Eltűnnek a gyermekorvosok

Az egészségügyi alapellátás legnagyobb problémáját az elöregedés, valamint az utánpótlás hiánya jelenti.

Több gyermekorvosi praxis is megszűnhet, utánpótlás pedig nincs - hívta fel a figyelmet Pósa György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. Elmondása szerint a házi gyermekorvosok fele hatvanévesnél idősebb, húsz százaléka pedig már a hetvenes éveiben jár. Emiatt pedig várhatóan sok orvos szinte azonos időben fog kiesni a rendszerből, és pótolni sem tudják majd őket. Legalábbis rövid időn belül biztosan nem.
orvos, gyerek, gyermekorvos, hiány,
Utánpótlás nélkül több praxis bezárhat (Fotó: 123rf)

Nagyobb támogatás kellene

Bár tavaly mind a negyven hely betelt a házi gyermekorvosi rezidensképzésre, még nincs semmi garancia rá, hogy a jelöltek valóban ezen a szakterületen fognak elhelyezkedni. Fokozza a helyzet súlyosságát a tény, hogy az elmúlt 4-5 évben már 120 házi gyermekorvosi praxis megszűnt. Póta szerint a finanszírozás növelése is nagyban segítené a praxisok működését, ellenkező esetben még több megszűnésre lehet számítani. Jelenleg 1400 házi gyermekorvosi praxis működik Magyarországon.

Kiderült, mekkora a hiány háziorvosokból

Tizenhat év alatt több mint kétezer fővel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom, miközben az alapellátó orvosok száma folyamatosan csökken. Részletekért kattintson!

Bár a finanszírozás pozitívan változott az elmúlt öt évben, a HGYE elnöke szerint minimum havi félmillió forintos emelésre lenne szükség a házi gyermekorvosok esetében. Ma egy átlagos praxis finanszírozása havi 1,5 millió forint: ebből kell fizetni az adókat, a rendelő rezsiköltségét és az asszisztencia bérét is, így a gyermekorvos nettó 300-400 ezer forintnál magasabb fizetést nem tud kigazdálkodni magának - magyarázta.

Túl nagy a terhelés

Fontos kiemelni azt is, hogy az iskolai hiányzások igazolása indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra. Az egyesület szerint ezért változásra van szükség: azt szeretnék elérni, hogy a szülő több napot igazolhasson a jelenlegi háromnál. Egyébként nincs jogszabályba foglalva, hogy hány napot igazolhat a szülő - ezt az iskolák és óvodák házirendje szabályozza. 
A szülők a legtöbb esetben meg tudják ítélni, hogy mikor kell otthon maradnia a gyereknek - véli Póta György. A cél tehát, hogy kiterjesszék a szülők hatáskörét azáltal, hogy egy enyhébb, orvosi vizsgálatot és gyógyszerfelírást nem igénylő betegség vagy egyéb hiányzás esetén ne kelljen orvosi igazolást vinni az oktatási intézménybe.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag