Egy gyakorlattal megállapítható, meg fogunk-e halni?

Az, hogy milyen gyorsan tudunk leülni a földre, illetve felállni, nemcsak izmaink és csontjaink állapotáról árulkodik, hanem egy friss brazil tanulmány szerint előrejelzi az általános halandóságot is.

Dr. Claudio Gil Araújo és kollégái több mint kétezer közép- és időskorú férfit, illetve nőt vontak be a vizsgálatba egy Rio de Janeirói klinikán, s az eredményeket a European Journal of Cardiovascular Prevention című szakfolyóiratban tették közzé.
Az egyszerű teszt során az alanyoknak le kellett ülniük a földre, majd segítség nélkül felállniuk onnan. Az 51 és 80 év közötti egyének egészségügyi állapotát ezt követően haláluk napjáig vagy 2011. október 31-ig követték nyomon. A követési idő átlagosan 6,3 év volt. A végrehajtáshoz a következő instrukciót kapták a résztvevők: "Anélkül, hogy aggódnának mozdulataik gyorsasága miatt, próbáljanak meg leülni a földre, majd felállni a lehető legkevesebb segítséggel". A végrehajtást egytől ötig terjedő skálán pontozták a szakértők, a leülésért és a felállásért összesen 10 pontot lehetett szerezni. A kézen vagy térden történő támaszkodásért levonás járt. Az elemzés során négy kategóriába osztották az embereket.

A vizsgálati időszakban 159 páciens meghalt, így a halandósági ráta 7,9 százalék. Többségük alacsony pontszámmal teljesített a felmérésen, közülük csupán ketten értek el maximális eredményt. A teljesítmény alapján elkülönített négy csoport halandósága statisztikailag szignifikáns mértékben tért el - s az összefüggés akkor is fennállt, ha a kutatók tényezőként számították a kort, a nemet és a testtömegindexet. A leggyengébbek öt-hatszoros halálozási kockázattal számolhattak a referenciacsoporthoz képest.

Az orvosok úgy vélik: a magas pontszám tanúsítja, hogy az illető sikeresen képes végrehajtani olyan mindennapi mozdulatsorokat, mint az újságért történő lehajolás, vagy a leesett szemüveg felvétele. Nyolc pont alatt - ami több mint egy kéz vagy térd segítségül hívását jelenti a stabilitáshoz - kétszeres mortalitási arány mutatkozott a tízpontosokhoz képest, s minden elveszített pont 21 százalékos kockázatnövekedést jelentett.

"A mozgékonyság, a hajlékonyság, az izomerő és a koordináció nemcsak a mindennapokra van hatással, hanem a várható élettartamra is" - fogalmazott dr. Araújo, aki kiemelte: a leülés-felállás teszt előnye, hogy nem igényel eszközt, mindössze két perc alatt elvégezhető és megbízhatóan pontozható.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag