Egy barátságos monstrum

A kecskeméti parkerdő mellett magasodó megyei kórház az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, elismert kutató- és oktatóhely. Csodamód mégis sikerült megőriznie a vidéki kórházakra jellemző családias, barátságos légkört is.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházának kilencemeletes központi tömbje modern épület, mindössze 25 éves. Az aulába belépve azonban a látogató már nyomát sem látja az ilyen jellegű és korú épületekre általában jellemző üveg-vasbeton ridegségnek, láthatóan igyekeztek minden zugot a lehető legjobban "belakni" a sokféle, az odalátogató betegek és hozzátartozóik kényelmét biztosító szolgáltatással: információ, könyv- és folyóirat árusítás, asztalokkal, székekkel hosszabb üldögélésre is csábító büfé.

Az irodákhoz vezető folyosó pedig egyfajta múzeum a korábban itt gyógyítók, kutatók arcképeivel, mellszobraival, relikviáival. Az elődök listája hosszú, hiszen csak az épület fiatal, maga a kórház nagy múltra tekinthet vissza: jogelődjei a második világháború előtt a "Cserepesházban" járványkórházként, illetve az Izsáki úti régi épületben honvéd csapatkórházként működtek.

Így kezdődött...

Mária Terézia uralkodása alatt 40 ággyal épült fel a város központjában az Ispotály-ház, majd az Epreskert utcában álló, használaton kívüli épület átalakítása után a kórház épülete 1853 végére lett kész. Az intézmény az új helyére 1914 szeptemberében került át, ezt nevezték el a helyiek "Cserepes Kórháznak". Az Izsáki úti kórház 1925-ben nyitotta meg kapuit, ahol a belgyógyászat és a tüdőosztály kapott helyet, 1947-ben pedig megkezdődött a kiköltözés a Cserepes Kórházból.

Az új kórházi beruházásprogram alapkőletételre 1975. április 25-én került sor, augusztusban pedig elindult az építkezés. 1980. december 22-én a Nyíri úti központi tömb 680 ággyal kezdte meg működését.

Új fejezet

Az új, központi tömb lényeges és alapvető változásokat hozott a befogadóképesség, az elhelyezés, valamint a magas színvonalú, korszerű gyógyítás lehetőségeiben egyaránt. Ez az összesen 1625 kórházi ágy számos olyan feltételnek tudott eleget tenni, melynek révén érvényesíthetővé váltak a korszerű egészségügyi, szervezési és betegellátási elvek: megvalósíthatóvá a fokozatos progresszív betegellátás, a sürgősségi és életmentő ellátás feltételei, a folyamatos gyógyítás rendszere, a központosított, diagnosztikai és terápiás betegellátás rendje, az osztályok zavartalan működése és a betegek teljes nyugalma.

Új osztályként került a betegellátásba 265 elmeágy, az 50 ágyas krónikus belgyógyászati, a 80 ágyas krónikus sebészeti részleg. Ortopédiai neurotraumatológiai és kardiológiai részleg alakult, a kardiológián pedig 80 ágyas coronáriaőrzőt létesítettünk. Megszerveztük a traumatológiai állomást, a központi betegfelvételi osztályt 8 ággyal, az izotóplaboratóriumot, a központi kardiológiai laboratóriumot, a megyei üzem-egészségügyi szakrendelést. A központi műtő 7 műtővel, az interdiszciplináris intenzív osztály 12 ággyal színvonalas ellátásra volt képes.

1980 és 1999 között folyamatos volt a fejlődés: az Izsáki úton reumatológiai osztályt és Dializáló Állomást alakítottak ki, átadták az Onkoradiológiai Központot, Gasztroenterológiai osztályt létesítettek.

Helyi és regionális ellátás

A kórház 1756 dolgozóval, 942 aktív és 230 krónikus ággyal működik. A 110 ezer lakosú Kecskemét és annak agglomerációja, összesen mintegy 250 ezer lakosú terület tartozik a vonzáskörzetébe. A megyei kórház több részlege, így például az onkoradiológia, a traumatológia és az ortopédia azonban szélesebb körű, regionális feladatokat is ellát, milliós felvevőkörzettel.

Speciális ellátást nyújt a plasztikai sebészet, az urológia, a nőgyógyászati és a szemészeti lézerkezelés, az ortopéd sebészeti protézis beültetések, az ultrahangos kőzúzás, az ideg-, ér-, kéz-, száj- illetve mellkassebészeti műtétek, a cukor-, a vérképzőszervi- és a rákbetegség megelőzése és gyógyítása terén a kecskeméti az ország egyik legnagyobb kórháza: évente körülbelül hatvanezer fekvőbeteg és kétmillió járóbeteg gyógykezelése történik itt. A kórház rendelőintézeti egységéhez 37 felnőtt- és 20 gyermekorvosi körzet ellátása tartozik.

Büszkeségek

A korszerűen felszerelt Onkoradiológiai Központban minden diagnosztikai és terápiás feltétel adott a daganatos betegek komplex ellátásához. Híres a kéz- és emlősebészet is, illetve Kecskeméten működik az ország egyik legkorszerűbb endoszkópos centruma. A reumatológia egyik kiemelkedő sikere a sokízületi gyulladásos betegek újszerű, izotópos kezelése.

A koraszülött centrumra is méltán büszkék lehetnek, hiszen itt is hihetetlen sikereket mutathatnak fel: előfordult például egy nagyon kis súlyú, alig hatvandekás újszülött életben tartása, megmentése is. Megindult a sürgősségi osztály fejlesztése, megkezdődött a szívkatéteres laboratórium működése.

Közös büszkeség, hogy 2004-ben és 2008-ban a megyei kórházak kategóriában elnyerték az "Év Kórháza" szakmai elismerést, 2009-ben pedig a HáziPatika.com szavazáson az országos előkelő negyedik helyezést érte el az intézmény.

Jövőkép

2011 elején indul a kecskeméti Gyógyintézeti Központ alapjait megteremtő beruházás. A nyíri úton megépül egy új, 15 ezer négyzetméteres kórházi szárny, 1300 négyzetméterrel bővül a rendelőintézet, és 2200 négyzetméter meglévő területet alakítanak át a diagnosztikai épületben. A fejlesztések eredményeként egy 21. századi kórház várja majd a betegeket, amely Bács-Kiskun megye és Kecskemét lakosainak magas színvonalú egészségügyi ellátást, az itt dolgozóknak pedig megfelelő munkakörülményeket biztosít.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-4, 0 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult marad az ég, főleg az ország délnyugati felén várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag