Ételeink, gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész figyelmeztet arra, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be, máskor pedig épp fordítva, étkezés közben vagy étkezést követően kell bevenni.

Az elfogyasztott táplálék mennyisége és minősége a legtöbb esetben befolyásolja a szervezetbe jutó gyógyszerek felszívódását, lebomlását, kiürülését, a gyógyszerhatás erősségét, stb. A gyógyszerek pedig - különböző módon és mértékben - hatással lehetnek a tápanyagok felszívódására és hasznosulására.

Gyógyszerek hatása a táplálkozásra

(Néhány példa, a teljesség igénye nélkül)

  • Számos gyógyszer mellékhatásként okozhat hányingert, hányást - pl. a daganatos betegségek gyógyszerei, néhány antibiotikum -, s ezzel befolyásolhatják a táplálékfelvételt.
  • Máskor étvágytalanság, például szív- és keringésre ható szerek mellékhatása csökkentheti az evési kedvet, de az is előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzésünk, például egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése idején. Néha kellemetlen fémes ízt is érezhetünk a szájunkban, s ez természetesen ronthatja az étvágyat.
  • Ezzel ellentétesen néhány gyógyszer, például a depressziós betegek kezelésére használt szerek némelyike étvágynövelő hatású, s ez a hatás fokozott táplálékfelvételt, esetleg súlygyarapodást is eredményezhet.
  • Befolyásolhatják a gyógyszerek a tápanyagok felszívódását is a tápcsatorna mozgásainak növelése (hashajtók) vagy csökkentése útján. Ha a béltartalom áthidalási idejét a hashajtók megrövidítik, csökkenhet a felszívódás.

Az étkezés befolyása a gyógyszerhatásra

Véralvadást gátló kezelés esetén a nagy K-vitamin-tartalmú élelmi anyagok (ilyenek a sötétzöld levelű zöldségek: a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem, rajtuk kívül a zöldbab, az uborka, a szója, stb.) fogyasztását nem javasolják, mert a K-vitamin-bevitel csökkenti a gyógyszerhatást.

Étkezés előtt tanácsos bevenni azokat az orvosságokat, amelyek felszívódását a gyomorsósav és/vagy az emésztőnedvek csökkenthetik (ilyen lehet néhány antibiotikum), azokat pedig, amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, inkább étkezés közben, vagy étkezés után jó bevenni.

Természetesen a nagyobb táplálékmennyiség késlelteti és elnyújtja a gyógyszer felszívódását. Fájdalomcsillapításnál az is fontos lehet, hogy gyorsan csökkenjen a fájdalom; ilyen esetben jobb, ha nem tele gyomorba kerül a gyógyszer.

Néha az sem mindegy, mivel vesszük be a gyógyszert. Ha vasat szedünk, a legjobb, ha gyümölcslével vesszük be, mert a gyümölcsben levő C-vitamin a vas felszívódását elősegíti, míg más tápanyagok (például a tejben lévő kalcium) gátolják.

Az élvezeti szerek közül a kávé és a tea növeli a kalciumürítést, s csökkenti például a vas felszívódását.

Az alkohol gyógyszerekkel történő együttes fogyasztása veszélyes, mert módosíthatja a gyógyszerhatást. (A nyugtatók hatását ellenőrizhetetlen mértékben növelheti.)

Néhány tápanyag nagyobb dózisban terápiás hatású lehet

A nikotinsavnak vérzsírszint-csökkentő hatást tulajdonítanak, a B6-vitamint pedig hányinger, illetve hányás csillapítására is használják.

A tápláltsági állapot is befolyásolhatja a gyógyszerhatást

A leromlott szervezetű, alultáplált betegeknél és az elhízottaknál egyaránt módosulhat a gyógyszerhatás erőssége. Beteg emberek gyógyszerelését az alapbetegség is befolyásolja. (Vesebetegeknél a gyógyszer kiürítése elhúzódóbb lehet, májbetegség esetén pedig bizonyos gyógyszerek ronthatják a májműködést.)

Ne szedjünk feleslegesen gyógyszereket, ha szükség van rájuk, hangoljuk össze az étkezéssel.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: