Egészségügyi bizottság - állásfoglalás az Egészség Évtizedének Népegészségügyi Programjáról

A bizottság az ülésen megtárgyalta a program 2005. évi előrehaladásáról szóló tájékoztatót, amit azzal vett tudomásul, hogy 2006-ban a kormányzati átalakítás és az egészségügyi reform késleltette a népegészségügyi tevékenység tárcaközi koordinációjának, munkaszervezésének újragondolását - olvasható ki a testületnek az MTI-hez is eljuttatott állásfoglalásából.

A dokumentumban egyebek mellett a bizottság megállapítja: ahhoz, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon, elengedhetetlenül szükség van a tárcaközi együttműködésen túl anyagi erőforrásokra is. Mint írják, indokolt, hogy az egészségmegőrzés értékelhetőbben jelenjen meg összkormányzati felelősségként.

Az állásfoglalás szerint a bizottság álláspontja az, hogy a 2007. évi prioritások között feltétlenül szerepelnie kell a népegészségügyi szűrővizsgálatokra történő mozgósításnak. A bizottság javasolja, hogy a szervezett emlő- és méhnyakrákszűréshez kapcsolódó, a kiszűrt betegek ellátásához szükséges diagnosztikus vizsgálatok és terápiás beavatkozások mentesüljenek a finanszírozási korlátok alól.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló és a rákmegelőzési programok szintén a támogatásra váró, a folytatandó feladatok közé tartoznak az állásfoglalás szerint. Mint írják, fontos a nemzeti AIDS-stratégiából eredő feladatok végrehajtása is. Emellett továbbra is nagy jelentőségűnek nevezik a népegészségügyi és egészségfejlesztési képzéseket, a környezet-egészségügyi akcióprogram végrehajtását, továbbá az iskolai életmód és táplálkozási programokat.

Az állásfoglalás kitér arra, hogy erősíteni kell a dohányzás és kábítószer fogyasztás elleni küzdelmet és meg kell kezdeni az alkoholpolitikai intézkedések végrehajtását.

Ebben a tekintetben az állásfoglalás megfontolásra ajánlja a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság, illetőleg a Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság és munkaszervezeteinek összevonását.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változóan felhős lesz az ég, elszórt jelleggel számíthatunk esőre, záporesőre.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag