Ennyi időt tölthet monitor előtt a gyerek

Jobban teljesítettek a kutatók tesztjén azok a kisiskolások, akik napi két óránál kevesebb szabadidős képernyőidőt kaptak.

Nemrég jelent meg az a 4500 amerikai gyerek bevonásával készült tanulmány, amely összefüggést keresett aközött, hogy a 8-11 éves gyerkőcök mennyi időt töltenek szabadidejükben képernyők előtt, mennyit alszanak, és milyenek a mentális képességeik.

A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy bizony nagyon is létezik összefüggés a fentiek között. Akik ugyanis napi két óránál kevesebb szórakozásra engedélyezett képernyőidőt kaptak, jobban teljesítettek egy mentális képességeiket vizsgáló teszten, mint a többiek. Akik pedig ezt a napi két óránál kevesebb képernyőidőt 9-11 óra alvással kombinálták, azoknak a teljesítménye bizonyult magasan a legjobbnak.

A tablet így hat a gyerekre Évek, évtizedek kellenek még, hogy a tabletek és okostelefonok hatását mérni lehessen a most még óvodás és kisiskolás korú digitális bennszülötteken, a korai tapasztalatok azonban nem túl biztatóak. Logopédussal és óvónővel is beszélgettünk a témában - kattintson!

A tanulmányról

A kutatók kérdőíveket töltettek ki a gyerekekkel, hogy megbecsüljék a kisiskolások szabadidős képernyőideje és alvásideje mellett azt is, hogy például mennyi időt szánnak mozgásra. Emellett arra is megkérték a gyerekeket, hogy töltsenek ki egy tesztet, amely a kognitív képességeket vizsgálta - szerepeltek benne például a nyelvvel, a figyelemmel és a memóriával kapcsolatos kérdések is.

Nem jó, ha a gyerekek napi két óránál több időt töltenek a képernyő előtt
Nem jó, ha a gyerekek napi két óránál több időt töltenek a képernyő előtt

A tudósok értékelték a válaszokat, és olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint például a gyerekek testtömegindexe, bőrszíne, a serdülőkori változások, illetve hogy a kisiskolásoknak volt-e fejsérülésük, vagy sem.

Mit hoz a jövő?

Az eredményekre sokan felfigyeltek, de további vizsgálatok kellenek majd, hogy a kutatók különbséget tegyenek az egyes képernyőidők hatásai között. Nem mindegy ugyanis, hogy iskolai vagy szabadidős tevékenységekhez használnak-e a gyerekek képernyőket, és az sem, hogy mit csinálnak a kütyükkel.

A tudósok azt mondják, a videojátékok és a tudományos, ismeretterjesztő tévéműsorok jó hatással is lehetnek a gyerekek kognitív képességeire. Viszont a mobiltelefonozás és a közösségi médiaoldalak ártalmasak a memóriára, a figyelemre és az impulzuskontrollra.

Azt is kiemelték továbbá, hogy az adatokat önbevallásos alapon kapták meg a gyerekektől, a felmérés tehát a kisiskolások emlékein és őszinteségén alapszik (sokak szerint ez az egyik gyenge pontja, mivel nem biztos, hogy a gyerekek helyes adatokat adtak meg), illetve azt is elmondták, hogy a tanulmány készítése során csak egyszer kérdőíveztek, nem követték nyomon az esetleges változásokat a gyerekeknél. De sokan máris abban reménykednek, hogy ez a kutatás jó kiindulási alapot szolgáltat majd további tudósok hasonló témájú munkáihoz.

Forrás: BBC

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)