Ép testben ép legyen a lélek!

1969 óta mintegy 70 ezer ember számára biztosítja a fekvő- és járóbeteg-szakellátást Tolna megyében a dombóvári kórház.

A Tolna megyéhez tartozó, mintegy 20 ezer lakosú Dombóvár három megye határán, a Dél-Dunántúl középpontjában helyezkedik el, ismert vasúti csomópont. A település egészségügyi intézménye - 8 emeletes bővített alapszakmás városi kórház - 1969. december 19-én kezdte meg működését, a kórház első igazgató főorvosa Dr. Zahorcsek Alfonz volt. A kórházhoz vele integrált funkcióban működő rendelőintézet is kapcsolódott.

A dombóvári kistérség központjában lévő intézmény 1969 óta folyamatosan mintegy 70 ezer ember számára biztosítja a fekvő- és járóbeteg-szakellátást Tolna megyében (Dombóvári- és Tamási kistérségek), de észak-baranyai területet is ellát. 1976-ban urológiai osztály, 1982-ben mozgásszervi rehabilitációs osztály létesült, a gondozók és szakrendelések szakmai összetétele és szakorvosi óraszáma is folyamatosan növekedett. 1988-ban Dr. Hajós Károly vette át a kórház vezetését.

Dombóvári Szent Lukács
Egészségügyi Nonprofit Kft.

Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft.
1989-ben megtörtént az első kórházfelújítás is az "A" és "B" hotelszárnyak ablakainak cseréjével, majd a diagnosztikai és a műtéti szárny rekonstrukciójával, az épület statikai megerősítésével. 1990-ben központi intenzív osztály létesült, a mozgásszervi rehabilitációs osztály ágyszáma emelkedett, és a gunarasi gyógyvízre épülő rehabilitáció fokozatosan a kórház fő profiljává vált. 1996. július 1-től - Magyarországon elsőként - közhasznú társaság formában működik a kórház: 1997-től Dombóvár Város Önkormányzata 100 százalékban tulajdonos.

Az ügyvezető gazdasági igazgatói feladatokat Nagy Béla és dr. Hajós Károly után 2002-ben dr. Kerekes László vette át. A kht. az elmúlt években folyamatos és igen jelentős szakmai struktúraváltást hajtott végre, melyhez beruházások, fejlesztések is kapcsolódtak. A szakmai koncepció lényege az aktív ágyak folyamatos és fokozatos csökkentése, a rehabilitációs, az ápolási és a krónikus ágyak növelése, a korszerű ellátási formák (egynapos sebészet, mátrixrendszerben történő működés, nappali kórházi, kúraszerű ellátások) kialakítása és működtetése, a járóbeteg-szakellátás fejlesztése.

A kórház fontosnak érzi a betegek magas szintű, minőségi ellátását, szolgálatát, a test és lélek egységének komplex, holisztikus megközelítését a mindennapi gyógyító tevékenység során, melyet missziós nyilatkozatában is megfogalmazott. Ezen célok megvalósítása érdekében 2002. október 18-án az intézmény felvette Szent Lukács orvos-evangélista nevét, mellyel az emberközpontú gyógyítást kívánja a középpontba helyezni. Szintén 2002. október 18-án kórházi kápolnát szenteltek fel, mely az istentiszteletek mellett ünnepi rendezvények, tudományos ülések és kulturális események helyszíne is.
2006-tól a belgyógyászati jellegű szakterületek is mátrix osztály szerkezetben működnek. 2006 októberében részleges kórházrekonstrukció fejeződött be, mely a nyolcemeletes tömbkórház teljes "B" hotelszárnyát és a "C" szárnyat részben érintette, valamint a földszinti rész is teljesen átalakult, sürgősségi fogadóhelyet, új mentőbeállót, recepciós részleget alakítottak ki. A felújított "B" hotelszárnyon 2-3 ágyas fürdőszobás kórtermeket, valamint teljesen megújult és felszerelt gyermekgyógyászati és központi intenzív osztályt hoztak létre. 2006 decemberében adták át a Gunarasi Rehabilitációs Központot.

A kórház aktív ágyainak száma 2006 decemberében 80-nal csökkent, a rehabilitációs ágyak száma pedig 80-nal emelkedett, és a mozgásszervi mellett megjelent a kardiológiai rehabilitáció is. A rehabilitációs központ kiváló adottságokkal rendelkező épületben (2-3 ágyas fürdőszobával, televízióval, ágyanként hűtőszekrénnyel ellátott kórtermek, mediterrán terasz) gyönyörű természeti környezetben, minden igényt kielégítő szolgáltatásaival (komplex fizio- és balneoterápia gyógymedencében, jakuzzi, szauna, gőzkabin, tornaterem, kondicionáló terem), magas orvostechnikai felszereltséggel várja a hozzá bizalommal forduló betegeket.

2007 áprilisától a kórház szakmai szerkezete ismét változott, az urológiai fekvőbeteg szakellátás megszűnt, új szakmaként krónikus belgyógyászati osztály indult 23 ágyon. Jelenleg 155 aktív és 260 krónikus ágyon történik a betegellátás. A kétprofilú rehabilitáció kapacitása 198 ágy. 2007 augusztusában egynapos sebészeti ellátás indult urológia, ortopédia és gasztroenterológia szakterületeken.

A Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht. 2009 áprilisától nonprofit kft.-ként működik, és a kistérség egészségügyi ellátásában központi szerepet tölt be.
A fentiek megvalósítása érdekében az intézmény nyitott a környező kórházakkal történő együttműködésre, folyamatosan keresi a forrásokat a további infrastrukturális és szakmai fejlesztésekhez, melyek közül a legfontosabbak az "A" hotelszárny rekonstrukciója, a szakrendelők rekonstrukciója Dombóváron és Tamásiban, a külső telephelyek megszüntetése, orvostechnikai, informatikai fejlesztések, egynapos sebészeti ellátások, kúraszerű ellátások fejlesztése, korai rehabilitáció kapacitásainak növelése. A cél a lakosság tényleges, valós és szükséges igényeinek minél magasabb szintű kielégítése, valódi városi kórház szerepkör kialakítása, a gyakori, nem súlyos megbetegedések minél szélesebb szakmai spektrumon történő beteg közeli végleges ellátása. Az orvosok, ápolók és munkatársak elkötelezettek és érdekeltek a kitűzött célok megvalósításában.

A kórház jelmondatai: "Salus aegroti suprema lex esto" (A beteg üdve a legfőbb törvény), "Orandum est ut sit mens sana in corpore sano" (Imádkozzál, hogy ép testben ép legyen a lélek).

Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft.
Főigazgató:Dr. Kerekes László
Osztályok száma:12
Kórházalapítás:1969. december 19.
Vonzáskörzet:66.000 lakos
Ellátott fekvőbetegek száma:11637 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma:335221 fő / 2009.
Orvoslétszám:68
Egészségügyi szakdolgozói létszám:326
Alapítvány: HOSPITAL
Bankszámla száma:Kereskedelmi és Hitelbank 10200627-46211422-00000000


Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+9, +15 °C
Minimum:
+3, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a Dunántúlon a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is előbukkan, keleten azonban még sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag