalósítható lenne.

Összefoglalva tehát a modern technológiák hatalmas segítséget jelenthetnek az egészségügyi rendszer működtetéséhez, de mellettük nem feledkezhetünk meg a személyes kapcsolattartás fontosságáról sem. Ezenkívül a hatékonyság növeléséhez szükséges részünkről és az orvos részéről is az a tudás és helyes hozzáállás, amely lehetővé teszi a rendelkezésre álló módszerek megfelelő kihasználását.

A szerző a Semmelweis Egyetemen orvostanhallgatója.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: