Dívik az egynapos sebészet

Az egynapos egészségügyi ellátásokban nagy áttörést hozott 2007, hiszen az önállóan működő szakrendelők és azok a kórházak is pályázhattak erre a gyógyítási formára, ahol megszűnt az aktív fekvőbeteg-ellátás. A szaktárca pályázatán 39 új szolgáltató nyert, több, már korábban működő pedig növelhette a tb által finanszírozott esetszámot, így megkétszereződött ez a gyógyítási forma, a tb több mint 7 milliárd forintot fizetett e beavatkozásokért - mondta lapunknak Molnár Attila, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezető-helyettese.
A tb statisztikája szerint az egy nap alatt elvégezhető egészségügyi beavatkozások közel 20 százalékát már így látják el - ez az arány 2000-ben 6,7 százalék volt. Ám bőven van még tartalék a betegek és a biztosító számára is előnyös, költségkímélő rendszerben. Elterjedését anyagi eszközökkel is támogatja az OEP, így az orvosi szakma által javasolt 247-féle beavatkozás döntő többségéért, akár egynaposként, akár kórházi bentfekvéssel oldják meg, ugyanannyit és szektorsemlegesen fizet. Az egynapos ellátás általánossá válásával rövidülhetnének a kórházi kapacitások csökkentése miatt megnőtt várólisták - állítja Molnár Attila, aki szerint három egynaposként ellátott beteg egy várólistást válthatna ki. Nem kell tartani a betegeknek az ellátás minőségétől és hatékonyságától, hiszen szigorú tárgyi és személyi feltételeket ír elő a tisztiorvosi szolgálat, csak ezek garantálásával köt szerződést a szolgáltatókkal a biztosító, s így lesz ez az egy biztosító-több pénztáras rendszerben is. A jövőre is gondoló intézmények fenntartói már most jelentős orvostechnológiai beruházásokat végeznek, igyekeznek a legjobb szakembereket "megfogni", hogy az átalakított biztosítási rendszerben kihagyhatatlanok legyenek. Sok jól képzett, a korszerű orvosi technológiákat jól ismerő és alkalmazó orvos van a kórházakban, akik munkaidő után vagy hétvégéiken vállalkozóként gyógyítanak az egynapos ellátást végző szolgáltatóknál. A Magyarországi Egynapos Sebészeti Társaság szerint kezdenek specializálódni a doktorok. Ez a beteg és a szolgáltató érdeke is, hiszen javul a gyógyítás minősége, csökken a szövődmény.
Tavaly a nőgyógyászati beavatkozások több mint 60 százalékát, az urológiai gyógykezelések 13 százalékát látták el egynapos ellátásban, 6 százalék volt a kardiológiai, 4 százalék a sebészeti beavatkozás. A szemészeti esetek 2 százalékát látták el így, pedig az EU más tagállamaiban ez az arány 60-90 százalék.
Egyelőre nem tudni, hogy az idén lesz-e újabb pályázat, ám a biztosító finanszírozási jogszabálya lehetőséget ad arra az aktív betegellátást végző kórházaknak, hogy 80-féle beavatkozást a járóbeteg-szakellátásukban engedélyezett teljesítményeik terhére egynapos ellátásként számoljanak el, ez költségcsökkentő számukra. Erre lehetőségük van, hiszen az OEP annak ellenére nem csökkentette a szakrendelők tb által finanszírozható teljesítményét, hogy a múlt évben tetemes volt a kihasználatlan kapacitás - tette hozzá Molnár Attila.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változóan felhős lesz az ég, elszórt jelleggel számíthatunk esőre, záporesőre.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag