Egyedülálló program agyvérzésen átesetteknek

Az agyvérzést szenvedett betegek egyes maradandó sérüléseinek rehabilitációjára és az érintett betegek későbbi újrafoglalkoztatására vonatkozó közös, országosan egyedülálló programot indított a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi SZEFO Zrt. Az együttműködés keretében - az egyetem kutatói által irányított komplex rehabilitációt követően - a vállalat munkaterápiás lehetőséget biztosít a megváltozott munkaképességű betegek számára. Az adott munkakört ellátni képes munkavállalókat a cég foglalkoztatná is a jövőben. Az erről szóló nyilatkozatot 2011. szeptember 23-án írta alá Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Kiss Sándor Csaba elnök-vezérigazgató.

Így kommunikáljunk az afáziás emberekkel!

Az agyvérzést szenvedett emberek közül sokan lesznek afáziások, ami azt jelenti, hogy beszédképességük korlátozottá válik, és bár sokan közülük teljesen ép gondolkodású felnőttként tudnak tovább élni, általában jelentős életminőségbeli romlás jelentkezik náluk, mivel a környezetükkel nem, vagy csak korlátozott mértékben tudnak kommunikálni - hangzott el az aláírás kapcsán rendezett sajtótájékoztatón.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoportja és az Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinikájának munkatársai évek óta foglalkoznak az agyvérzés következményeként sérülő beszédkészség vizsgálatával. A most kötött megállapodás értelmében a szegedi cég támogatást nyújt a kutatók számára egy hiánypótló nyelvhasználati teszt kidolgozására, melynek segítségével az afáziás betegeken alkalmazott speciális logopédiai terápiás tevékenység hatékonyabbá válhat.

A cég által nyújtott további fejlesztési támogatásnak köszönhetően a kutatási program eredményei az egyetem Orvostudományi, illetve Nyelvtudományi Doktori Iskoláinak speciális képzéseiben is megjelennek, így biztosítva a betegek rehabilitációjával foglalkozó szakemberek utánpótlását. Az együttműködés keretében a megváltozott munkaképességű betegek - az egyetem orvos- és bölcsészettudományi karának kutatói által irányított rehabilitációt követően - a társaság jóvoltából munkaterápián is részt vehetnek egy speciális foglalkoztató csoportban.

Képgaléria: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)