Egészségügyi adatokat lopott a Google

A Google médiaóriás titokban amerikaiak millióinak egészségügyi adataihoz jutott hozzá az Egyesült Államok 21 tagállamában - jelentette a The Wall Street Journal című amerikai lap.

Ki férhet hozzá egészségügyi adatainkhoz? Kattintson ide!

A Google az Egyesült Államok második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával, a missouri székhelyű Ascension-hálózattal együttműködve szerzett meg laboratóriumi eredményeket, orvosi diagnózisokat és kórházi ápolási dokumentumokat. A Google azt állítja, hogy a titokban megszerzett adatokat olyan új szoftver készítésére használná fel, amely személyre szabott egészségügyi kezelési lehetőségeket javasol majd a felhasználóknak.

adatok, egészségügyi adatok, laboratóriumi eredmények, orvosi diagnózisok, kórházi dokumentumok
adatok, egészségügyi adatok, laboratóriumi eredmények, orvosi diagnózisok, kórházi dokumentumok

Senki sem tudott róla

A The Wall Street Journal értesülései szerint sem az orvosokat, sem a betegeket nem értesítették az adatok felhasználásáról. A lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás azt mondta, "eddig legalább 150 Google-alkalmazott fért hozzá tízmilliók adataihoz". A lap által megkeresett adatvédelmi szakértők szerint azonban a Google akciója törvényesnek látszik, hiszen egy 1996-ban hozott törvény értelmében a kórházak megoszthatják üzleti partnereikkel a náluk kezelt betegek adatait.

A vállalat a szövetségi törvényeknek megfelelően járt el, és robusztus védelmet biztosít a betegek adatainak - emelte ki a Google szóvivője. Az Ascension alkalmazottai ugyanakkor megkérdőjelezték az adatgyűjtés módját és az adatok megosztását.

Az internetóriást egyébként az elmúlt időszakban gyakran érték erőteljes bírálatok az adatvédelem elhanyagolása vagy megsértése miatt. Szeptemberben például a versenyjogi és fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 150 millió dolláros büntetésre ítélte, mivel a cég egyik leányvállalata, a YouTube megsértett egy gyermekek magánéletét és adatait védelmező törvényt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció