Egészségügy: mivel lehetünk elégedettek, ha fizetünk?

Állandó dilemma az állami egészségügy és a magánegészségügyi szolgáltatók közti választás kérdése. Hiszen nemcsak az fontos, hogy mi alapján dönt a beteg, hanem az is, hogy mit vár el, ha már duplán fizet.

Egészséges kiábrándulás érezhető

Nem túlzás kijelenteni, hogy a hosszú várakozási idő, a lassú kiszolgálás, a futószalagszerű betegellátás, a negatív tapasztalatok, az elrettentő hírek és a sok esetben elégtelen ápolási és munkakörülmények hatására általános kiábrándultság érezhető a hazai egészségügy iránt. Nem csoda hát, hogy egyre többen, akár anyagi lehetőségeiket a végletekig megfeszítve átpártolnak a magánszektorba, ha egészségükről, életminőségükről, maguk vagy szeretteik életéről van szó.

A budapesti Róbert Károly Magánkórház vezetője, Lantos Gabriella operatív igazgató egy szeptemberben adott interjúban azt RTL Klub Híradójának elmondta, hogy a korábbi évekkel ellentétben már nem csak jómódú betegeik vannak. Sok páciensüknek ugyanis a család "több helyről szedi össze" egy-egy kezelés árát, csak hogy ne kelljen állami intézménybe menniük. Éppen ezért már van olyan magánszolgáltató, ahol egy-két év alatt annyi beteg lett, hogy a műtéteknél kisebb várólista alakult ki. Igaz, itt nem hónapokat, legfeljebb két-három hetet kell várni - derült ki a csatorna korábbi riportjából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál akkor megkeresésükre azt írták, hogy a kormány célja az állami egészségügy fejlesztése, ezt pedig az intézmények felújításával és a bérek emelésével szeretnék elérni. Kiemelték azt is, hogy a páciensek leginkább azért mennek privát szolgáltatóhoz, mert a közszférában sokat kell várni, és úgy érzik, nem figyelnek rájuk.

Az orvos idejét kell megfizetni

Dr. Babai László, a Prima Medica Egészségközpont ügyvezető igazgatója a Házipatika.com kérésére megerősítette, hogy minél többet fizetünk egy egészségügyi ellátásért, annál "luxusabb" körülményeket kapunk. "És igen, a színvonalba az is beletartozik, hogy mennyi időt foglalkozik a pácienssel az orvos. Ezt ugyanis nem az orvos határozza meg, hanem a páciens pénztárcája, és hogy hány percet vásárol meg. Az OEP például tíz percet vásárol meg egy fül-orr-gégészeti vizitre. Egy magánrendelő viszont dönthet úgy, hogy nála 30 percet kötelező megvenni. Ezért pedig az OEP-es ár többszörösét kéri el. De ha az OEP többet fizetne, akkor ott is lenne idő az emberekre.

Egyre többen pártolnak át a magánszektorba
Egyre többen pártolnak át a magánszektorba

Vagyis a magánrendelőben azért kérünk el többet egy vizitért, mert többet is tudunk adni. A várólista is valahol egy pénz által terelt kapacitásmenedzsment. Minél többet kérek egy szolgáltatásért, annál kisebb lesz rá az igény. És minél kisebb az igény, annál kisebb lesz a tumultus. Ha ugyanannyit kellene fizetni a magánegészségügyben, mint az államiban, akkor ugyanolyan sorban állás lenne. Vagyis nem az a lényeg, hogy milyen finanszírozási formában működik egy cég, hanem hogy mennyit kell fizetni érte. Minél magasabb összeget kérnek el, annál kevesebben jelentkeznek rá, vagyis kisebbek a várólisták. De persze a magánszférában is van olyan professzor, akihez ha valaki ma bejelentkezik, akkor jövő júniusra kap időpontot."

Az elégedettség mércéje

Straub Fanni, a FoglaljOrvost.hu online magánorvosi időpont előjegyzési oldal vezetője elmondta, hogy a felhasználói visszajelzésekből egyértelműen látszik, miért fordulnak el egyre többen az állami rendszertől, mit várnak el a betegek pénzükért, és végül miként értékelik, amit kaptak. "A két legfontosabb dolog valóban az időpont és az emberi faktor. Hogy hamar legyen időpont, és oda, ahová a páciens menni szeretne. És hogy odaérkezve se kelljen várakozni. Az emberi faktor pedig az odafigyelést és az empátiát jelenti. Ez talán még a rugalmas időbeosztásnál is fontosabb.


A személyes értékelésekben azok a mondatok a leggyakoribbak, hogy az orvos kedves volt, emlékezett rá, hogy a gyerekem most kezdte az iskolát, vagy éppen, hogy rákérdezett a korábbi betegségeimre is. Hogy kijött és kezet fogott velem, megjegyezte az arcom, felém fordulva beszélt hozzám, stb. Túlnyomó többségben ezeket emelik ki a válaszadók, míg az orvos szakmai hozzáértése szinte említésre sem kerül. A mi rendszerünk az értékelés benyújtásakor természetesen rákérdez a szakmaiságra is, de ezt egy laikus nehezen tudja eldönteni, felmérni. Ezért a beteg az ott eltöltött időből, valamint az emberi hozzáállásból merít és von le következtetéseket arról, milyen is szakmailag az adott orvos. Ezzel szemben az orvosok épp azt tartják a legfontosabbnak, hogy ők legyenek a legjobbak a szakmában.

Vagyis a FoglaljOrvost.hu-nál egyértelműen tapasztaljuk, hogy a betegekhez való hozzáállás, a kommunikáció, a gesztusok, a mimika, a kézfogás, a vállon veregetés, vagyis az emberséges bánásmód a legfontosabb része az orvoslási folyamatnak. Hiszen ekkor érez leginkább elégedettséget a beteg."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+13, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, helyenként záporok kialakulására kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag