Egy barátságos monstrum (2)

A kecskeméti parkerdő mellett magasodó megyei kórház az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, elismert kutató- és oktatóhely. Csodamód mégis sikerült megőriznie a vidéki kórházakra jellemző családias, barátságos légkört is.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházának kilencemeletes központi tömbje modern épület, mindössze 25 éves. Az aulába belépve azonban a látogató már nyomát sem látja az ilyen jellegű és korú épületekre általában jellemző üveg-vasbeton ridegségnek, láthatóan igyekeztek minden zugot a lehető legjobban "belakni" a sokféle, az odalátogató betegek és hozzátartozóik kényelmét biztosító szolgáltatással: információ, könyv- és folyóirat árusítás, asztalokkal, székekkel hosszabb üldögélésre is csábító büfé.

Az irodákhoz vezető folyosó pedig egyfajta múzeum a korábban itt gyógyítók, kutatók arcképeivel, mellszobraival, relikviáival. Az elődök listája hosszú, hiszen csak az épület fiatal, maga a kórház nagy múltra tekinthet vissza: jogelődjei a második világháború előtt a "Cserepesházban" járványkórházként, illetve az Izsáki úti régi épületben honvéd csapatkórházként működtek.

Így kezdődött...

Mária Terézia uralkodása alatt 40 ággyal épült fel a város központjában az Ispotály-ház, majd az Epreskert utcában álló, használaton kívüli épület átalakítása után a kórház épülete 1853 végére lett kész. Az intézmény az új helyére 1914 szeptemberében került át, ezt nevezték el a helyiek "Cserepes Kórháznak". Az Izsáki úti kórház 1925-ben nyitotta meg kapuit, ahol a belgyógyászat és a tüdőosztály kapott helyet, 1947-ben pedig megkezdődött a kiköltözés a Cserepes Kórházból.

Az új kórházi beruházásprogram alapkőletételre 1975. április 25-én került sor, augusztusban pedig elindult az építkezés. 1980. december 22-én a Nyíri úti központi tömb 680 ággyal kezdte meg működését.

Új fejezet

Az új, központi tömb lényeges és alapvető változásokat hozott a befogadóképesség, az elhelyezés, valamint a magas színvonalú, korszerű gyógyítás lehetőségeiben egyaránt. Ez az összesen 1625 kórházi ágy számos olyan feltételnek tudott eleget tenni, melynek révén érvényesíthetővé váltak a korszerű egészségügyi, szervezési és betegellátási elvek: megvalósíthatóvá a fokozatos progresszív betegellátás, a sürgősségi és életmentő ellátás feltételei, a folyamatos gyógyítás rendszere, a központosított, diagnosztikai és terápiás betegellátás rendje, az osztályok zavartalan működése és a betegek teljes nyugalma.

Új osztályként került a betegellátásba 265 elmeágy, az 50 ágyas krónikus belgyógyászati, a 80 ágyas krónikus sebészeti részleg. Ortopédiai neurotraumatológiai és kardiológiai részleg alakult, a kardiológián pedig 80 ágyas coronáriaőrzőt létesítettünk. Megszerveztük a traumatológiai állomást, a központi betegfelvételi osztályt 8 ággyal, az izotóplaboratóriumot, a központi kardiológiai laboratóriumot, a megyei üzem-egészségügyi szakrendelést. A központi műtő 7 műtővel, az interdiszciplináris intenzív osztály 12 ággyal színvonalas ellátásra volt képes.

1980 és 1999 között folyamatos volt a fejlődés: az Izsáki úton reumatológiai osztályt és Dializáló Állomást alakítottak ki, átadták az Onkoradiológiai Központot, Gasztroenterológiai osztályt létesítettek.

Helyi és regionális ellátás

A kórház 1756 dolgozóval, 942 aktív és 230 krónikus ággyal működik. A 110 ezer lakosú Kecskemét és annak agglomerációja, összesen mintegy 250 ezer lakosú terület tartozik a vonzáskörzetébe. A megyei kórház több részlege, így például az onkoradiológia, a traumatológia és az ortopédia azonban szélesebb körű, regionális feladatokat is ellát, milliós felvevőkörzettel.

Speciális ellátást nyújt a plasztikai sebészet, az urológia, a nőgyógyászati és a szemészeti lézerkezelés, az ortopéd sebészeti protézis beültetések, az ultrahangos kőzúzás, az ideg-, ér-, kéz-, száj- illetve mellkassebészeti műtétek, a cukor-, a vérképzőszervi- és a rákbetegség megelőzése és gyógyítása terén a kecskeméti az ország egyik legnagyobb kórháza: évente körülbelül hatvanezer fekvőbeteg és kétmillió járóbeteg gyógykezelése történik itt. A kórház rendelőintézeti egységéhez 37 felnőtt- és 20 gyermekorvosi körzet ellátása tartozik.

Büszkeségek

A korszerűen felszerelt Onkoradiológiai Központban minden diagnosztikai és terápiás feltétel adott a daganatos betegek komplex ellátásához. Híres a kéz- és emlősebészet is, illetve Kecskeméten működik az ország egyik legkorszerűbb endoszkópos centruma. A reumatológia egyik kiemelkedő sikere a sokízületi gyulladásos betegek újszerű, izotópos kezelése.

A koraszülött centrumra is méltán büszkék lehetnek, hiszen itt is hihetetlen sikereket mutathatnak fel: előfordult például egy nagyon kis súlyú, alig hatvandekás újszülött életben tartása, megmentése is. Megindult a sürgősségi osztály fejlesztése, megkezdődött a szívkatéteres laboratórium működése.

Közös büszkeség, hogy 2004-ben és 2008-ban a megyei kórházak kategóriában elnyerték az "Év Kórháza" szakmai elismerést, 2009-ben pedig a HáziPatika.com szavazáson az országos előkelő negyedik helyezést érte el az intézmény.

Jövőkép

2011 elején indul a kecskeméti Gyógyintézeti Központ alapjait megteremtő beruházás. A nyíri úton megépül egy új, 15 ezer négyzetméteres kórházi szárny, 1300 négyzetméterrel bővül a rendelőintézet, és 2200 négyzetméter meglévő területet alakítanak át a diagnosztikai épületben. A fejlesztések eredményeként egy 21. századi kórház várja majd a betegeket, amely Bács-Kiskun megye és Kecskemét lakosainak magas színvonalú egészségügyi ellátást, az itt dolgozóknak pedig megfelelő munkakörülményeket biztosít.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő