Egy megakórház, ahol az apróságok a legfontosabbak

Voltatok már benne? Ne legyen rá szükség, de ha mégis, nem árt ismerni, milyen és mi mindent tud nyújtani Európa legnagyobb gyermekkórháza!

Lenyűgöző adatok, elképesztő betegforgalom

A Heim Pál Gyermekkórház nemcsak a budapesti családok számára válhat nagyon fontos hellyé a gyermekük betegsége esetén, hanem Magyarország középső régiójából, sőt, bizonyos helyzetekben az ország bármely pontjáról érkezhetnek ide kis páciensek. Az itt folyó gyógyító munkáról, a sokrétű egészségügyi szolgáltatásról a legfontosabb tudnivalókat dr. Nagy Anikó orvos-igazgató ismertette.

E pillanatban a Heim Pál Gyermekkórház Európa legnagyobb gyermek-egészségügyi intézménye. Óriási betegforgalma van: 22 fekvő részlegén, 550 ágyán mintegy háromezer gyermeket látnak el havonta, 82 szakorvosi ambulanciáján pedig 40-49 ezer kis beteg fordul meg minden hónapban. Így évente harmincezer a fekvő-, és közel félmillió a járóbetegek száma. Mindezt a hihetetlen munkát két kórház hat nagy épületében és több pavilonjában 1164 dolgozó végzi el, akik között 264 orvos és 620 ápoló tevékenykedik.

A "nagyság átkáról" de legalábbis a velejáróiról dr. Harmat György főigazgató beszélt. Mint mondta, egyetlen más intézmény sem tudja megtenni azt, amit a kórházában szükség esetén megtesznek: ha rendkívüli férőhelyekre van szükség, akár egész osztályokat is átszerveznek a cél érdekében. Így például, amikor a H1N1 járvány miatt egy negyven ágyas elkülöníthető osztályt kellett biztosítani, az ápolási osztályukat szervezték át aktívvá - tele is lett. Nemrégiben pedig egy tömeges gázmérgezés miatt a toxikológiai osztályt kellett egyszerre 22 gyermek fogadására alkalmassá tenni.

Itt mindig történik valami

Aki régebbről is ismeri a Heim Pál központi épületét, újra felkeresve akár el is tévedhet benne, mindenesetre örvendetesen sok változást találhat itt. Számos új, speciális szolgáltatással, rendelővel bővült a kórház az utóbbi években. A gyermekek egészségi ellátásának szinte teljes spektruma megtalálható itt, a szívsebészetet kivéve. A diagnosztikai műszerellátása folyamatosan bővül, most pályáznak a még hiányzó MRI berendezés beszerzésére, amelyre nagy szükség lenne például a neurológia, az onkológia területén. Jelenleg az István kórházba "kérezkednek be", ha erre a szolgáltatásra van szükség - mondta el a főigazgató.

Több szolgáltatása országosan is egyedülálló, országos felvevőkörzetű: így például itt működik az ország egyetlen gyermek-toxikológiai osztálya, ahova a sav-, lúg-, gyógyszer, szénmonoxid stb. mérgezést szenvedett gyermekeket hozzák. Bőrgyógyászata Európa egyik vezető szakmai központjának számít.

A kórház járóbeteg részlege a főigazgató szerint "olyan, mint a Nyugati pályaudvar": csak ezen az emeleten naponta mintegy kétezer gyermek fordul meg.

Legutoljára, 2009 karácsonyán a gyermek- és serdülőpszichiátriai részleg épületét adták át, amely szintén gyakorlatilag egyedülálló az országban. Az OPNI 35 fős gyermekpszichiátriával foglalkozó szakembergárdája szétszéledt az intézmény felszámolásakor, mindössze hárman maradtak belőle, így nem volt könnyű feladat új csapatot szervezni erre a feladatra, de mára ez is sikerült.

A négyszintes épület első emelete az akut esetek számára lett kialakítva, a szakmai szempontok mellett a legteljesebb biztonságra törekedve. A másodikon kollégiumra hasonlító rehabilitációs osztályt találunk, a tetőtérben foglalkoztató-szobákat, ahol a hétköznapi életre, az iskolai, közösségi életre igyekeznek újra képessé tenni a pszichésen beteg gyerekeket.

A Madarász utcai Kórház sem "mostohagyerek", ott is folynak a felújítások. A lehetőségek szerint az egyéb helyszíneken is folyamatos a fejlődés: a Rottenbiller utcai épületben például speciális gyermekfogászati részleget alakítottak ki. Ez a "Smile Center", kórházi elnevezéssel a "Vigyorgó"gondoskodik arról, hogy aki ide bejön, mosolyogva távozzon...

Vészhelyzetben

Különlegessége a kórháznak az SBO, a sürgősségi betegellátó osztály is, amelyet a kórház A épületének földszintjén alakítottak ki. Itt a betegfogadó, a váró és a vizsgálók kialakításánál a szakmai szempontok mellett arról sem feledkeztek meg, hogy kulturált, barátságos környezetben fogadhassák és kezelhessék a betegeket.

A falakra festett vidám képek, a napsütötte, derűs színek bizalmat ébreszthetnek az ideérkező kis betegekben, leköthetik a figyelmüket a várakozás ideje alatt. Nemcsak mentővel, hanem szülőkkel is érkezhetnek ide beteg gyermekek. Az újonnan jötteket először a triage nővér fogadja, ő az, aki eldönti, hova kerüljön, az előzetes szelekciót ő végzi. Az SBO a gyermekek sürgősségi ellátásához szükséges legkorszerűbb berendezéssel, minden igényt kielégítő műszerparkkal, szakképzett szakembergárdával rendelkezik.

A sokktalanító helyiséget a felszereltsége alkalmassá teszi az akut, akár életet veszélyeztető helyzetek elhárítására, és kisebb sebészeti beavatkozások, műtétek elvégzésére is. Két sebészeti és két belgyógyászati vizsgálót alakítottak ki, természetesen van elkülönítő szoba is. A maximum 24 órás sürgősségi ellátás után a gyermek vagy kórházi felvételre kerül, vagy otthonába bocsátható, és a háziorvosa végzi a további kezelését.

A fekvőrészleget nyolc beteg részére alakították ki (hat nagy és két csecsemőágy van benne), minden ágy fel van szerelve a legkorszerűbb berendezésekkel illetve vizsgálati eszközökkel. A nővérpultot a kórterem közepén helyezték el, hogy az ápolók állandóan szemmel tarthassák a kis betegeket. Fürdőszoba, sőt egy kis konyha is tartozik a fekvő részleghez.

Ugróiskola, kisállatkert a gyermek(barát)kórházban

A kórház büszkesége az új G épület, amely vidám, tarkabarka színeivel és formájával önmagában is figyelemre méltó, és belső kialakítása is mindenben megfelel a legkorszerűbb szakmai követelményeknek. Ezt jórészt a kórháznak adományozott egy százalékokból alakították ki, és itt - a főigazgató szavai szerint - "érvényesült a gyermekorvosok minden gyerekessége": az ugróiskolától kezdve a játszószobában lévő mesefigurákig, a fogadórészben lévő mini állatkertig, a kétágyas, vizesblokkos betegszobákig minden a gyermekek igényeit, lelkét legjobban ismerő orvosok ötletei szerint készült el.

Újdonság az is, hogy 80 betegágyat már úgy alakítottak ki, hogy mód van arra, hogy szülő is maradhasson gyermeke mellett éjszakára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső