Egészségváros: egészségesebb lakók

Kiss Éva

Az egészségvédelem, a megelőzés hívei és szakemberei idén egy új szakkifejezéssel lettek gazdagabbak: megismertük az Egészségváros kezdeményezést, amely egyszerre nyújt szűrő-, felvilágosító és szórakoztató programokat a helyszínein.

Több tízezer résztvevő

Örvendetesen megszaporodtak mostanában azok a kezdeményezések, amelyek a hazai egészségkultúra, az egészségtudatosság fejlesztésére törekednek: rendszeresen hallani kis- és nagyobb közösségek ismeretterjesztő programjairól, sport- és szűrőkampányairól. Számos önkormányzat tart évente egyszer egészségnapot is. Az idén megismert Egészségváros rendezvénysorozat ezeknél még összetettebb: mindezeket a hasznos kezdeményezéseket egyazon program keretében nyújtja az adott helyszíneken. Változatos táncprodukciók, sportbemutatók és szűrővizsgálatok mellett az Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílik meghallgatni a szakemberek előadásait a csontritkulás, az Alzheimer-kór, a gombás megbetegedések, az urológia és a szívbetegségek témakörében, emellett személyre szabott javaslatokat kaphatnak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban.

A program arra próbálja rávenni az embereket, hogy az egészség ne csak akkor váljék értékké, ha már betegségről kell beszélnünk, hanem minél többen tegyenek egy-egy lépést a saját egészségük megőrzése, fenntartása érdekében. A program tavasszal mutatkozott be négy városban: Kaposváron, Debrecenben, Nyíregyházán és Szombathelyen, és ősszel folytatódik Veszprémben, Szekszárdon és Kecskeméten.

Saját magáért és városáért

Az egészsége mindenkinek saját ügye - gondolhatnánk, de ez nem teljesen így van, hiszen belátható, hogy az, aki elhanyagolja egészségét, nemcsak magának árt, hanem családja egzisztenciáját is veszélyezteti, sőt (erre még kevésbé gondolunk) mivel kiesik a munkából, nem tudja ellátni a feladatait, a nagyobb közösségére is hat.

Az Egészségváros program ennek ellenkezőjét szeretné elérni: a rendezvények célja az volt, hogy mindenki egyszerre tegyen valamit saját egészségéért és a városa egészségügyének fejlesztéséért. A Richter Gedeon gyógyszergyár ugyanis az adott város kórházának két-kétmillió forintot ajánlott fel, amelyet az Egészségváros
mottójának - "Tégy az egészségért, tegyünk a közösségért!" - megfelelően a résztvevők az aktivitásuk arányában egészíthettek ki, pusztán azzal, hogy részt vettek az egészségügyi szűrővizsgálatokon, előadásokon vagy tanácsadásokon. Ez egy pontgyűjtő játék keretében történt: érkezéskor valamennyi résztvevő pontgyűjtő füzetet kapott, amelyben a részvételért járó első ponton felül valamennyi szűrővizsgálatért, tanácsadáson való részvételért vagy egy-egy előadás meghallgatásáért, teszt kitöltéséért, a fitness eszközök használatáért további adománypontok jártak. Egy-egy pont háromszáz forintot ért.

A szokatlan ötlet szép sikert hozott: a tavaszi rendezvénysorozat négy városában közel hétmillió forintot gyűjtöttek ilyen módon, így a résztvevő kórházak összesen mintegy 15 millió forint adománnyal gazdagodtak.

Másfélezer figyelmeztetés!

A fenti sikernél még fontosabb, hogy az aktív egészségtudatosság, a szűréseken való részvétel is meghozta a maga eredményét. Minden második résztvevő, több mint tízezer ember jelent meg legalább egy szűrővizsgálaton, aminek nyomán csaknem minden negyediknél, a négy nagyvárosban összesen 1439 esetben találtak figyelmeztető eredményt, valamilyen betegségre utaló jelet a szakorvosok. Ennek azért van nagy jelentősége, mert minél előbb ismernek fel egy betegséget, annál hatékonyabban lehet tenni ellene: az idejében felismert betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek.

Riasztó adatok

A látogatók elsősorban a koleszterinszintjükre és a vérnyomásukra voltak kíváncsiak, és ebben az esetben találták a legtöbb figyelmeztető értéket is a mérést végző szakemberek. Nyíregyházán például minden második mérés magas koleszterinszintet mutatott és a vérnyomásmérésnél a résztvevők 22 százalékánál mértek 160 fölötti eredményeket. A szűrést végző orvosok tapasztalatai szerint a lakosok nem szedik rendszeresen a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, ezt jelzik a rossz eredmények.A tavasszal felkeresett négy városban összesen közel ezer részvevő esett át bőrgyógyászati szűrésen, közülük minden negyediknél találtak gombásodást vagy komolyabb fertőzést. A csontritkulás ellenőrzése még rosszabb eredményt hozott: összesítve a négy város adatait, minden harmadik jelentkezőnél találtak problémát.

Az ötven év feletti férfiak számára ajánlott PSA prosztataszűrés eredményei között negyven esetben, minden tizedik férfinél találtak olyan értéket, ami miatt szakorvos által elvégzett vizsgálatot javasoltak a részvevőknek. A nőgyógyászati tanácsadáson leginkább a klimaxszal kapcsolatos problémák, a kardiológiai tanácsadáson pedig a szívszorításos éjszakai panaszok kerültek előtérbe.

Új helyszínek

Az Egészségváros ősszel újabb három városban (Veszprémben szeptember 19-én, Szekszárdon szeptember 26-án és Kecskeméten október 3-án) ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadással, előadásokkal, fitnesz- és gyerekprogramokkal, színpadi műsorral várja a fiatalokat, felnőtteket és az időseket egyaránt. A Richter Gedeon gyógyszergyár minden helyszínen kétmillió forint alapadományt ajánl fel a helyi kórház számára. Ezt az adományalapot a rendezvényre kilátogató és annak programjaiban aktívan résztvevő lakosok növelhetik a szűrések, előadások, tanácsadás, teszt kitöltés és fitness programban való részvételért kapott adománypontok forintosított szorzatával. A felajánlást így minden részvevő tovább növelheti. Aki a részletes programra kíváncsi, a www.egeszsegvaros.hu oldalon találhat bővebb felvilágosítást.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé várható változó intenzitású havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag