Egy gyakorlattal megállapítható, meg fogunk-e halni?

Az, hogy milyen gyorsan tudunk leülni a földre, illetve felállni, nemcsak izmaink és csontjaink állapotáról árulkodik, hanem egy friss brazil tanulmány szerint előrejelzi az általános halandóságot is.

Dr. Claudio Gil Araújo és kollégái több mint kétezer közép- és időskorú férfit, illetve nőt vontak be a vizsgálatba egy Rio de Janeirói klinikán, s az eredményeket a European Journal of Cardiovascular Prevention című szakfolyóiratban tették közzé.
Az egyszerű teszt során az alanyoknak le kellett ülniük a földre, majd segítség nélkül felállniuk onnan. Az 51 és 80 év közötti egyének egészségügyi állapotát ezt követően haláluk napjáig vagy 2011. október 31-ig követték nyomon. A követési idő átlagosan 6,3 év volt. A végrehajtáshoz a következő instrukciót kapták a résztvevők: "Anélkül, hogy aggódnának mozdulataik gyorsasága miatt, próbáljanak meg leülni a földre, majd felállni a lehető legkevesebb segítséggel". A végrehajtást egytől ötig terjedő skálán pontozták a szakértők, a leülésért és a felállásért összesen 10 pontot lehetett szerezni. A kézen vagy térden történő támaszkodásért levonás járt. Az elemzés során négy kategóriába osztották az embereket.

A vizsgálati időszakban 159 páciens meghalt, így a halandósági ráta 7,9 százalék. Többségük alacsony pontszámmal teljesített a felmérésen, közülük csupán ketten értek el maximális eredményt. A teljesítmény alapján elkülönített négy csoport halandósága statisztikailag szignifikáns mértékben tért el - s az összefüggés akkor is fennállt, ha a kutatók tényezőként számították a kort, a nemet és a testtömegindexet. A leggyengébbek öt-hatszoros halálozási kockázattal számolhattak a referenciacsoporthoz képest.

Az orvosok úgy vélik: a magas pontszám tanúsítja, hogy az illető sikeresen képes végrehajtani olyan mindennapi mozdulatsorokat, mint az újságért történő lehajolás, vagy a leesett szemüveg felvétele. Nyolc pont alatt - ami több mint egy kéz vagy térd segítségül hívását jelenti a stabilitáshoz - kétszeres mortalitási arány mutatkozott a tízpontosokhoz képest, s minden elveszített pont 21 százalékos kockázatnövekedést jelentett.

"A mozgékonyság, a hajlékonyság, az izomerő és a koordináció nemcsak a mindennapokra van hatással, hanem a várható élettartamra is" - fogalmazott dr. Araújo, aki kiemelte: a leülés-felállás teszt előnye, hogy nem igényel eszközt, mindössze két perc alatt elvégezhető és megbízhatóan pontozható.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában borult időre kell készülni, gyenge eső is előfordulhat néhol.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag