Elmegy a kedvünk: hosszú az előjegyzési idő a szakrendeléseken

Egyre komolyabb problémát okoz, hogy a szakrendelői vizsgálatokra az előjegyzési idő nem ritkán 3-5-7 hónapossá nyúlt - ennek okait kereste és következményeit mutatta be a Forró nyomon című műsor az RTL II-n.

A rendelők számára korlátozva van, hogy egy hónapban hány beteget fogadhatnak, elsősorban ezért várakoznak a betegek. Ám azoknak, akiknek valami fáj, vagy egy tünetük a háziorvos szerint tévériportban megszólalt több érintett is, aki hónapokat várt a diagnózisra, miután orvosa beutalta valamilyen vizsgálatra.

A hosszú, sokszor több hónapos várakozásokról tud az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is. Kiderült, hogy a 10 milliós népességből 7 millióan vesznek igénybe járóbeteg ellátást évente, és ez évi 65-70 millió orvos-beteg találkozás - ez nagyon nagy szám.

Ebből úgy tűnik tehát, hogy a betegek kissé túlterhelik a rendszert, bár ennek okát nehéz kideríteni. Lehet, hogy vannak, akik szívesen töltik az időt orvosnál, de az is lehet, hogy sokakat feleslegesen küldözgetnek ide-oda - és ezzel is növekszik a beteg-előjegyzési lista hossza.

Ám a több hónapos várakozás az államnak sem jó, hiszen hiába tudja kordában tartani a havi kiadásait azzal, hogy maximálja a szakrendelőben ellátható betegek számát, a betegek elmennek a több hónapos várakozási idő alatt más kezelésekre, mert mégiscsak szeretnék enyhíteni a tüneteiket valahogy.

A MHEK Honvéd Kórház orvos igazgatója szerint orvosi szempontból az lenne etikus, ha azonnal fogadni és ellátni tudnák a beteget, a riportban az igazgató néhány praktikus tanácsot is adott. Mikor érdemes sürgősségi ellátást igényelni? Milyen nehezítő tényezők akadályozzák az ellátást, és mivel lehetne jobbítani a rendszeren? Hol tehetünk panaszt? Kéky Kira riportjából mindenre fény derül.

A videó itt linken tekinthető meg: http://www.rtl2.hu/musorok/forronyomon/videok/202735

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: