Elindulhat az egészségügy átalakítása

Egy karácsonykor megjelent kormányhatározat arra utal, hogy komoly átalakítást készítenek elő az egészségügyben.

Fontos változásokat készít elő az egészségügyben az a kormányhatározat, amelyet december 23-án fogadtak el, majd december 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben - írja az Index. Az ünnepi holtidő környékén elrejtett határozat komoly állításokat fogalmaz meg: beismeri, hogy a kórházi ágyak egy része üresen áll, és átcsoportosításokra lehet szükség, illetve kimondja azt is, hogy nincs elég traumatológus, érsebész vagy laboros, így ezek csak nagyobb városi centrumokban lesznek elérhetők.

A legnagyobb hiányszakmák az egészségügyben Idén is nagyjából ugyanazok számítanak hiányszakmának, mint a tavalyi évben, leginkább a vidéki kórházakba kellenének a szakemberek. A szakorvosjelölteket magasabb bérekkel és ösztöndíjakkal csábítanák. Kattintson a részletekért!

Jó irány, komoly hiányosságokkal

"A Kormány 1798/2019. (XII. 23.) Korm. határozata egyes egészségügyi kérdésekről" címet viselő szöveg (amely az alábbi linkre kattintva tölthető le) egyelőre csak feladatokat és határidőket fogalmaz meg a 2020-as évre az egészségügy finanszírozásának és rendszerének átalakítására. A leírás szerint a cél egy olyan struktúra kialakítása, amely fenntartható működést eredményez, illetve megakadályozza az adósságok állandó újratermelődését. Nyolc pont az egészségügyi átalakításokról, kettő pedig a súlyos kórházi adósságok rendezéséről szól.

Komoly változásokat készíthet elő az egészségügyben egy friss határozat. Fotó: iStock
Komoly változásokat készíthet elő az egészségügyben egy friss határozat. Fotó: iStock

A határozat kapcsán az Indexnek Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász úgy nyilatkozott: úgy tűnik, a kormány régóta halogatott lépéseket készül megtenni. Szerinte a felsorolt intézkedések mindegyike hasznos lehet, amennyiben a mögötte álló szakmai koncepciókat is elfogadják. Kiemelte azonban, hogy a kórházak működési formájának átalakítása nem szerepel a határozatban, pedig az egyik első intézkedésnek kellene ennek lennie, mivel az intézmények megfulladnak a jelenlegi szabályozási környezetben. Sinkó Eszter szerint az is nagyon fontos lenne, hogy a kormány stratégiai jelentőségű ágazattá emelje az egészségügyet, amelynek így kiemelt finanszírozási keretet biztosíthatnának a jövőben. A pontokról, valamint a mögötte álló kormányzati szándékról bővebben az Index cikkében olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés