Egy gyertya elfújásához sem hívjuk a tűzoltókat!

Több olyan hírt is olvashattunk mostanság, hogy valamilyen súlyos esethez nem ért ki itthon a mentő. Ennek sokféle oka lehet, többek között az is, hogy sokszor feleslegesen is riasztják őket. Nemcsak itthon, külföldön is. Tájékoztató kampány indult, íme.

Az East Midlands Ambulance Service figyelemfelhívó matricákkal igyekszik az emberekkel tudatni, a mentőket nem illik és nem is szabad feleslegesen riasztani.

A szóban forgó mentőszolgálat adatai szerint ugyanis 2012-ben a 616.236 esetükből mindössze 38 százalékban volt valóban indokolt a mentőhívás. A többi esetben letört köröm, éjszaka alvás közben a fülbe mászott rovar vagy döglött disznó volt a tárcsázás oka - számol be a Mentők Blog.

Felmatricázták a kocsikat

A számokon felbuzdulva olyan matricákkal látták el mentőautóikat, melyeken a következő feliratok valamelyike áll:

  • Te sem hívnád a partiőrséget, ha egy pocsolyába esnél... a mentők csak vészhelyzetre vannak. Gondolkodj, mielőtt tárcsázol!
  • Te sem hívnád a tűzoltókat, hogy elfújjanak egy gyertyát!... a mentők csak vészhelyzetre vannak. Gondolkodj, mielőtt tárcsázol!
  • Az életünket kockáztatjuk, hogy megmentsük a tiéd! Bizonyosodj meg róla, hogy vészhelyzet van!

Te sem hívnád a tűzoltókat, hogy elfújjanak egy gyertyát!

Ön tudja, mikor indokolt a mentőhívás?

Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul!

  • ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
  • baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
  • megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
  • ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás stb.);
  • ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobiltelefonról): 104

Mielőtt tárcsázna...

Mentőhívás esetén az alábbi kérdések szerint tegyük meg a bejelentést:

1. Hol történt az eset?

Ha a cím nem egyértelmű, akkor próbálja elmagyarázni a helyszín megközelíthetőségét, gondoskodjon útbaigazító segítségről.

2. Adja meg saját nevét, telefonszámát, amin elérhető lesz.

Ha ezután megszakad a vonal, vagy új információkra van szükség, vissza tudják hívni. Ne felejtse el, pontatlan cím esetén a mentők nem fognak odatalálni az ön segítsége nélkül!

3. Milyen jellegű vészhelyzet áll fent, mi történt?

Szorítkozzon a tényekre, minél rövidebben és pontosabban mondja el a problémát, annál hamarabb indulhat a segítség. A mentőknek fontos segítség, hogy megtudják, milyen, panasz, tünet észlelhető a mentésre szorulókon. Lábát, hasát fájlalja, sápadt, esetleg eszméletlen. Minden tünet fontos lehet.

4. Adjon át minden egyéb információt (pl. több sérült van, tűzoltókra is szükség van stb.), amely fontos lehet.

5. Nyújtson elsősegélyt a mentő megérkezéséig.

Ne szakítsa meg a vonalat, hiszen képzettség hiányában követheti a mentésirányító telefonos instrukcióit.

Mikor ne hívjon mentőt?

Ha nem mentést igénylő heveny megbetegedést észlel a beteg lakásán, hívja a háziorvost vagy az orvosi ügyeletet. A beteg vizsgálata alapján az orvos eldönti, hogy szüksége van-e a betegnek gyógyintézeti beutalásra és betegszállításra; ha igen, az orvos a szükséges intézkedéseket megteszi.

Ha mentőt nem igénylő esetekhez nem riasztjuk őket, másnak a szívinfarktusát is el tudják látni, azaz lesz mentő, amikor tényleg szükségünk van rá.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső