Egészségnevelést támogat a Béres

Javulna az egészségfejlesztés hatékonysága az iskolákban, ha a pedagógusok szervezettebben és több külső, belső erőforrás bevonásával tudnának működni - ez derült ki a Béres Egészség Hungarikum Program reprezentatív felméréséből.

Az egészségfejlesztés hatékonyságáról készült, országos és régiós szinten végzett felmérésből kiderült, hogy a pedagógusok tudják, mit érdemes tanítani, ha a gyermekek egészségfejlesztése a cél: rendelkezésükre állnak megfelelő tankönyvek, tananyagok. A tanárok tökéletesen érzik felelősségük súlyát is: országos szinten a megkérdezettek 92 százaléka vallotta, hogy intézményi keretek között tennie kell a jövő generációjának egészségéért. Azzal is tisztában vannak (94 százalék), hogy a gyermekek egészségfejlesztése összetett, többszereplős feladat, amely sikeres megvalósításának elengedhetetlen feltétele a tanárok, az iskola vezetése, a szülők és a diákok összefogása.

Hiányosság azonban, hogy a régió iskoláinak egyharmadában van csak aktualizált, egy évnél frissebb egészségfejlesztési terv, és tízből három iskolában egyáltalán nincs az egészségfejlesztési programok összefogására kijelölt személy. Pedig az országos adatok alapján elmondható, hogy a pedagógusok hatékonyabbnak látják az egészségfejlesztés működését, ha van ennek a területnek felelőse az adott iskolában.

Másik probléma, hogy tízből három iskolában a szülőket nem tudják aktivizálni az egészségfejlesztési programokban való részvételre. Fontos lenne, hogy a pedagógusoknak ne csak a saját lelkesedésükre kelljen hagyatkozniuk.

"Az ország pedagógusait elismerés illeti az egészségnapok és más egészségmegőrző iskolai programok megszervezéséért, de önmagában ez még nem elég. Abban szeretnénk segíteni a pedagógusokat, hogy másokat is tudjanak lelkesíteni és együttes erővel még magasabb szinten neveljék a gyerekeinket az egészséges életmódra" – mondta el dr. Béres József, az Alapítvány életre hívója.

A Béres Egészség Hungarikum Alapítvány a gyermekek egészségjövőért tenni akaró pedagógusokat kívánja támogatni. Részükre 2011 őszétől olyan képzést indít, amely abban nyújt segítséget, hogy a felső tagozatos egészségfejlesztés szervezettebb formában és még szélesebb körű összefogással valósuljon meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)