Egyre több területen vészes az orvoshiány

Az, hogy kevés az orvos Magyarországon, nem újdonság. A KSH most megjelent adatai mégis riasztóak: egy orvosra átlagosan 1800 felnőtt, egy gyermekorvosra 1000 gyermek jut.

Mint mi is beszámoltunk róla, 2010 óta az egészségügyben dolgozó orvosok száma inkább nőni látszik a KSH adatai alapján. Ám ez mégsem jelenti azt, hogy elég orvos lenne az állami ellátásban. Ezt erősítik meg a most megjelent Egészségügyi Statisztikai Évkönyv, 2018 adatai is. Az egészségügyi intézmények működéséhez 43 ezer orvosi pozíciót ítéltek szükségesnek. Ennek 4 százaléka, míg a kapcsolódó szakdolgozói álláshelyek 3,5 százaléka maradt betöltetlen 2018-ban - ismertette Tokaji Károlyné, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője az InfoRádió Statisztikai percek című műsorában.

Kincses Gyula: az orvos nem politizál Az utóbbi években számos ágazatban elkezdtünk felzárkózni Európához, az egészségügyet azonban 2010 óta magára hagyta a politika - mondta el Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara közelmúltban megválasztott elnöke. Szerinte a várók kifestése szükséges, de nem elégséges lépés, a hálapénzt pedig önmagában plusz forrás bevonásával nem lehet már felszámolni. Portréinterjúnkban az orvosi pályájának kezdetét is felidézte.

Fontos tudni, hogy ezek a számok átlagot jelentenek, a fekvőbeteg ellátásban magasabb ez az arány, bizonyos kórházi osztályokon 10 százaléknál is több lehet. Ilyen például az endokrinológia, a pszichiátria. A járóbeteg szakellátásban pedig az onkológián túl a fizioterápia küzd a legnagyobb arányban létszámhiánnyal.

Bizonyos kórházi osztályokon 10 százalék feletti az orvoshiány. Fotó: Getty Images
Bizonyos kórházi osztályokon 10 százalék feletti az orvoshiány. Fotó: Getty Images

Ha területi elosztás szerint nézzük, akkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet. Itt 15 százalékos az orvoshiány a költségvetési fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményekben. A szakdolgozóknál a nyugati országrészében látszik nagyobb létszámhiány: Vas megyében és Komárom-Esztergomban. De Budapesten sem túl rózsás a helyzet, a fővárosban is 10 százalék feletti az üres álláshelyek aránya a fekvőbeteg ellátásban.

A háziorvosi rendszerben 2018-ra 10 százalékos volt a dolgozói létszámcsökkenés, összességében 4677 háziorvos és 1405 házigyermekorvos dolgozott az év végén. A községi ellátás mutatja a legdrasztikusabb képet: itt 30 százalékos a csökkenés a 2000-es év óta. Tokaji Károlyné szerint szomorú, hogy odáig romlott a helyzet, hogy egy orvosra 1800 felnőtt, egy gyermekorvosra pedig 1000 gyermek jut.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció