Életfogytiglant kapott a cseh kórházi sorozatgyilkos

Életfogytiglani börtönbüntetést kapott az a cseh kórházi ápoló, akit a bíróság hét gyilkosságban és tíz gyilkossági kísérletben talált vétkesnek.
A nagy érdeklődéssel kísért perben csütörtökön hirdettek ítéletet a kelet-csehországi Hradec Královében. A 31 éves Petr Zelenka ápolóként dolgozott a Prágától 100 kilométerre délkeletre fekvő Havlíckuv Brod kórházában. A Csehországban példátlan gyilkosságsorozatot 2006 májusa és szeptembere között követte el, saját beismerése szerint előre megfontolt szándékkal.
A sorozatgyilkos áldozatai mind olyan betegek voltak, akik súlyos baleset vagy nagy műtét után öntudatlanul feküdtek kórházi ágyukon. A tettes nagy dózisban véralvadásgátlót adott be nekik injekcióval, amivel súlyos vérzéseket okozott.
"Zelenka cselekedetei társadalmi szempontból rendkívül veszélyesek, mert beteg és védtelen embereken követte el őket. Súlyosbító körülmény, hogy pontosan ismerte áldozatai egészségi állapotát" - jelentette ki Jirí Vacek , a bíróság elnöke az ítélet indoklásakor, amelyet a cseh köztelevízió egyenes adásban közvetített.
"Mélyen elítélendőek mindazok az indokok, amelyeket cselekedetei magyarázataként felhozott" - szögezte le Lanka Faltusová államügyész.
A Csehországban páratlan bűntettsorozat valódi indítékai eléggé homályosak. Zelenka a legutolsó bírósági meghallgatásokon tetteit azzal magyarázta, hogy elégedetlen volt életével, és "cselekvésre vágyott".
Korábban az ápoló, akit 2006 novemberében tartóztattak le, azt vallotta, hogy cselekedeteivel az orvosokat és az ápolókat akarta tesztelni, illetve nevetségessé tenni. A véralvadásgátlót - Heparint - ugyanis mindig röviddel munkaideje lejárta előtt adta be, mégpedig kollégái pácienseinek. A hatás mindig csak néhány óra múlva következett be, így a tettes hosszabb ideig elkerülhette felettesei figyelmét. Ezzel állítólag azt is akarta bizonyítani, hogy a kórházban ő a legjobb.
"Bármi volt is a valódi ok, teljességgel elfogadhatatlan és mélyen elítélendő" - hangsúlyozta ezzel kapcsolatban a bíró. "Bocsánatot kérek az áldozatok hozzátartozóitól. Nem tudom mi ütött belém, miért tettem azt, amit tettem" - mondta rövid záróbeszédében a bíróság előtt Zelenka, aki szemrebbenés nélkül hallgatta végig az ítélethirdetést.
Csehországban jelenleg 33 olyan személy van a börtönökben, akit életfogytiglani büntetésre ítéltek.
A példátlan eset hatalmas botrányt kavart és nagy nyugtalanságot váltott ki Csehországban, s az áldozatok jogi képviselői kárpótlási kérelemmel fordultak a kórházhoz. A kárpótlás kérdése még nincs lezárva.
"Nem az egészségügyi rendszer hibájáról, hanem egyszerű gyilkosságokról van szó" - szögezte le már korábban Tomás Julínek , az egészségügyi tárca vezetője. Szakértői vélemények szerint a hasonló tragédiákat szinte lehetetlen teljességgel kizárni.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változóan felhős lesz az ég, elszórt jelleggel számíthatunk esőre, záporesőre.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag