EESZT: kényelmesebb és biztonságosabb betegellátás (x)

HáziPatika

Tudta-e, hogy életet menthet, ha a mentőorvos a baleset helyszínén lekérdezheti a tabletjén az öntudatlan állapotban lévő sérültek egészségügyi adatait? Ilyenkor fontos tudnia, hogy például van-e gyógyszerallergiája az ellátandó személynek, illetve milyen orvosságot szed a krónikus betegségeire.

S azt is tudta, hogy az eReceptet nem lehet elhagyni? Az új egészségügyi informatikai fejlesztések nyomán ma már hagyományos recept nélkül bárki besétálhat a patikába, és ha bemutatja eSzemélyijét vagy a TAJ-kártyáját és a személyazonosító okmányainak egyikét, akkor a gyógyszerész egyszerűen megnézi a számítógépén az adatokat, és máris tudja, milyen szert írt fel a háziorvos. 

EESZT

Figyelem

Ha nem saját magunknak, hanem hozzátartozónknak, ismerősünknek váltjuk ki a gyógyszert, akkor az orvostól kapott - a hagyományos papír alapú receptnek megfelelő-felírási igazolásra egyelőre továbbra is szükségünk lesz.

És azt tudta-e, hogy a háziorvosok vagy a kórházban dolgozó doktorok a korábbinál sokkal hatékonyabban tudnak gyógyítani, ha letöltik a páciensek "felhőben tárolt" adatait - minden addigi receptet, zárójelentést és fontos egészségügyi információt. Az orvos például ellenőrizheti, hogy a beteg kiváltotta-e a felírt készítményt, és az esetleges gyógyszerkölcsönhatások, túladagolások is könnyebben megelőzhetők.

Mindez annak a fejlesztésnek köszönhető, amely élesben több mint egy évvel ezelőtt indult el Magyarországon. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) 2017. november 1-én csatlakoztak a közfinanszírozott ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszertárak is. Az EESZT fokozatosan épül ki, de mára a fekvőbeteg intézmények és gyógyszertárak 100 %-a csatlakozott ehhez az informatikai hálózathoz, sőt, a magánegészségügyi szolgáltatók egy része is. A rendszer ötszázmillió adatot tárol, miközben napi majdnem egymillió elektronikus receptet töltenek fel a felhő alapú informatikai térbe.

Az EESZT alapvető célja az, hogy a betegek és az orvosok egyaránt naprakész információhoz jussanak a korábbi ellátásokról, kezelésekről. A kórházakban és rendelőkben keletkező összes dokumentum bekerül a rendszerbe. Így a kezelőorvosok minden eddiginél több tudással rendelkeznek arról, hogy mi történt addig pácienseikkel. A betegnek pedig nem kell magával vinnie a rendelésre vagy a kórházba a leleteit, zárójelentéseit, ambuláns lapjait, mert az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből ezek bármikor hozzáférhetők.

Sőt kezelésünk adatait mi magunk is ellenőrizhetjük, követhetjük - akár otthonról is. Zárójelentéseinket, ki nem váltott receptjeinket, leleteinket is letölthetjük a Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) keresztül. Ide ügyfélkapus regisztrációval és TAJ számunkkal léphetünk be. Kérhetünk értesítést arról is, ha valamilyen dokumentum (beutaló, vény stb.) bekerül a rendszerbe.

Az EESZT-be kerülő egészségügyi adatainkhoz alapesetben csak a házi- és a kezelőorvosunk férhet hozzá, a patikusok pedig csak a recepteket látják. A legérzékenyebb egészségügyi adatok (pszichiátriai, addiktológiai és szexuális úton terjedő betegségek, illetve HIV/AIDS) kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak. Az EESZT-ben ellenőrizhetjük, hogy melyik kezelőorvosunk milyen adatunkat nézte meg, sőt magunk is beállíthatjuk, hogy melyik doktor milyen adatunkhoz férhessen hozzá.

A jövő fejlesztési tervei között szerepel az EESZT mobilon elérhető felületének megvalósítása. Megjelenhetnek ezáltal az egészségügyi mobilalkalmazások is a rendszerhez kapcsolódva. Ezáltal a jövőben az ellátást javító, az orvos-beteg kapcsolatot megkönnyítő 21. századi telemedicina-szolgáltatások is elérhetővé válnak.  

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek