Eltitkolják a rossz eredményeket?

Sokkal gyakrabban jelennek meg a tudományos folyóiratok, melyeknek pozitív az eredményeik, mint azok, melyeknek negatívak - állapította meg egy új összefoglaló a Cochrane Libraryben.

"Ez a publikációs egyenlőtlenség fontos jelentőséggel bír az egészségügy szempontjából. Amíg nem egyenlő arányban jelennek meg a pozitív és negatív eredmények, addig lehetetlen igazságos döntést hoznunk a gyógyszerek biztonságával és hatékonyságával kapcsolatban" - mondta Sally Hopewell, a brit Cochrane Központból, Oxfordból.

A kutatók nemzetközi csapata szisztematikusan vizsgálta az összes, témakörben fellelhető kísérletet. Ráadásul, azon kívül, hogy megmutatták, felfedezték azt is, hogy a negatív eredmények mennyivel kevesebbszer látnak napvilágot, felfedezték, hogy 1-4 csúszással kerültek csak az újságokba a pozitív eredményekkel járó kísérletekhez képest.

Az összefoglaló öt tanulmányának egyike arra utalt, hogy a fentiekért inkább a tudósok felelősek, és nem a szerkesztők. A cikkek visszatartását általában azzal indokolták, hogy a kutatás nem elég érdekes, vagy nem volt idejük. "A klinikai protokollok regisztrációjának meg kellene könnyítenie a beazonosítást, hogy vajon hol hiányoznak az eredmények" - mondta Kay Dickersin, a baltimore-i John Hopkins Egyetemről, a projekt egy másik kutatója.

Egy másik kutató, a skóciai Kirsty Loudon hozzátette: "A kísérletek és eredményeiknek regisztrációja segíthetne az embereknek, hogy rendszerszerűen áttekinthessék mind a megjelent, mind a meg nem jelent cikkeket, hogy megbízható következtetésekhez jussanak."

A kutatók elmondták, hogy a tanulmányuk arra is rávilágít, mennyire szükséges lenne a klinikai kísérletek eredményeinek közzététele. Mike Clarke az írországi Trinity College Dublinból elmondta: "Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben széleskörű támogatási alapot különített el egy ilyen folyamat kifejlesztésére."

Andy Oxman A norvég Egészségügyi Szolgáltatások Tudásközpontjából az alábbiakban összegezte az eredményeket: "Az egészségügyi döntéseket az összes eredmény tükrében kell meghozni, nem csak az érdekességek figyelembe vételével."
Nagy Egészségteszt
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +29 °C
Minimum:
+12, +17 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag