Elfogadhatatlan, hogy vizitdíjat szednek

HáziPatika

Míg 2007-ben a vizitdíj alól automatikusan felmentést kaptak a gyerekek, a krónikus betegek és a szociálisan rászorulók, addig Pilis községben gyakorlatilag mindenkinek fizetnie kell.

Mi az egészségügyi költség-hozzájárulás?

Mi az a vizitdíj?

Vizitdíj: Miért, mennyit és mikor kell fizetni? című cikkünkben korábban csokorba szedtük, mit is jelent pontosan a vizitdíj.

A 168 Óra cikke szerint bár a rendelet lehetőséget ad rá, hogy a tartósan betegek felmentést kapjanak a 300 forintos hozzájárulás megfizetése alól, a romák által lakott településrészen mindössze 1-2 ember kap kibúvót, és ők is csak esetlegesen. A lap szerint az emberek valójában nem is tudnak arról, hogy lehetne mentességet kérni, az önkormányzat pedig "nem igyekszik mentesíteni" a díjfizetés alól a rászorulókat, akik havonta 2-3 ezer forintot is otthagyhatnak vizitdíj - hivatalos nevén egészségügyi költség-hozzájárulás - gyanánt.

Elfogadhatatlan, hogy vizitdíjat szednek
Pilis városában vizitdíjat szednek

A probléma megoldása érdekében a Pilisi Civilek közösségfejlesztő munkatársai találkozót kezdeményeztek Hajnal Csilla polgármesterrel. A civil szervezet munkatársa, Balogh Fruzsina szerint a megbeszélés a kezdeti feszültségek ellenére konstruktív hangulatú volt, a polgármester azt mondta, biztos találnak megoldást a problémákra.

A lap is elküldte kérdéseit - a válaszokból értékelésük szerint ellenben nem olvasható ki konstruktivitás. A polgármester - aki a Pilisi Vállalkozók Egyesülete jelöltjeként nyerte meg a választást - azt írta, hogy a kérdéses orvosi intézményt a pilisi lakosok jóléte miatt tartja fenn az önkormányzat, az államilag szervezett szolgáltatás mellett ez kvázi extraként működik, hogy a lakosoknak ne kelljen minden laborvizsgálatra Ceglédre utazniuk, a szükséges működtetéshez pedig hozzájárulást szednek. Cegléden ingyen kivizsgálnák őket, tömegközlekedéssel viszont 900 forintba kerül az út oda-vissza.

Elfogadhatatlan, hogy vizitdíjat szedjenek

A polgármester azt írta, hogy a krónikus betegek felmentést kaphatnak, de arra nem válaszolt, hogyan, ahogy arra sem, mi lesz a kismamák, kisgyerekek vizitdíjával - írja a hvg.hu, amely arról számolt be, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma később közleményben reagált erre a hírre, amelyben leszögezték, hogy alapellátás keretében végzett gyógyító tevékenységért térítési díj nem kérhető, ugyanis "a költségeket a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató részére az egészségbiztosítási pénztár téríti meg".


Mint írják, a pilisi intézmény viszont nem állami, vagyis nem az Emmi fenntartása alatt áll, ezért a közigazgatási hatóság részletes vizsgálatának kell kiderítenie, hogy a fenti előíráshoz képest történt-e jogsértés. Az Emmi elfogadhatatlannak tartja, hogy közfinanszírozott egészségügyi közszolgáltatásért vizitdíjat szedjenek.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag