Eltitkolják a rossz eredményeket?

Sokkal gyakrabban jelennek meg a tudományos folyóiratok, melyeknek pozitív az eredményeik, mint azok, melyeknek negatívak - állapította meg egy új összefoglaló a Cochrane Libraryben.

"Ez a publikációs egyenlőtlenség fontos jelentőséggel bír az egészségügy szempontjából. Amíg nem egyenlő arányban jelennek meg a pozitív és negatív eredmények, addig lehetetlen igazságos döntést hoznunk a gyógyszerek biztonságával és hatékonyságával kapcsolatban" - mondta Sally Hopewell, a brit Cochrane Központból, Oxfordból.

A kutatók nemzetközi csapata szisztematikusan vizsgálta az összes, témakörben fellelhető kísérletet. Ráadásul, azon kívül, hogy megmutatták, felfedezték azt is, hogy a negatív eredmények mennyivel kevesebbszer látnak napvilágot, felfedezték, hogy 1-4 csúszással kerültek csak az újságokba a pozitív eredményekkel járó kísérletekhez képest.

Az összefoglaló öt tanulmányának egyike arra utalt, hogy a fentiekért inkább a tudósok felelősek, és nem a szerkesztők. A cikkek visszatartását általában azzal indokolták, hogy a kutatás nem elég érdekes, vagy nem volt idejük. "A klinikai protokollok regisztrációjának meg kellene könnyítenie a beazonosítást, hogy vajon hol hiányoznak az eredmények" - mondta Kay Dickersin, a baltimore-i John Hopkins Egyetemről, a projekt egy másik kutatója.

Egy másik kutató, a skóciai Kirsty Loudon hozzátette: "A kísérletek és eredményeiknek regisztrációja segíthetne az embereknek, hogy rendszerszerűen áttekinthessék mind a megjelent, mind a meg nem jelent cikkeket, hogy megbízható következtetésekhez jussanak."

A kutatók elmondták, hogy a tanulmányuk arra is rávilágít, mennyire szükséges lenne a klinikai kísérletek eredményeinek közzététele. Mike Clarke az írországi Trinity College Dublinból elmondta: "Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben széleskörű támogatási alapot különített el egy ilyen folyamat kifejlesztésére."

Andy Oxman A norvég Egészségügyi Szolgáltatások Tudásközpontjából az alábbiakban összegezte az eredményeket: "Az egészségügyi döntéseket az összes eredmény tükrében kell meghozni, nem csak az érdekességek figyelembe vételével."
hirdetés
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén folytatódik a borult, csapadékos idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag