+10° - +25°
Nincs front

Először szeretném túlélni, s aztán elmesélem...

Ha előfordult már, hogy az orvostól kilépve kapott észbe, mit akart még megkérdezni, vagy kiszolgáltatottnak, tanácstalannak érezte magát a kórházban, bizonyára tovább fogja olvasni írásunkat. Meg kell tanulnunk magabiztosnak lenni, egészségünk a tét.

Az orvos is ember...

Tehetünk-e róla, ha bennünk felejtenek egy műszert, gézdarabot műtét közben? Aligha. Tévedni - és hibázni - emberi dolog, de bizonyos foglalkozások esetében életek, súlyos szövődmények forognak kockán. És vajon Ön, kedves Olvasó, sohasem felejtette el bevenni a gyógyszerét? Úgy él, hogy egészséges maradjon?
Ha orvos vagy nővér hibázik, nehéz megbocsátani, ez érthető. Mégis, vannak esetek, amikor a "több szem többet lát" mondás nagyon is igaz, és a beteg felkészültségén és együttműködésén is múlik a gyógyulás. Van, akinek mindegy, hogy miként, csak gyógyítsák meg, de többségünkbe - egy amerikai kórházi felmérés szerint több mint 90 százalékunkba - szorult annyi kíváncsiság, hogy szeretnénk is tudni, mi fog történni velünk. Az orvosi ellátásban, ha lassan is, de terjedni látszik az a szemlélet, ami a pácienst partnernek tartja, és a gyógyulási folyamat elengedhetetlen részének tekinti a beteg aktív közreműködését. Aki együttműködik, annak joga van tudni, mit miért csinál, javasol az orvos, mik a lehetőségek, és hol vannak meggyógyításának korlátai. Még ha a beteg bizonyos részletekbe - akár egy műtét leírásába - nem is szeretne belemerülni, annyit mindenképpen fontos hangsúlyoznunk, hogy egészségünkért mi is felelősséggel tartozunk. Nem háríthatjuk át teljesen a kezelést végző szakemberekre.

Biztosak lehetünk-e a biztosítóban?

Kicsiny hazánkban is akadnak bőven rémtörténetek az orvosi ellátásról. Ugyanúgy, a külföldi beszámolókat olvasva is elborzadhatunk a kórházi fertőzés veszélye miatt inkább bevarratlan hasi sebbel hazaengedett beteg vagy a mentősök által ügyetlenül celluxszal cipős dobozba rögzített, törött karú sérült esetével szembesülve. Ráadásul lassan hozzánk is begyűrűzik az a világ, amikor már nem csak azt nézik, hogy melyik kezelés a legjobb a beteg számára, hanem azt is, mi a jó a biztosítónak vagy éppen az orvos anyagi helyzetének. Ennek nyomán nem csak az a helyzet állhat elő, hogy a beteg elesik a csúcstechnológiától, a legkorszerűbb gyógymódtól, hanem a fordítottja is: fölösleges műtétnek vetik alá, csak azért, mert így többet számlázhat az orvos a biztosítónak. Példa lehet erre az az elmozdult, törött kar, amit Kaliforniában bonyolult sebészeti eljárással akartak meggyógyítani, míg egy itthoni traumatológus játszi könnyedséggel, - s ami a legfontosabb, sikeresen! - rántotta helyre, pedig nem is volt friss törés.

Rajtunk is múlik...

Még sorolhatnánk az érveket, miért saját jól fölfogott érdekünk egyre inkább, hogy tisztában legyünk betegségünkkel, lehetőségeinkkel, jogainkkal. Fordítsuk most le a gyakorlatra is, mi a teendő, mielőtt orvoshoz indulunk, kórházba vonulunk. Először is az orvoshoz mindig vigyük magunkkal a TAJ-kártyát és a személyi igazolványt, illetve, ha van, akkor az egészségbiztosítós vagy -pénztári kártyát és iratokat is, továbbá korábbi fontos vizsgálati eredményeinket, leleteinket, szedett gyógyszereink listáját. Mindezt érdemes egy kinyomtatható listában összegezni. Utána pedig vegyük sorra, és jegyezzük föl, mely kérdéseinkre szeretnénk választ kapni, ha egy konkrét panasszal keressük föl az orvost. Felvetéseinkkel nem csak állapotunkkal kapcsolatos aggodalmunkat oszlathatjuk el sikeresen, az orvost is segítjük, nehogy elfelejtsen közölni valami fontosat. Mellesleg pedig a beszélgetés közben arról is megbizonyosodhatunk, hogy valóban tájékozott, lelkiismeretes és készséges-e az orvos.

Kérdések az orvosnak

Az orvosi rendelő sajátos illata, a helyzet szokatlansága, esetleges aggodalmaink bőségesen elegendő okot szolgáltatnak arra, hogy zavarunkban pont a legfontosabb dolgokat felejtsük el megkérdezni. Szánjunk időt otthon annak átgondolására, mi mindent szeretnénk megtudakolni. Végül pedig érdemes kinyomtatni és kitölteni azt a verziót, amit végül magunkkal viszünk az orvosi szobába. Íme, segítségül egy javaslat a legfontosabb kérdésekre témakörökbe gyűjtve:
 • Betegség gyanúja és a diagnózis kapcsán:
  Mit jelentenek a leírtak pontosan? Magyarul hogy mondaná? Krónikus-e a betegség? Mi okozhatta? Miként lehet gyógyítani az én esetemben? Milyen vizsgálatok szükségesek a pontos diagnózishoz, majd pedig a kezeléshez? Hogyan készüljek föl a vizsgálatokra, van-e valami különleges teendőm a vizsgálat előtti időben? Melyik vizsgálati eredmény mennyire megbízható az adott betegség esetében? Mennyi időbe telik, míg elkészülnek a vizsgálati eredmények? Nekem kell jelentkezni a leletekért, vagy értesítenek?
 • Tünetekről:
  Krónikus és rohamokban jelentkező vagy időnként rosszullétekkel járó betegségek esetében fontosak igazán a következő kérdések.
  Mit tegyek, ha rosszabbodik az állapotom? Mi a teendő, ha hirtelen következik be változás vagy rohamszerűen jelentkezik a betegség? Veszélyhelyzetben mik az első teendők és milyen sorrendben? Mikor kell és lehet a kezelőorvost hívni, mikor az ügyeletet, és mikor egyenesen a mentőket? Mit tehetek a rohamok megelőzéséért vagy a betegség rosszabbodását elkerülendő?
 • Kezelésről:
  Pontosan hogyan kell szednem a gyógyszereket, és meddig tart a kezelés ebben a formában? Mit tegyek, ha elfelejtem bevenni valamely gyógyszeremet? Vannak-e mellékhatások, amelyekre figyelnem kell? Várhatók-e kereszthatások, ha más gyógyszerekkel vagy ételekkel együtt szedem be a gyógyszert? Mely recept nélkül kapható készítmények jöhetnek szóba a kezelésben, illetve melyek befolyásolhatják a kezelést? Mikorra és hogyan kell hatnia a kezelésnek? Van-e valamilyen étel vagy ital, amit nem fogyaszthatok a kezelés idején?
 • Életmóddal kapcsolatos:
  Mennyiben befolyásolja az eddigi életvitelemet - akár átmenetileg is - a betegség? Mit változtathat napi időbeosztásomon, kapcsolataimon? Befolyásolja-e a munkámat, vezethetek-e, végezhetem-e eddigi megszokott tevékenységeimet, sportolhatok-e, és hogyan? Befolyásolhatja-e a szexuális életet és partnerkapcsolatomat? Mit kell tudnia a családomnak a betegségről?
 • Megelőzésről:
  Mit tehetek a megelőzés és a jobb közérzetem érdekében? Hol találok segítséget a dohányzásról való leszokáshoz, melyik módszer ajánlható nekem? Másképp kell-e táplálkoznom? Mennyire lenne fontos a fogyókúra? Milyen testmozgás szükséges és ajánlható? Milyen vitaminokat, táplálék-kiegészítőket érdemes esetleg fogyasztanom?
 • Aktuális teendőket illetően:
  Mikor kell legközelebb jönnöm? Milyen gyakorisággal várhatók a vizsgálatok és kontrollok? Mit tegyek, ha nem javul az állapotom úgy, ahogy kellene? Milyen tájékoztatót, írásos anyagot ajánl a betegségemmel kapcsolatban?
Emlékeztető orvoshoz készülőknek - töltse le, és vigye magával orvosához!

Cikkünk második részében az orvos- és kórházválasztás szempontjait, valamint a kórházi tartózkodásról szóló hasznos tudnivalókat szeretnénk közreadni.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag