Ébren volt, miközben műtötték a tüdejét

Altatás nélkül végeztek komoly tüdőműtétet egy daganatos betegen a szolnoki Hetényi Géza kórházban. A különleges eljárás nemzetközileg is ritkaságnak számít.

"Manapság egyre inkább arra törekszünk a sebészetben, hogy a páciens számára minél kisebb megterhelést jelentsen a műtét, minél gyorsabb legyen a felépülés. Ennek jegyében egyre gyakrabban alkalmazzuk a videoendoszkópos technikát, s az altatás helyetti regionális érzéstelenítésnek is ez a legfontosabb célja" - fogalmazott a kórház által kiadott közleményben az operációt végző dr. Szántó Zoltán mellkassebész főorvos. Hozzátette, a csapat aneszteziológusa, dr. Parham Choroomi adjunktus az elmúlt öt évben több esetben is alkalmazta már ezt, az altatóorvostól nagy szakértelmet igénylő módszert.

Az altatás nélküli műtétek nagy felkészültséget igényelnek az orvosoktól
Az altatás nélküli műtétek nagy felkészültséget igényelnek az orvosoktól. Fotó: iStock

A műtéttípus a sebészeket is komoly kihívás elé állítja, mivel a szokásosnál gyorsabb és pontosabb munkát igényel meg, ráadásul a mostani esetben a rekeszizom folyamatos mozgása is zavarta az operációt. Szintén bonyolultabbá tette a helyzetet, hogy a szokásos három bemetszés helyett ezúttal csak kettőt alkalmazott dr. Szántó, ami ugyan a páciens szempontjából kedvező, az orvos számára viszont plusz nehézséget jelent.

Milyenek a tüdőrák túlélési esélyei Magyarországon? Részletek itt.

A szakember kifejtette, korábban közel hetven esetben végeztek már altatás nélküli tüdőoperációt a szolnoki intézményben, de eddig csupán kis és közepes kiterjesztésű műtéteknél alkalmazták a technikát. Ezek sikere nyomán döntöttek úgy, hogy immár egy nagyműtétnél is bevetik a jól begyakorolt módszert. "Korai stádiumú rosszindulatú daganatról volt szó, a páciens pedig felvállalta, hogy ily módon operáljuk. A műtétnél minden rendben ment, a beteg szövődmény nélkül gyógyult. A mostani siker utat nyithat olyan daganatos betegek számára is, akik rossz egészségi állapotuk miatt nem altathatóak, és diagnosztikus műtét nélkül nem juthatnak hatásos gyógyszeres kezeléshez" - mutatott rá dr. Szántó. Hasonló műtéti megoldásra Magyarországon eddig csak Szegeden és Pécsen akadt példa.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)