Ép testben ép legyen a lélek!

1969 óta mintegy 70 ezer ember számára biztosítja a fekvő- és járóbeteg-szakellátást Tolna megyében a dombóvári kórház.

A Tolna megyéhez tartozó, mintegy 20 ezer lakosú Dombóvár három megye határán, a Dél-Dunántúl középpontjában helyezkedik el, ismert vasúti csomópont. A település egészségügyi intézménye - 8 emeletes bővített alapszakmás városi kórház - 1969. december 19-én kezdte meg működését, a kórház első igazgató főorvosa Dr. Zahorcsek Alfonz volt. A kórházhoz vele integrált funkcióban működő rendelőintézet is kapcsolódott.

A dombóvári kistérség központjában lévő intézmény 1969 óta folyamatosan mintegy 70 ezer ember számára biztosítja a fekvő- és járóbeteg-szakellátást Tolna megyében (Dombóvári- és Tamási kistérségek), de észak-baranyai területet is ellát. 1976-ban urológiai osztály, 1982-ben mozgásszervi rehabilitációs osztály létesült, a gondozók és szakrendelések szakmai összetétele és szakorvosi óraszáma is folyamatosan növekedett. 1988-ban Dr. Hajós Károly vette át a kórház vezetését.

Dombóvári Szent Lukács
Egészségügyi Nonprofit Kft.
1989-ben megtörtént az első kórházfelújítás is az "A" és "B" hotelszárnyak ablakainak cseréjével, majd a diagnosztikai és a műtéti szárny rekonstrukciójával, az épület statikai megerősítésével. 1990-ben központi intenzív osztály létesült, a mozgásszervi rehabilitációs osztály ágyszáma emelkedett, és a gunarasi gyógyvízre épülő rehabilitáció fokozatosan a kórház fő profiljává vált. 1996. július 1-től - Magyarországon elsőként - közhasznú társaság formában működik a kórház: 1997-től Dombóvár Város Önkormányzata 100 százalékban tulajdonos.

Az ügyvezető gazdasági igazgatói feladatokat Nagy Béla és dr. Hajós Károly után 2002-ben dr. Kerekes László vette át. A kht. az elmúlt években folyamatos és igen jelentős szakmai struktúraváltást hajtott végre, melyhez beruházások, fejlesztések is kapcsolódtak. A szakmai koncepció lényege az aktív ágyak folyamatos és fokozatos csökkentése, a rehabilitációs, az ápolási és a krónikus ágyak növelése, a korszerű ellátási formák (egynapos sebészet, mátrixrendszerben történő működés, nappali kórházi, kúraszerű ellátások) kialakítása és működtetése, a járóbeteg-szakellátás fejlesztése.

A kórház fontosnak érzi a betegek magas szintű, minőségi ellátását, szolgálatát, a test és lélek egységének komplex, holisztikus megközelítését a mindennapi gyógyító tevékenység során, melyet missziós nyilatkozatában is megfogalmazott. Ezen célok megvalósítása érdekében 2002. október 18-án az intézmény felvette Szent Lukács orvos-evangélista nevét, mellyel az emberközpontú gyógyítást kívánja a középpontba helyezni. Szintén 2002. október 18-án kórházi kápolnát szenteltek fel, mely az istentiszteletek mellett ünnepi rendezvények, tudományos ülések és kulturális események helyszíne is.

2006-tól a belgyógyászati jellegű szakterületek is mátrix osztály szerkezetben működnek. 2006 októberében részleges kórházrekonstrukció fejeződött be, mely a nyolcemeletes tömbkórház teljes "B" hotelszárnyát és a "C" szárnyat részben érintette, valamint a földszinti rész is teljesen átalakult, sürgősségi fogadóhelyet, új mentőbeállót, recepciós részleget alakítottak ki. A felújított "B" hotelszárnyon 2-3 ágyas fürdőszobás kórtermeket, valamint teljesen megújult és felszerelt gyermekgyógyászati és központi intenzív osztályt hoztak létre. 2006 decemberében adták át a Gunarasi Rehabilitációs Központot.

A kórház aktív ágyainak száma 2006 decemberében 80-nal csökkent, a rehabilitációs ágyak száma pedig 80-nal emelkedett, és a mozgásszervi mellett megjelent a kardiológiai rehabilitáció is. A rehabilitációs központ kiváló adottságokkal rendelkező épületben (2-3 ágyas fürdőszobával, televízióval, ágyanként hűtőszekrénnyel ellátott kórtermek, mediterrán terasz) gyönyörű természeti környezetben, minden igényt kielégítő szolgáltatásaival (komplex fizio- és balneoterápia gyógymedencében, jakuzzi, szauna, gőzkabin, tornaterem, kondicionáló terem), magas orvostechnikai felszereltséggel várja a hozzá bizalommal forduló betegeket.

2007 áprilisától a kórház szakmai szerkezete ismét változott, az urológiai fekvőbeteg szakellátás megszűnt, új szakmaként krónikus belgyógyászati osztály indult 23 ágyon. Jelenleg 155 aktív és 260 krónikus ágyon történik a betegellátás. A kétprofilú rehabilitáció kapacitása 198 ágy. 2007 augusztusában egynapos sebészeti ellátás indult urológia, ortopédia és gasztroenterológia szakterületeken.

A Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht. 2009 áprilisától nonprofit kft.-ként működik, és a kistérség egészségügyi ellátásában központi szerepet tölt be.

A fentiek megvalósítása érdekében az intézmény nyitott a környező kórházakkal történő együttműködésre, folyamatosan keresi a forrásokat a további infrastrukturális és szakmai fejlesztésekhez, melyek közül a legfontosabbak az "A" hotelszárny rekonstrukciója, a szakrendelők rekonstrukciója Dombóváron és Tamásiban, a külső telephelyek megszüntetése, orvostechnikai, informatikai fejlesztések, egynapos sebészeti ellátások, kúraszerű ellátások fejlesztése, korai rehabilitáció kapacitásainak növelése. A cél a lakosság tényleges, valós és szükséges igényeinek minél magasabb szintű kielégítése, valódi városi kórház szerepkör kialakítása, a gyakori, nem súlyos megbetegedések minél szélesebb szakmai spektrumon történő beteg közeli végleges ellátása. Az orvosok, ápolók és munkatársak elkötelezettek és érdekeltek a kitűzött célok megvalósításában.

A kórház jelmondatai: "Salus aegroti suprema lex esto" (A beteg üdve a legfőbb törvény), "Orandum est ut sit mens sana in corpore sano" (Imádkozzál, hogy ép testben ép legyen a lélek).

Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft.
Főigazgató: Dr. Kerekes László
Osztályok száma: 12
Kórházalapítás: 1969. december 19.
Vonzáskörzet: 66.000 lakos
Ellátott fekvőbetegek száma: 11637 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma: 335221 fő / 2009.
Orvoslétszám: 68
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 326
Alapítvány: HOSPITAL
Bankszámla száma: Kereskedelmi és Hitelbank 10200627-46211422-00000000

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció