EESZT: ki férhet hozzá az adataimhoz?

Novembertől indult az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), de az elmúlt hetek működése számtalan kérdést váltott ki az emberekből. Kik válthatják ki az e-receptet, és meddig kérhetünk papíralapú vényt? Milyen adatokat tárolnak rólunk, és ki láthatja ezeket? Gyógyszerjogi szakértőt kérdeztünk.

Akadozva ugyan, de november elsejétől elstartolt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Ezzel újfajta kommunikációs rendszer épült ki orvos és patikus között, melyben a korábbi, papíralapú helyett elektromos recepteken (röviden e-recepten) írják ki a beteg gyógyulásához szükséges készítményeket. Nem kell többé a leleteket sem megőrizni és orvostól-orvosig cipelni, ezek ugyanis innentől egy felhőalapú, digitális betegkartonba kerülnek, ahol szükség esetén könnyen le lehet kérni. De ki jogosult megnézni ezeket az adatokat? Meddig őrzi meg a rendszer az egészségünkről szóló dokumentumokat? Kihez forduljunk, ha bizonyos személyektől megvonnánk a hozzáférést? Dr. Balla Szilárd ügyvéd, gyógyszerjogi szakértő válaszolt a HáziPatika.comnak a legfontosabb adatbiztonsági és jogi kérdésekre.

Ma már természetes, hogy interneten intézzük banki ügyeinket, online vásárolunk és kártyával fizetünk, valamint a közszférában is terjed az elektronikus ügyintézés, így természetes az elektronikus rendszer kiterjesztése az egészségügyre is. Az e-recept előnyeiről bővebben egy korábbi cikkünkben írtunk!

Az EESZT-be kerülő adatok

HáziPatika.com: Milyen adatok kerülnek a rendszerbe?

Dr. Balla Szilárd: A rendszerben van egy betegprofil, amely tartalmazza a páciens személyes adatait. Emellett az úgynevezett betegnyilvántartás minden labor- és vizsgálati adatot tartalmazni fog, ezeket az orvosok töltik fel folyamatosan a rendszerbe. Egy helyen lesznek így elérhetőek a leletek, a képalkotó rendszerek és a beutalók is.

HP: Miért jó ez az új rendszer a betegnek?

BSZ: Létrejön egy olyan egységes, minden orvos számára elérhető rendszer, amelyből baj esetén könnyedén lekérhető bármilyen adat. Ha baleset ér minket, a sürgősségi ellátás során azonnal jól látható, szedünk-e valamilyen gyógyszert, van-e diabéteszünk vagy egyéb betegségünk, amelyet a kezelés során figyelembe kell venni. Sokkal gyorsabban sokkal pontosabb képet kaphat rólunk a kezelőorvos, az idő pedig sok esetben életmentő lehet.

HP: Kiknek okozhat nehézséget mégis az EESZT bevezetése?

BSZ: A rendszer használata azoknak okozhat gondot, akik eddig nem rendelkeztek ügyfélkapus regisztrációval. Nekik fel kell keresniük a legközelebbi kormányablakot a regisztrációhoz, vagy pedig regisztráció nélkül, de szintén a kormányablakon keresztül rendelkezhetnek az adataikkal és a hozzáféréssel. Ez bizonyos idősebb, kisebb településen élő embereknek biztosan nehézséget fog okozni, de remélhetőleg a rendszer ezt idővel kezelni tudja majd.

Az e-recept bevezetése egyszerűsítheti a gyógyszerek kiváltását
Az e-recept bevezetése egyszerűsítheti a gyógyszerek kiváltását

HP: Hogyan kérheti le az adatait egy páciens?

BSZ: Az EESZT lakossági portálnak is nevezett része február óta üzemel, itt egy ügyfélkapus belépés, illetve külön regisztráció után tekinthetik meg a saját adataikat a betegek, illetve szükség esetén pontosíthatják is. Kérhetnek e-mailben is tájékoztatást a rendszerben tárolt adatokról, illetve a lekérésükről is. Itt, a lakossági részben érhető el az önrendelkezési nyilvántartás is, amelyen keresztül mindenki rendelkezhet a saját adatairól.

HP: Az egészségügyi dolgozók közül kik láthatják az adatainkat?

BSZ: Az egészségügyi szakemberek három csoportja férhet hozzá ezekhez az adatokhoz: az egészségügyi szakdolgozók csak a törzsadat-nyilvántartást tekinthetik meg, a patikusok pedig a felírt recepteket - a jelenlegi rendszer szerint egy évre visszamenőleg. A harmadik csoport az orvosoké, akik ellátás szerint férhetnek hozzá a szükséges információkhoz. Bármelyik csoport esetében lehetősége van a betegnek korlátozni a hozzáférést: akár orvosonként is beállíthatjuk, hogy mennyit engedünk az adatainkból láttatni.

HP: Hogyan módosíthatjuk az adatokhoz való hozzáférést?

BSZ: A lakossági portálon keresztül van egy rendelkezési lehetőség erre. Nagy segítség, hogy a rendszer ad erre mintákat is, így nem szükséges a betegeknek a szakmánkénti tiltásokat egyesével elvégezniük, hanem rendelkezésre állnak előre beállított sablonok, amelyeket saját igényeinkhez igazíthatunk vagy akár egy az egyben használhatunk.

HP: A családtagok hozzáférhetnek az adatokhoz?

BSZ: A családtagoknak nincs jogosultságuk adataink megtekintéséhez, ezeket csak mi, saját ügyfélkapus bejelentkezéssel tekinthetjük meg.

HP: Nincs rá mód, hogy szükség esetén a családtagok értesüljenek a kezelésünkkel kapcsolatos információkról?

BSZ: Ha bizonyos szituációk ezt megkívánják, annyit tehetünk, hogy a tájékoztatási portálon keresztül nem a saját, hanem egy hozzátartozónk e-mail címét adjuk meg. Így ő fog értesülni arról, hogy mi milyen ellátásban részesültünk, illetve hogy milyen gyógyszert írtak ki nekünk.

HP: A páciensek hogyan értesülhetnek róla, ha egy orvos kikérte az adataikat?

BSZ: A lakossági portálon keresztül a betegek figyelemmel követhetik, hogy melyik orvos milyen adatigénylési kérelmet nyújtott be a rendszerbe.

E-recept: ki válthatja ki?

HP: A recept kiváltásának jogát átruházhatjuk másik személyre?

BSZ: Igen, ehhez azonban nem a lakossági portálra van szükségünk, hanem van egy úgynevezett felírási igazolás, amelyet 2018. december 31-ig kötelező felírni a kiadott e-recept mellé, utána pedig az orvosok kérésre fogják kiállítani. A felírási igazolás birtokában válthatja ki hozzátartozó is a receptet. Ez a felírási igazolás 2018 végéig nagyjából ugyanúgy fog kinézni, mint az eddig megszokott, hagyományos recept.

HP: Ezt a bizonyos papíralapú vényt még meddig kaphatjuk az orvostól?

BSZ: A papíralapú vényt - amely alatt már most is az imént említett felírási igazolást értjük - 2018. december 31-e után nem kötelező adni, de ezt követően is bármikor kérhető az e-recept rögzítésével egy időben. Bizonyos szituációkban - például kiskorúak, illetve cselekvőképtelen személyek esetén - erre szükség is lesz.

HP: Cselekvőképtelen személyek esetén történt valami változás a recept kiváltásában?

BSZ: Kiskorú, illetve cselekvőképtelen személyek esetén érdemi változás nincsen a jelenlegi rendszerhez képest. Az említett felírási igazolás segítségével válthatják ki nekik a receptet. Ilyen esetben az igazolás birtokában, a megfelelő azonosítással a patikában bárki kiválthatja a felírt gyógyszereket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra