Egyre hosszabbak a kórházi várólisták

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint közel ezer emberrel több vár műtétre most, mint egy hónapja.

Nem is szabadna beteget fogadni

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint van olyan kórház, ahol a hónap végén már nem is lenne szabad beteget fogadni, mert nincs rá pénz. Közben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára úgy nyilatkozott az ATV Híradójának , hogy "sikeres a kormány várólista csökkentési programja ".

A legeladósodottabb kórházak Idén a kilencedik hónap végére már csaknem 39 milliárd forintra nőtt a kórházi adósságállomány. Csak a szeptemberi növekedés önmagában 4,3 milliárd forint volt, a havi átlagos gyarapodás pedig meghaladja a 2,8 milliárd forintot - derül ki korábbi cikkünkből .

Kórházi várólisták, várólista, műtétek, pénzhiány, magyar egészségügy, műtéti várólisták
Van olyan kórház, ahol már nem is lenne szabad beteget fogadni

Mennyit kell várni?

Ha valakinek fáj a térde, esetleg a csípője, akkor nagyjából 10 hónap alatt el is múlhat a kellemetlen érzés, gerincprobléma esetén valamivel tovább kell bírni, majdnem egy évet.

Az átlagos várakozási idő a térd- illetve csípőprotézis műtétnél 295 nap, míg a gerincstabilizáló műtét esetén több mint 350 nap. A gyöngyösi kórházban szürkehályog műtétre öt hónapot vár a beteg.

Közben Rétvári Bence szombaton arról beszélt az ATV Híradójának, hogy az elmúlt években "nagyon sikeres a kormányzatnak a várólista csökkentési programja, hiszen érezhető mértékben csökkent a várólistán várakozóknak a száma".

A baj azonban ott kezdődik, hogy nem nő a kórházak bevétele, így a drága műtéteket nem tudják megcsinálni. Probléma az is, hogy a béremelések ellenére is siralmas a kórházi állomány fizetése .

Műtétek, melyekre a legtöbbet kell várni A betegutak ésszerűsítése és a várólisták csökkentése az utóbbi években zajló kórházi átszervezés egyik leghangsúlyosabb pontja. A legtöbb betegség kezelésében az időfaktor kulcsfontosságú, a túlterhelt és alulfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer számára ugyanakkor egyre nagyobb kihívást jelentenek ezek a kezelések. Hogy mely műtétektre kell a legtöbbet várni , kiderül korábbi cikkünkből.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra