Egynapos sebészet

Az irodalom sokféle névvel illeti, ambuláns sebészetnek is hívják. Lényege, hogy a műtött egyetlen éjszakát sem tölt kórházban.

Alighanem legtöbbünk a műtét szó hallatán körülbelül egyhetes kórházi tartózkodásra gondol, pedig a műtéti beavatkozások egy jó része megfelelő feltételek mellett rövidebb kórházi ápolás mellett is elvégezhető.

A modernkori orvostudomány irodalmában már 1909-es dátummal találunk összefoglalót az ambuláns sebészetről, ami tehát korántsem újdonság, és aminek elterjedését az tette lehetővé, hogy a betegek ma már megfelelő otthoni szociális körülmények között élnek, képzettebbek, másrészt a diagnosztikai (ultrahang), aneszteziológiai és sebészi módszerek is sokat fejlődtek.

A gyermekellátásban az egynapos sebészet lehetőségének különösen nagy jelentősége van, mivel nagyszámú, viszonylag egyszerű beavatkozásra van szükség a gyermekbetegek körében, akik így nem is érzik magukat betegnek. A gyerekeket amúgy sem lehet magukra hagyni, tehát a körülöttük lévő felnőttek otthon egyben "ápolószemélyzetnek" is alkalmasak.

Egynapos ellátásban végezhető gyermeksebészeti műtétek a testüreg megnyitása nélkül járó beavatkozások (sérvműtétek, fitymaszűkület, húgycsőhasadék miatti beavatkozások, ajak- és szájpadhasadék miatti egyes műtétek, nyaki ciszták eltávolítása, felületes kimetszések, egyes plasztikai műtétek, ujjrendellenességek, elálló fül korrekciója, stb.) endoszkópos, laparoszkópos és thorakoszkópos (mellkasi) beavatkozások.

Jelenleg a műtétek 30-50%-a végezhető ebben a rendszerben, és ez az arány 70%-ra emelhető.

Az egynapos sebészeti ellátás menete

Az első fontos adatokat, információkat a műtéti előjegyzés alkalmával kérdezi meg, szerzi be az orvos. A szülőnek elmondják, mennyi ideig nem ehet, nem ihat a gyermek a műtét előtt. A részletes fizikális vizsgálat már a műtét reggelén zajlik, felveszik az anamnézist, a szülők részletes tájékoztatást kapnak az érzéstelenítés javasolt módjáról - amelybe egyben beleegyezésüket is kérik - és esetleges szövődményeiről. Olykor kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokra is szükség lehet.

A legfontosabb a gyermekek lélektani felkészítése, hiszen mindenki fél az ismeretlentől, a műtét alatt az önkontroll időszakos elvesztésétől. A gyerekeket az is aggasztja, hogy el kell válniuk a szüleiktől.

A beavatkozás előtt a fél évesnél idősebb gyerekek mindig kapnak valamilyen nyugtató hatású készítményt, még akkor is, ha teljesen tisztában vannak a rájuk váró műtéttel és nyugodtak. Ha a feltételek a műtőben adottak, a szülő sem fél, és nem hátráltatja az orvosok és nővérek munkáját. Arra is egyre nagyobb az igény és a lehetőség, hogy a legközelebbi hozzátartozó a beavatkozás idejére is a kis páciens mellett maradjon.

A műtétek rendszerint altatásban zajlanak, de természetesen a választás mindig a beteg szempontjából a legkedvezőbb módszerre esik. A műtét utáni várható fájdalom megbecsülhető, ezért a fájdalomcsillapításra előre fel lehet készülni, ahogy az egyre fejlettebb analgetikumok használatával és megfelelő ellátás mellett a műtét utáni leggyakoribb szövődmény, a hányinger is minimálisra csökkenthető, ill. kiküszöbölhető.

Amikor a gyermek teljesen magához tér, légzése, keringése, koordinált mozgásai is rendben vannak, a szülők hazaviheti. Természetesen az otthoni teendőkről részletes írásos anyag áll a szülők rendelkezésére.

Vizit Garami Sámuelnél

Délután három óra van. A posztoperatív osztályon néhány percen belül megkezdődik a vizit. Az egyik ágyban kifejezetten huncut mosollyal egy kisfiú, Garami Sámuel ül, felugrál. Türelmetlenül várja, hogy hazamehessen. Bemutatkozunk egymásnak, készségesen, elhelyezi a fényképezőgépemet az éjjeli szekrényén. Ha nem volna a lábfejein egy-egy gézlap és karjában a vénás kanül, senki nem gondolná, hogy ő a friss műtött. Kórlapján az áll, hogy "kétoldali retenció".

-Tudod-e, mi történt ma veled?

-Azt csinálták velem, hogy megműtöttek, mert a golyócskák nem voltak jó helyen. Tudod, mi történt? Aludtam és úgy vittek be. Nem féltem, mert nem is tudtam, mi történik, nem is éreztem semmit... - meséli lelkesen, mintha csak a legújabb számítógépes játékáról vagy kedvenc filmjéről mesélne. Fájdalomról szó sem esik.

-Most hogy érzed magad?

-Jóóól!

-Vannak már terveid otthonra, mit fogsz csinálni, ha ma hazamész?

-Igen, számítógépezni fogok, játszani.

-Volt már Sámuel máskor is kórházban? - kérdeztem az édesanyját.

-Kétszer is. Egyszer tíz napra egy vírusfertőzés miatt, egyszer meg négy napig, és most hála Istennek csak egy nap az egész.

-Könnyű volt eldönteni, hogy ambuláns műtét legyen?

-Nagyon könnyű. - Könnyű! - helyesel a nap hőse is. - Nagyon örültünk neki, mert úgy gondolom, hogy a saját környezetükben, otthonukban sokkal jobb a gyerekeknek lelkileg, és ezáltal a fizikai egészségük is gyorsabban felépül. Abszolút meg is oldható, mert szerintem a szülőnek teljesen mindegy, hogy itt, a kórházban van reggeltől estig a gyermek mellett, vagy pedig otthon csinálja végig.

-Volt-e valami különleges felkészülés a műtétre?

-Elláttak minket mindenféle szaktanáccsal, hogy mi az, amire ügyelnünk kell, hogy pl. a seb ne fertőződjön el, de olyan különleges dolgot nem igényel egy ilyen ellátása. Nyilván figyel az ember, hogy belázasodik-e a gyerek, esetleg akkor telefonon konzultálunk. Úgy gondolom, hogy minden teljesen rendben lesz. Megfelelő segítséggel kontrollálni tudjuk az állapotát.

-Mennyiben volt más a mostani műtét?

-A 10 napos vírusos fertőzés alkalmával nagyon rosszul viselte a kórházat, azelőtt pedig mandula-orrmandula műtétje volt. Most előtte is összehasonlíthatatlanul jobb volt a kedélyállapota, mert tudta, hogy már ma este hazamehetünk. Így mindent sokkal jobban viselt, és szívesebben alávetette magát a beavatkozásoknak, együttműködött.

Van, akinek a műtét után nagyobb nyugalomra volna szüksége, mint amit egy ilyen felszabadult társaság nyújtani tud. Néhány ággyal odébb mélyen alszik egy kislány, infúziós csövek lógnak ki a karjából, végtagjait gézzel rögzítették a kiságyhoz. Bizony, jó volna, ha az egynapos műtötteket vidámabb látvány venné körül. Verebély doktor Sámuel vizitje után rákacsint, és hangosan szól a nővéreknek:"Gyorsan engedjék haza ezt a fiatalembert, amíg még épp alatta a kiságy!"

Reméljük, nemsokára megvalósulhat az egynapos posztoperatív osztály!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: