Ennyi idő alatt sétáljuk le az ebédünket

Majdnem másfél órát kell sétálnunk ahhoz, hogy ledolgozzuk egy csirkés szendvics elfogyasztásával bevitt kalória mennyiségét, 22 perc futással pedig egy szelet csokoládét mozoghatunk le.

A hosszabb-rövidebb sétáknak vitathatatlanul nagy szerepük van az egészségünk megőrzésében, a rendszeres futással pedig a testsúlyunk is könnyebben kordában tartható. Valójában azonban mennyit kell gyalogolni, illetve futni ahhoz, hogy "jóvátegyük" például egy szelet csokoládé, vagy egy pizza elfogyasztását? A BBC cikke összegyűjtötte néhány közkedvelt élelmiszer kalóriaértékét, illetve kiszámolta azt is, hogy mennyit kell mozognunk, hogy ledolgozhassuk ezeket.

Népszerű, ám hatástalan fogyókúrák Afogyókúrasenkinek sem egyszerű, és számos tényezőtől függ, hogy kinek milyen diéta válik be. Mindenkinél más módszer lehet igazán hatékony, az alábbiak közül viszont nem érdemes választani. Kattintson a részletekért!

Egy férfinak nagyjából 2500, míg egy nőnek 2000 kalóriára van szüksége egy átlagos fizikai terheléssel járó naphoz. Kalóriát egyébként nem csak mozgással égetünk, de az olyan alapvető létfenntartó funkciókhoz is szükségünk van rájuk, mint például az emésztés, vagy a légzés. Hogyha több kalóriát juttatunk a szervezetbe, mint amennyit elégetünk, a felesleg zsír formájában raktározódik el a testünkön. A túlsúly már akkor is gondot okozhat, ha rendszeresen csak egy kevéssel fogyasztunk többet a szükséges mennyiségnél. Nem árt ezért tisztában lenni azzal, hogy egy-egy élelmiszer mekkora kalóriabevitelt jelent, illetve hogy mekkora energiabefektetéssel lehet azt ellensúlyozni.

Majdnem másfél óra alatt sétálhatunk le egy csirkés szendvicset. Fotó: iStock
Majdnem másfél óra alatt sétálhatunk le egy csirkés szendvicset. Fotó: iStock

Ennyi mozgással dolgozhatjuk le ezeket az ételeket

  • Egy tál müzli elfogyasztása nagyjából 172 kalória bevitelt jelent. Hogy ledolgozzuk, nagyjából 16 perc közepes intenzitású (5-8 km/h-s) kocogás, illetve 31 perc séta (3-5 km/h-s) szükséges.
  • Egy szelet csokoládéban 229 kalória van, amelyet 22 perc futással és 42 percnyi sétával mozoghatunk le.
  • Fél liter cukros üdítőital körülbelül 138 kalória bevitelét jelenti, hogy ezt ledolgozzuk, 13 perc futásra, illetve 26 perc sétára van szükség.
  • Egy zacskó chips elfogyasztása nagyjából 138 kalória bevitelét jelenti, ha le szeretnénk ezt mozogni, 16 percet kell futnunk, vagy 31 percet gyalogolni.
  • Egy kiadósabb, csirkehúsos-baconös szendvics 445 kalória is lehet, amit csupán 42 percnyi futással vagy 82 perc sétával égetünk el.

A Loughborough Egyetem kutatói szerint nagyon fontos lenne, hogy minden élelmiszer címkéjén hasonlóan könnyen értelmezhető módon szerepeljen az, hogy mennyi mozgással égethető el a kalória, amelyet elfogyasztásával nyer a szervezetünk. Számításaik szerint az így kialakított, tudatosabb táplálkozással átlagosan 200 kalóriát lefaragnánk a saját bevitelünkből.

Forrás: BBC

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: