Egyre kevesebben születnek

Az előzetes adatok alapján 2009 első kilenc hónapjában kevesebb gyerek született, a halálozások száma pedig lényegében ugyanannyi volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH gyorstájékoztatója szerint 2009 első kilenc hónapjában 73.039 gyerek született, 2,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 96.758 volt, ez közel azonos a 2008. január-szeptemberi adattal. A természetes fogyás 23.719 fő, 1678-cal több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 19 ezer volt.
Nyolc hónapban csökkent, egy hónapban (márciusban) kismértékben emelkedett a születésszám. Összességében 1665-tel (2,2 százalékkal) kevesebb gyermek jött világra, mint 2008 azonos időszakában.

A halálozások száma négy hónapban meghaladta az egy évvel korábbit, a többi hónapban kevesebb vagy ugyanannyi halálozást regisztráltak, mint a múlt év azonos hónapjaiban. 2008. január-szeptemberhez képest mindössze 13-mal több lakos hunyt el - közli a MOK.

A házasságkötések száma öt hónapban az előző évihez hasonló alacsony szinten stagnált, a többi hónapban viszont jelentősen visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. 2009 első kilenc hónapjában 31.264 házasságot kötöttek, 2674-gyel (7,9 százalékkal) kevesebbet, mint 2008 azonos időszakában.

Ezer lakosra 9,7 élveszületés és 12,9 halálozás jutott. Az előbbi 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi azonos nagyságú az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. A házasságkötési arányszám 4,2 ezrelékes értéke 0,3 ezrelékponttal elmaradt az előző évitől. A természetes fogyás mértéke a 2008. január-szeptemberi 2,9 ezrelékről 3,2 ezrelékre emelkedett. 2009 első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 5,2 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,4 ezrelékponttal alacsonyabb, mint egy éve.

A születésszám csökkenése és a halálozások lényegében változatlan száma következtében a természetes fogyás a 2008. január-szeptemberi 22.041-gyel szemben 2009 első kilenc hónapjában magasabb, 23.719 volt. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán a lakosságszám ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 12 ezerrel csökkent.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke Közép-Magyarországon volt a legkisebb (1,2 százalék), a Nyugat-Dunántúlon pedig a legnagyobb (4,3 százalék). A halálozások száma az Észak- és a Dél-Alföldön mérséklődött, Észak- és Közép-Magyarországon az előző év I-III. negyedévivel közel azonos volt, a többi régióban nőtt.

Mindezek következtében 2009 első kilenc hónapjában a természetes fogyás az Észak-Alföldön lassult, a Dél-Alföldön alig változott, a Közép- és Nyugat-Dunántúlon, valamint Közép-Magyarországon jelentősen növekedett az előző évihez képest. A házasságkötések száma valamennyi régióban visszaesett, az Észak-Alföldön a leginkább (9,9 százalék), a Dél-Alföldön a legkevésbé (4,7 százalék) - áll a tájékoztatóban.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag