Enyhülhetnek a reumatoid artritises betegek tünetei

Van remény a súlyos idült ízületi betegségként ismert reumatoid artritisz (RA) hosszú távon is hatékony kezelésére egyes új kutatási eredmények szerint.

A kéz krónikus reumája

A kéz krónikus reumája
Egy tavaly közzétett klinikai vizsgálat (COMET) kimutatta, hogy a etanercept a szokásos terápiaként alkalmazott metotrexáttal együtt alkalmazva egy év alatt jelentősen növelte azoknak betegeknek az arányát, akiknél a tünetek átmeneti enyhülését és a betegség progressziójának, vagyis a további ízületi károsodásnak a megszűnését lehetett megfigyelni. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint ezek azok célok, amelyeket a szakorvosok egy eredményes terápiától elvárnak.

A koppenhágai EULAR (Európai Reumaellenes Liga) Konferencián frissen bemutatott adatok további kedvező hírekkel támasztották alá az említett korábbi eredményeket, miszerint a tünetek (átmeneti) enyhülése két évet követően is fenntartható. A COMET tanulmányt vezető Paul Emery, a Leedsi Egyetem reumatológia professzora a legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy "az etanercept és a metotrexát kombinációja nagyfokú remissziót (a tünetek átmeneti enyhülését) eredményez, amely jelentős plusz kockázat nélkül több mint két évig fenntartható."

A tanulmány, amelyben az első év során a kombinációt a metotrexát monoterápiával szemben vizsgálták, a korábbiakhoz képest egy újabb problémára is választ keresett, mégpedig hogy a kombinált kezelés megkezdésének késleltetése milyen hatással van a betegség alakulására. Ezt azzal érték el, hogy a korábban metotrexát monoterápiában részesülő betegcsoportot kettéosztották, és amíg az egyik csoportnál folytatták a korábbi kezelést, addig a másiknál etanercepttel együtt kezdték alkalmazni a metotrexátot. Emery a tapasztalatokról annyit mondott, hogy "noha a késleltetett kombinációs terápia szignifikánsan hatékonyabbnak bizonyult a metotrexát monoterápiánál a klinikai remisszió tekintetében, az ízületi károsodás előrehaladását nem gátolta hatékonyabban."

Mindebből a professzor azt a következtetést vonta le, hogy a gyulladás kezelése ugyan összefüggésbe hozható a késleltetett terápiával, azonban a már kialakult "ízületi károsodás sohasem jöhet helyre."

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag