Ételintolerancia - az új népbetegség?

A Brit Dietetikai Társaság elnöke szerint ma már szinte népbetegségnek tekinthető az élelmiszerérzékenység (élelmiszer intolerancia), amely az emberek több mint negyven százalékának mindennapjait keseríti meg.

Egy hazai felmérés adatai alapján az ételintolerancia által érintett betegek csaknem fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor-és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, székrekedés) és mintegy harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, ekcéma) szenved. A fentiek mellett figyelemre méltó gyakorisággal fordulnak elő olyan, az életminőséget rontó problémák (fejfájás, álmatlanság, depresszió), melyek hátterében a leggondosabb kivizsgálás sem talál ismert, gyógyszerrel kezelhető betegséget.

Noha a tudomány álláspontja nem egységes, annyi bizonyos, hogy az ételintolerancia hátterében a táplálék felszívódásáért felelős bélrendszer kóros elváltozása áll. Bélrendszerünk egészséges működése során az elfogyasztott nagyon bonyolult összetételű étel a bélcsatornában kis méretű, egyszerű molekulákra bomlik, melyek felszívódva bejutnak a keringésbe. Ha azonban a bélfal bizonyos szakaszai - például túlzott antibiotikum kezelés, stressz, vagy bármilyen más ok miatt - károsodnak (begyulladnak), egyes ételek nem bomlanak le teljes mértékben. Ennek következményeként a károsodott bélfalon keresztül "nem oda való" fehérjék kerülnek a keringésbe.

Ezeket a szervezet "ellenséges behatolóknak" tekinti és az immunrendszer segítségével támadást indít ellenük. A támadás egyik első lépése, hogy a szervezet a behatoló idegen fehérjére szabott, specifikus ellenanyagot termel, amely megjelenik a vérben. Ez az úgynevezett IgG ellenanyag megtalálja a behatolót, hozzákapcsolódik és ezzel semlegesíti, ártalmatlanná teszi azt. A behatoló fehérjék (antigének) és a támadó IgG kapcsolódásából létrejött immunkomplexek - bonyolult folyamatok eredményeképpen - előidézhetik a fentiekben felsorolt kellemetlen tüneteket.

Ahhoz, hogy megszabadulhassunk a tünetektől, először meg kell állapítani, hogy melyik ételféleségből származó fehérje viselkedett ellenséges behatolóként, mert ennek ismeretében hagyható ki az étrendünkből az az étel, amelyik a problémát okozta.

Ennek az ételfehérjének az egyedi kimutatására szolgáló immunológiai teszt ma már többféle kivitelben is rendelkezésre áll. A modern technológia lehetővé teszi, hogy az ujjbegyből alig érezhető kis szúrással kinyerhető egy csepp vérből 46, vagy akár 220 különféle élelmiszer fehérjéire meglévő ételérzékenységet (ételintoleranciát) kimutassunk. A patikában is kapható - akár otthon is elvégezhető - FoodDetective-teszt mindössze háromnegyed óra alatt eredményt ad és azonnal jelzi, hogy a vizsgált személy milyen táplálékra érzékeny. Így kimutatható például a tejre, tojásra, élesztőre, gabonafélékre, gyümölcsökre, húsokra, fűszerekre mutatott élelmiszer érzékenység.

Több ezer, Magyarországon elvégzett teszt tapasztalatai azt mutatják, hogy ha a beteg ezeket az ételeket az étrendjéből elhagyja, a panaszok jelentős része elmúlik, vagy mérséklődik. A teszttel kapott eredmények arra is rámutattak, hogy a teszt elvégzése és az eredmények alapján összeállított diéta a legkülönbözőbb (emésztőszervi, bőr, viselkedési) panaszokkal jelentkező gyermekeknél is kiváló hatású.

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: