Egészségnevelést támogat a Béres

Javulna az egészségfejlesztés hatékonysága az iskolákban, ha a pedagógusok szervezettebben és több külső, belső erőforrás bevonásával tudnának működni - ez derült ki a Béres Egészség Hungarikum Program reprezentatív felméréséből.

Az egészségfejlesztés hatékonyságáról készült, országos és régiós szinten végzett felmérésből kiderült, hogy a pedagógusok tudják, mit érdemes tanítani, ha a gyermekek egészségfejlesztése a cél: rendelkezésükre állnak megfelelő tankönyvek, tananyagok. A tanárok tökéletesen érzik felelősségük súlyát is: országos szinten a megkérdezettek 92 százaléka vallotta, hogy intézményi keretek között tennie kell a jövő generációjának egészségéért. Azzal is tisztában vannak (94 százalék), hogy a gyermekek egészségfejlesztése összetett, többszereplős feladat, amely sikeres megvalósításának elengedhetetlen feltétele a tanárok, az iskola vezetése, a szülők és a diákok összefogása.

Hiányosság azonban, hogy a régió iskoláinak egyharmadában van csak aktualizált, egy évnél frissebb egészségfejlesztési terv, és tízből három iskolában egyáltalán nincs az egészségfejlesztési programok összefogására kijelölt személy. Pedig az országos adatok alapján elmondható, hogy a pedagógusok hatékonyabbnak látják az egészségfejlesztés működését, ha van ennek a területnek felelőse az adott iskolában.

Másik probléma, hogy tízből három iskolában a szülőket nem tudják aktivizálni az egészségfejlesztési programokban való részvételre. Fontos lenne, hogy a pedagógusoknak ne csak a saját lelkesedésükre kelljen hagyatkozniuk.

"Az ország pedagógusait elismerés illeti az egészségnapok és más egészségmegőrző iskolai programok megszervezéséért, de önmagában ez még nem elég. Abban szeretnénk segíteni a pedagógusokat, hogy másokat is tudjanak lelkesíteni és együttes erővel még magasabb szinten neveljék a gyerekeinket az egészséges életmódra" - mondta el dr. Béres József, az Alapítvány életre hívója.

A Béres Egészség Hungarikum Alapítvány a gyermekek egészségjövőért tenni akaró pedagógusokat kívánja támogatni. Részükre 2011 őszétől olyan képzést indít, amely abban nyújt segítséget, hogy a felső tagozatos egészségfejlesztés szervezettebb formában és még szélesebb körű összefogással valósuljon meg.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag