Emelkedik a közösségi járványok száma is

Zömmel a Calicivírus okoz most közösségi járványokat, illetve halmozódást.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztálya is észlelte a háziorvosi jelentések nyomán, hogy az utóbbi hetekben emelkedik a hasmenéssel járó megbetegedések száma. Több halmozódást is megfigyeltek a szociális és gyermekintézményekben. Mint dr. Szolnoki Istvántól , a főosztály helyettes vezetőjétől megtudtuk, az eddigi vizsgálatok zömmel a Calici vírus jelenlétét igazolták, amely kórokozó rendkívül könnyen nem csak ételközvetítésével, hanem egyszerű kontaktussal is gyorsan terjed. A betegség lefolyása általában nem súlyos.
A fertőző kórház gyermekosztályán megemelkedett betegszám nem az iskolai járványokkal függ össze. A Calicivírus fertőzés a háziorvos tanácsai alapján otthon is kezelhető, a legfontosabb teendő a kiszáradás megelőzése, megfelelő folyadékpótlással. Főleg csecsemők és kisdedek szorulnak kórházi ápolásra, illetve olyan intézményekből, népesebb családokból érkeznek a betegek, ahol a háziorvos nem látja biztosítottnak a szakszerű gondos ellátást.
Előfordul, hogy gyermekintézményben, vagy felnőtteket gondozó szociális otthonban nincs meg az elkülönítés lehetősége, nincs külön nővér, ápoló, a betegek ellátására és emiatt kell kórházba utalni a fertőző beteget.
A főorvos elmondta: ahogyan októbertől májusig, azaz az influenza szezonban a felső légúti megbetegedések emelkedését, halmozódását, úgy májustól októberig az enterális fertőzések számát kíséri nagyobb figyelem. Az úgynevezett, enterális surveillance keretében az esetszám és a járványok vizsgálata mellett nagy jelentőseget kapnak a mikrobiológiai vizsgálatok. A téli, kora tavaszi időszakban a kontakt módon, leginkább piszkos kézzel terjedő rotavírus és calicivírus fertőzések száma szezonálisan mindig megemelkedik.
A tisztiorvosi szolgálat a közösségi intézményekben diagnosztizált fertőzések kapcsán leginkább azt figyeli, van-e a háttérben valamilyen közegészségügyi hiányosság, amely ügyében intézkedni kell. Idejében elvégzett bakteriológiai és virológiai vizsgálattal meg kell állapítani a kórokozót, nehogy véletlenül a calici vírus fertőzéshez hasonló tünetek mögött, egy súlyosabb ételfertőzés, szalmonellózis, campilobacter vagy nehezen megállítható vérhas járvány alakuljon ki.
Kérdésünkre, miért éppen a fővárosban észlelik leginkább a közösségi járványok halmozódását, a főorvos elmondta: itt található a szociális vagy egészségügyi ellátást adó intézmények csaknem egyharmada, ezért természetes módon, arányosan itt több a közösségi járvány is. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fővárosi intézményekben a közegészségügyi helyzet vagy a járványügyi biztonság rosszabb mint vidéken. Ugyanez elmondható más nagyvárosokról is, hiszen a kistelepüléseken sorra szűntek meg a bölcsődék, óvodák, így azután óvodai, bölcsődei járványok sincsenek.
( A calicivírus-fertőzésről az OEK honlapján )
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag