Életátültetés

Az orvostudomány fejlődésével ma már nem megy csodaszámba a súlyosan beteg, a hagyományos kezelési eljárásokkal már nem gyógyítható, már-már működésképtelen emberi szervek "cseréje", átültetése.

E bonyolult eljárás során élő vagy halott személyek egészséges szerveit, veséjét, tüdejét, szívét, szöveteit arra kor, alkat, vércsoport és sok egyéb szempont szerint alkalmas betegek kaphatják meg, hozzásegítve őket a vágyott és e nélkül nehezen elérhető teljes gyógyuláshoz. Ezekben az esetekben a donor tényleg a mindennél értékesebbel, az egészséggel, egy új, teljes élet lehetőségével ajándékozza meg szerencsés embertársát. Nem túlzás hát az "Életátültetés" kifejezés, amelyet a szervátültetések hazai és nemzetközi segítésére, szervezésére alakult Hungarotransplant Kht. hírlevelétől kölcsönöztünk.

A transzplantáció folyamata

Közismert, hogy Magyarországon is zajlanak szervátültetések: legnagyobb számban vesetranszplantációt végeznek, de nő a más szervek és szövetek átültetésének esetszáma is. E nagy fontosságú, hatalmas szervező- és egyéb háttérmunkát igénylő gyógyító tevékenység hazai koordináló, egyeztető, előkészítő és operatív feladataira, eredményességének növelésére hozta létre 2001-ben az Egészségügyi Minisztérium a Hungarotransplant (HTP) Kht-t - mutatta be dr. Borka Péter igazgatóhelyettes.

A szervátültetésnek két lehetősége van: ritkábban élő donorból, szervadóból történik, nagyobb számban pedig agyhalál állapotában lévő személyből származó, úgynevezett kadáver átültetésről van szó. Ez utóbbi esetben - mivel ez váratlanul következik be - különösen fontos a potenciális donort és a szervcserére váró beteget kezelő kórház munkatársainak minél gyorsabb, szervezettebb, összehangoltabb munkája. A Hungarotransplant belépése óta változott a donációs riadó menete: az erre a célra fenntartott zöld szám mozgósítja a non-stop szolgálatot ellátó Országos Koordinátori Központ munkatársait. A koordinátorok segítik a donort adó és a beültethető szervet fogadó kórház teamjeit egyaránt, hatékonyan kiépített kapcsolatrendszer által lehetőleg gyorsítva, sokoldalú szakmai és jogi szempontok alapján ellenőrizve, dokumentálva, kísérve az egész folyamatot. E szakemberek részt vesznek a várólistákról a lehetséges recipiensek (beültetésre váró betegek) kiválasztásában, vizsgálataiban, előkészítésében is. A kiválasztás számos szempontból, körültekintően történik: a vércsoport és egyéb szerológiai egyezések mellett többek között a donor és a beteg korának, alkatának körülbelüli egyezése szerepel a feltételek között, a gyerekek, a legrégebben várakozók, a hiperimmunizáltak pedig előnyt élveznek. Egy-egy riadó szervezése a donorjelentéstől a sikeres beültetésig akár 85 ember összehangolt munkáját igényli.

Nemzetközi együttműködés

A sikeres transzplantációk számának növeléséhez hozzájárul a minél kiterjedtebb nemzetközi együttműködés és a határon túli szervcsere lehetősége is. Ennek fontossága vitathatatlan, hiszen bár világszerte szervhiány van, megfelelő recipiens hiányában számos szerv nem kerül felhasználásra, pedig ha időben megtalálnák az alkalmas befogadót, életeket menthetnének meg ezek is. Sürgős esetben nemzeti szinten szinte soha nincs azonnal megfelelő donor, pedig ha például gombamérgezés esetén májátültetés válik szükségessé, az órák is számítanak. A nemzetközi együttműködés által jelentősen javulhatnak az érintett országok betegeinek transzplantációs esélyei, így például egy kétoldalú megállapodás alapján 2002-ben 20 magyar donor tüdőbeültetést végeztek el Ausztriában. Az sem elhanyagolható, hogy a szabályozott szervcsere a legjobb módja a szervkereskedelem elleni harcnak is.

Eredmények

A szervezetnek működése első évében fontos feladata volt a megalakulás, a szervező munka mellett a magyarországi helyzet feltérképezése, adatgyűjtés. Ennek nyomán sokoldalú oktatási-továbbképzési tevékenységet és kommunikációs programsorozatot indítottak el, hogy növelhessék a kórházak donációs aktivitását és a transzplantáció társadalmi elfogadottságát egyaránt. Céljuk, hogy minél nagyobb arányban használják ki az adódó lehetőségeket, hogy az arra alkalmas, életet jelentő szervek eljussanak azokhoz, akiknek adott esetben ez az egyetlen reményük a gyógyulásra.

Már az első év végén számottevő eredményt mutathatott fel a kht. Míg 2000-ben 140, 2001-ben pedig 147, addig 2002-ben már 177 sikeres donáció történt. Összességében 352 különböző szerv került az elmúlt évben átültetésre. Tavaly a kórházakból 219 donorjelentés történt, e potenciális donációk közül 177 valósult meg, ami Európa-szerte páratlan, 21 százalékos növekedés. A szervkivételek elmaradásának oka a legtöbb esetben az átvihető fertőzés vagy a daganatos betegség kockázata, illetve a donor keringésének összeomlása volt, és csupán hét alkalommal kellett a hozzátartozók visszautasítása miatt lemondani róla. Nagy jelentősége van annak is, hogy nőtt a többes szervkivételek száma is: 27 esetben három, 9 esetben négy, öt esetben öt szervet emeltek ki egyazon donorból. A hazai kórházak közül 57 intézmény jelentett donort, közülük 14 első ízben vett részt a programban, valószínűsíthetően épp a kht. szervező, koordináló munkájának, széleskörű szakmai továbbképző programjaiknak köszönhetően.

A transzplantációk társadalmi megítélésének javítása is nagyban hozzájárulhat az eredményekhez. A köztudatban még előforduló tévhitek, előítéletek, hiányos ismeretek megváltoztatásáért a Hungarotransplant Kht. széleskörű ismeretterjesztésbe kezdett, az írott és az elektronikus médián keresztül egyaránt. A tájékoztató, szervező, a lakosság ismereteinek felmérését segíti többek között az Interneten kitölthető, anonim teszt is, amely a www.kerdoiv.htp.hu helyen található.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció