Európai konferenciát rendeznek a gyermekkori elhízásról Pécsen

Első alkalommal rendezik meg az Európai Gyermekelhízás Konferenciát, a csütörtökön kezdődő háromnapos eseménynek Pécs ad otthont.

"A konferenciára az európai gyermekelhízással foglalkozó csoport (European Childhood Obesity Group - ECOG) hagyományos éves munkaértekezlete keretében kerül sor. A rendezvényre mintegy kétszáz résztvevőt várnak, az Európai Unió országain kívül Algériából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Ugandából érkeznek a gyermekkori elhízás ellen küzdő szakemberek. A tudományos ülést megtiszteli Joáo Breda, a WHO európai szervezetének képviselője is" - mondta Molnár Dénes professzor, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója kedden az MTI megkeresésére.

A konferencia tudományos programja hazai és nemzetközileg is elismert szakemberek előadásaival próbál átfogó képet adni az elhízás okairól, diagnózisáról, szövődményeiről, a hozzá társuló betegségekről, továbbá a kezelés lehetőségeiről. Az elhízás és a felnőttkori betegségek gyermekkori megelőzésének lehetőségei is kiemelt helyet kapnak a tudományos ülésen.

Molnár Dénes kitért rá: az eseményen az öt legjelentősebb, gyermekkori elhízással foglalkozó európai pályázat koordinátora számol be tapasztalatairól és az eredményekről a témával foglalkozó orvosoknak, kutatóknak, pszichológusoknak, dietetikusoknak, gyógytornászoknak, táplálkozástudományi specialistáknak.

"A gyermekkori elhízásnak népegészségügyi jelentősége van. Európában mintegy 26 millió túlsúlyos gyerek él, számuk évente egymillióval nő" - mondta.

Magyarországon a 3-10 éves korosztály 17-20 százaléka, a 12-18 éves korúak 24-25 százaléka túlsúlyos. Ezzel a magyarok a középmezőnybe tartoznak az európai rangsorban. Spanyolországban, Dél-Olaszországban és Görögországban a 18 év alattiak 28-30 százaléka túlsúlyos, a skandináv államokban pedig csak 10-14 százaléka.

"Az elhízás veszélyes, mert a felnőttkori krónikus betegségek előidézője lehet. Ha azt szeretnénk, hogy az átlagéletkor a jövőben is emelkedjen, elengedhetetlen a megelőzés, az egészséges életmódra nevelés. Elsősorban a fiatalabb korosztálynál, amelynek tagjai könnyebben meggyőzhetők, hogy változtassanak táplálkozási szokásaikon és többet mozogjanak" - mondta a klinikaigazgató.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)