Egyre ijesztőbb az orvoshiány

A KSH jelentése szerint rengeteg orvosi állás maradt üresen 2018-ban, számos megyében pedig egészségügyi szakdolgozóból is vészesen kevés volt. Bár 2019-es adatok még nem érkeztek, azt már lehet tudni, hogy a tavalyi harmadik negyedévben az egészségügy és szociális ellátás nemzetgazdasági ágban közel 10 ezer főre emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma.

2018-ban 41 ezer betöltött és 1700 betöltetlen orvosi állás volt itthon, utóbbi a működéshez szükséges orvosi állások 4 százalékát jelentette. A legtöbb üres orvosi állás a fekvőbeteg-ellátásban jelentkezett (971), a járóbeteg-ellátásban 459 volt betöltetlen - hivatkozik a KSH jelentésére a Portfolio.hu.

2018-ban 1,7 ezer betöltetlen orvosi állás volt itthon
2018-ban 1,7 ezer betöltetlen orvosi állás volt itthon

Több megyében is rendkívül aggasztó a helyzet

Nincs szükség ennyi kórházra Az államnak hozzá kell nyúlnia az egészségügyi ellátórendszerhez, fel kell hagynia azzal, hogy csak a humán erőforrásba pumpál pénzt, és oda sem eleget - mondta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Nyilatkozata részleteit itt olvashatja.

Az üres orvosi állások 43 százaléka Budapestre koncentrálódott. A fővárosban a tervezett állásokhoz viszonyítva az orvosi állások 5,1 százaléka volt tavaly betöltetlen, ezen kívül ezt meghaladó (5,3-5,9 százalékos) orvoshiány jellemezte Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is.

Az egészségügyi szakdolgozók országosan 101 ezer állást töltöttek be, ez 3,7 ezerrel elmaradt az intézmények működéséhez szükséges állások számától, azaz a szakdolgozói állások 3,5 százaléka volt betöltetlen. Vas megyében az álláshelyek 8,7 százaléka maradt üresen, de Komárom-Esztergom megyében (7,6 százalék) és Budapesten (6,9 százalék) is jelentősebb volt a szakemberhiány az átlagosnál.

Háziorvosi praxis mintegy 1400, többnyire ezer főnél kisebb településen nem működött 2018-ban. Átlagosan egy háziorvosra és házi gyermekorvosra együttesen 1607 lakos jutott, de Pest, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1700 főnél is több.

Tízezer betöltetlen állás

Ugyan 2019-re vonatokozóan még nem érhetők el részletes adatok, de azt tudjuk, hogy az egészségügyben tovább növekedett a betöltetlen álláshelyek száma és aránya - hangsúlyozza a lap. A tavalyi harmadik negyedévben az egészségügy és szociális ellátás nemzetgazdasági ágban soha nem látott magasságba, közel 10 ezer főre emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma, ami csaknem 1000 fős növekedés éves alapon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció