Egy volt "vármegyei" kórház a XXI. században

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet több mint 100 évvel ezelőtt épült, 1896-ban kezdte meg működését mint Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Közkórháza. A tevékenységek megkezdése óta számos fejlesztés és rekonstrukció történt.

Súlyponti kórházzá vált

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei
Hetényi Géza Kórház
Jelenleg az intézmény két telephelyen és 1251 ággyal működik. Az egyetemi centrumoktól közel egyenlő távolságra fekvő intézmény régiós feladatokat is ellát. Az ellátási területhez számos hátrányos helyzetű térség is tartozik, mely elsősorban a kedvezőtlen gazdasági mutatókban, illetve a roma lakosság életszínvonalában tükröződik.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 2007. április elseje óta súlyponti kórházként működik, mely feladat azt jelenti, hogy a megye teljes lakossága számára 24 órán keresztül, a legmagasabb színvonalú ellátást kell biztosítania a törvényben megszabott kapacitások finanszírozási szerződésben rögzített számadatainak megfelelően.

Az intézmény tevékenységi köre

Alaptevékenység:

 1. Fekvőbeteg gyógyintézeti ellátás

 • Aktív kórházi fekvőbeteg-ellátás
 • Krónikus kórházi fekvőbeteg-ellátás
 • Rehabilitációt, utókezelést és gondozást nyújtó fekvőbeteg-ellátás

 1. Járóbeteg szakellátás

 • Járóbeteg szakorvosi ellátás
 • Járóbetegek gondozóintézeti gondozása
 • Fogorvosi ellátás

 1. Képzés, továbbképzés

 • Szegedi Tudományegyetem Szak- és Továbbképzési Központja által szakorvosképzésre akkreditált intézet, rezidens és szakgyakornok képzés
 • Egészségügyi alap-, közép- és felsőfokú intézetek tanulói számára gyakorlati képzési hely
 • Saját dolgozóknak helyben megtartott, kreditpontos tanfolyam, illetve képzés

Az alaptevékenységhez tartozó kiegészítő tevékenységek:

 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
 • Gyógyszerellátás és -forgalmazás
 • Egyéb szálláshely szolgáltatás (Anyaszállás)
 • Az alaptevékenységet kiszolgáló teljes körű gazdasági, műszaki háttérszolgáltatás
 • Szakmai segítségnyújtás az ellátási területhez tartozó egészségügyi és szociális szolgáltatók, intézmények munkájához

Az Intézmény országos és régiós szinten nagy esetszámú járó, fekvő és krónikus-rehabilitációs ellátások terén egyaránt. Ugyanakkor a kórház pozícióinak értékelésében lényeges szempont az intézmény földrajzi elhelyezkedése. A 4-es főút mentén Budapest és Debrecen között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet az egyetlen intézmény, amely mérete, jelenlegi osztálystruktúrája és felszereltsége miatt az egyes szakterületeken regionális szerep betöltésére alkalmas.

Bár Kecskemét kilométerben nincs messze Szolnoktól, ebben az irányban rossz a közlekedés. Észak felé körülbelül 100 kilométeres távolságban érhető el kiemelt feladatú kórház, az egri Markhot Ferenc Kórház. Így a földrajzi elhelyezkedés és a szomszédos kórházak (Cegléd, Mezőtúr, Karcag) ténylegesen nem kiemelt szerepe a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetet a megyei igényeket meghaladó ellátásokat biztosító ellátói pozíció felé vihetik el.

Ez a szerep a leírt körülmények tartós fennállása esetén a kórház számára tartósan az átlagos súlyponti intézményeket meghaladó kiemelt pozíciót biztosít, így az ilyen irányú fejlesztések hosszútávon meghatározzák a térség lakosainak egészségügyi ellátási esélyeit.

Az intézmény gazdálkodási-stratégiai célkitűzése a működőképesség megtartása. Az intézmény és a fenntartó törekszik a törvényi előírások alapján súlyponti szerepet betöltő megyei kórház egészségügyi ellátási szolgáltatásai tárgyi feltételeit a kor és a jogszabályi követelményeknek megfelelő színvonalon biztosítani.

Az intézmény stratégiai fejlesztési céljai

 • A regionális ellátás rendszerének optimális feladatmegosztáson alapuló kialakításában központi szerepet játszó megyei intézet infrastruktúrájának fejlesztése, orvos-szakmailag egységes rendszerének kialakítása és költséghatékony működtetési feltételeinek megteremtése.
 • Az intézmény által nyújtott egészségügyi szakellátásokhoz való lakossági hozzáférés esélyegyenlőségének javítása.
 • A szolgáltatások minőségének és a munkafeltételeknek javítása.
 • A projekt átfogó célja a magas színvonalú egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés területi kiegyenlítése, a jelenleg fennálló társadalmi esélykülönbségek csökkentése, ezáltal a lakosság számára egészségnyereség elérése.

Az intézet stratégiai céljaival összhangban a pályázati lehetőségeket kihasználva jelenleg két Európai Uniós pályázat megvalósítása kezdődhetett el a kórházban ez év második felében:

 • TÁMOP-6.2.4./A09/1-2010-0040 azonosító számú "Foglalkoztatás támogatása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnél" címmel, melynek segítségével a Sürgősségi Betegellátó Osztályon a triage bevezetése valósul meg.
 • TIOP-2.2.2-08/2-2009-0022 azonosító számú "SO1 továbbfejlesztése a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnél" címmel, mely által egykapus sürgősségi ellátás megvalósítására kerül sor.

A létrejövő infrastrukturális adottságok lehetővé teszik a betegutak racionalizálását, a humán és tárgyi erőforrások hatékony szervezését, melyek eredménye a magas fokú ellátási biztonság és a magas színvonalú betegellátás.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet
Főigazgató: Dr. Bene Ildikó
Osztályok száma: 29
Kórházalapítás: 1896.
Vonzáskörzet: 500.000 fő
Ellátott fekvőbetegek száma: 47.881 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma: 861.494 eset / 2009.
Orvoslétszám: 330 fő (nem teljes munkaidővel számolva)
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 1.127 fő

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció