Egészségügy: kijelölték az új utakat

HáziPatika

Az alapellátásban dolgozó orvosok elöregednek, a betöltetlen praxisokra nincsenek jelentkezők. dr. Rurik Imre, a Debreceni Egyetem tanára, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék vezetője a MedicalOnline-nak nyilatkozott.

Tavalyelőtt ugyan megjelent az "Alapellátási törvény", amely kijelölt új utakat, de ezekre még nem lépett rá senki. A jogszabály ugyanakkor megoldatlanul hagyott évtizedes problémákat. Az alapellátás ennek ellenére még mindig az egyik legjobban teljesítő eleme a hazai egészségügynek. Mindegyik egyetemen azt látjuk, hogy a friss szakorvosok nem akarnak önálló praxist, inkább helyettesítenek, mert az idősebbek meg tudják ezt fizetni a kétségkívül nagyobb finanszírozásból, de kilépni nem tudnak a rendszerből. Nincs vevő a praxisaikra.

orvosok
Nincs, aki átvegye a stafétát

A kormányzat segíti a vásárlást a korábbi OEP és jogutódja által folyósított támogatással, de ez még mindig kevés az önállóságra, legalábbis azokon a településeken, városokban, ahol van elég orvos. Például Debrecenben most is 10 millió körül cserélnek gazdát a praxisok, mert van elég vásárló, akit többnyire családja támogat a vételben. A nagyon hátrányos helyzetű települések azonban továbbra is orvos nélkül maradtak.


Évek óta látványos az orvosok külföldre vándorlása. A fiatal háziorvos az egyik leginkább "piacképes" szakember. Képzése rövidebb időt igényel, mint más szakmákban. A tehetősebb külföldi országokban is éppúgy elöregszik a szakma, de vonzzák a fiatalokat: sok pénzzel és kiszámítható életpályával.

Magyarországon évről évre csökken a háziorvosok száma, ezzel együtt emelkedik a tartósan betöltetlen praxisoké. Egyéb tényezőket is figyelembe véve látszik, hogy a nem is olyan távoli jövőben akár másfél millió ember maradhat háziorvos nélkül. Részletek!

Azok a fiatal kollégák, akiket nem köt ide a tehetős családi háttér és értékes ingatlan, mobilisak. Nálunk is sokat segítene egy látványos, nagyságrendi emelés. Az utóbbi 5-6 évben a praxisfinanszírozás 50-60 százalékkal emelkedett. A háziorvosi vállalkozásokat nem érinti a rezsicsökkentés, sok önkormányzat továbbra is kiveti a helyi iparűzési adót, némelyik viszont lakással, letelepedési támogatással segíti az ott elhelyezkedni kívánó háziorvost - mondta a professzor.

Forrás: MedicalOnline.hu

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában borult időre kell készülni, gyenge eső is előfordulhat néhol.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag