Csapdahelyzet a non-doktor képzésben

A végzettségnek megfelelő kompetencia hiánya megkérdőjelezheti a felsőfokú radiológus asszisztens-képzés honi megtérülését.
A képalkotás utóbbi negyed évszázados robbanás-szerű technikai fejlődése, széleskörű elterjedése és specializálódása ugyanakkor világszerte kikényszeríti a magasan kvalifikált, önálló munkavégzésre alkalmas szakdolgozók képzését. S, bár napjainkra kaposvári, pécsi, budapesti, miskolci és debreceni központtal már beindult a leginkább képalkotásra specializálódó, non-doktor képzés, a hazánkban tevékenykedő 4200 képalkotásban résztvevő szakdolgozó közül mindössze, ha százan végzik főiskolai diplomával a munkájukat. De mi végre? -kérdezhetnénk, amikor a mindennapi gyakorlatban teljesen esetleges, intézet- és személyfüggő, hogy a non-doktor képzésben végzettek valóban a tudásuknak és kompetenciájuknak megfelelő munkát végezhetnek-e.
Dr. Lukovich Tamásné , a Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének elnöke, kaposvári kongresszusuk kapcsán sem tudott a Weborvosnak biztatóbbat mondani annál, mint, hogy mielőbb szeretnék rendezni a kompetencia-szinteket. Annál is inkább, mert a rendkívül kusza és bonyolult radiológus-asszisztens oktatásban még mindig jelentős szerepe van az érettségire épülő OKJ-s képzésnek, ahonnan kikerülve a szakdolgozók gyakorlatilag ugyanazt a munkát látják el, mint a főiskolát végzett kollégáik.
Jelenleg az illetékes radiológus főorvos két tanúval megerősített írásbeli engedélye szükséges ahhoz, hogy a legtöbbet vitatott műveletet, az intravénás kontrasztanyag beadását elvégezhessék. Ugyancsak vitatott, hogy megfelelő protokoll alapján csinálhatnak-e CT, vagy ultrahangos vizsgálatot.
A kerékkötők furcsa módon éppen azok a radiológus szakorvosok, akiknek már csak a létszámhiány és a túlterheltség okán is jó szívvel kellene fogadniuk a megfelelő végzettséggel és kompetenciával rendelkező asszisztensek segítő kéznyújtását. Ezzel szemben saját kompetenciájuk megnyirbálásaként, a szakterületükre történő illetéktelen beférkőzésként értékelik igyekezetüket. Különösen az idősebb korosztály adja fel nehezebben a megszerzett privilégiumát, a fiatalabb doktorok nyitottabbak a vizsgálatokban társként jelentkezők iránt. A radiológus szakorvosok idegenkedése azonban nem csak az asszisztenciára, hanem a klinikumban radiológiai tevékenységet folytató kardiológus, urológus és nőgyógyász szakorvosok felé is irányul. A kardiológus szakorvosok ugyanis már végeznek szívkatéterezéseket, az urológusok, nőgyógyászok ultrahang-vizsgálatokat.
- Jelentősen megkönnyítené a radiológusok munkáját, ha a megbízható vizsgálati anyagból már csak a leletezést kellene elvégezniük - vélte Lukovich Tamásné. - Egyelőre azonban munkahelyfüggő, hogy hol, milyen kompetenciával és bérrel foglalkoztatják a főiskolai képesítésű asszisztenseket. A kompetenciaszintek tisztázása híján számos munkáltató - különösen a magáncégek - nem is akarják a magasabb kategória szerinti bért kifizetni, ezért nem kapkodnak a főiskolai végzettségűek után. Ezt a munkát megkövetelhetik az alacsonyabb bérért tevékenykedő szakdolgozóktól is, amennyiben elvárásként a munkaköri leírásukban feltüntetik - mondta.
Szerencsére vannak még olyan helyek is, mint a kaposvári képzési központ, ahol a 4 éves BSC, azaz orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus képzés a világon egyedülálló módon a laborszakmával együtt történik, s ahol nem csak elfogadják, de a KJT szerint be is tudják sorolni a főiskolai végzettségű asszisztenseket. Ugyanitt és Debrecenben már az MSC (master) képzés akkreditálása is folyamatban van.
A nemzetközileg is elismert és keresett radiológus asszisztens szakma képviselőinek azonban még a külföldi munkavállalás sem lehet igazán vonzó, mert nyelvvizsga-szintű tudásuk nem elegendő az uniós munkavállaláshoz. Csupán egy, a kaposvári és a dublini egyetem közötti munkakapcsolat révén vállalt tavaly 5, főiskolát végzett radiológus asszisztens munkát az ír fővárosban. Tevékenységükkel nagyon meg vannak elégedve, ennek ellenére Angliából már hiába keresték fel az egyesületet, hogy további BSC-végzettségűeket segítsen toborozni önálló emlőszűrő munkára, Lukovich Tamásnénak nincs tudomása róla, hogy akár egy kollégája is jelentkezne a vonzó anyagi feltételekkel kecsegtető munkára. Igaz, hazánkban is mindössze, ha öt, Erdélyből áttelepült radiológus asszisztens vállalt munkát
Megtudtuk: a hagyományos röntgen háttérbe szorulása óta csekély a sugárterhelés a szakmában. A modern képalkotó berendezések - MR, ultrahang - mellett nincs, és a CT-nél is kevesebb a sugárterhelés, mint a hagyományos berendezéseknél. Csupán az izotóp - meleglaborban kerülhetnek túlságosan közel a sugárzó anyaghoz, de a forgó rendszerű munkavégzés lehetőséget ad az időnkénti távolságtartásra. A csökkentett munkaidőt azonban már elvették tőlük. Az előírások szerint 8 órából csak 6 tölthető sugárközelben, de kérdés, hogy a most életbe lépő 24 órás ügyeletben vajon hányat töltenek majd sugárban a radiológus asszisztensek? Tény: az úgynevezett kockázati pótlékkal kapcsolatos pereskedések során precízen lemérték a felvételezések idejét, hogy kiszámítsák: eléri-e a munkaidő azt a limitet, aminek nyomán már jár a pótlék. A számos intézeti per nyomán végül, bírói döntés függvénye lett, hogy az érintettek közül kinek ítélik meg a pénzt.
Lukovich Tamásné szerint a sugárvédelmi szabályok érvényesítése - a munkavédelmi eszközök megléte mellett - szinte mindig a dolgozón múlik. Azon, hogy mennyire figyelnek a saját és a betegek egészségére, miként érvényesítik a kötelező érvényű szabályokat.
Tekintettel a kórházi átalakítások és összevonások nyomán jelentkező munkanélküliségre - minden vita és megegyezés ellenére - a radiográfus oktatásnak a főiskolai képzés irányába történő átalakítását, a bérezés megoldását szorgalmazza az egyesület elnöke. Hangsúlyozta: a szakemberhiány relatív, hiszen a zömmel csak egy szakterületen járatos, idősebb korosztály - 40-50 év közötti az átlagéletkor - már nem birtokolja a modern képalkotáshoz szükséges ismereteket, ezért más területeken való sikeres elhelyezkedésük kétséges.  Elsősorban a főiskolásokra számítanak, akik között a modern képalkotás területén egyre több a korábban fehér hollónak számító férfi jelentkező is.
- Az oktatásban már keményen számon kérjük a részben jogi kötelezettséget jelentő betegtájékoztatást is, melynek során a vizsgálatról és a szövődményekről szóban - írásban egyaránt informáljuk a pacienseket. Különösen fontos a megfelelő kommunikáció a vizsgálatokkal gyakorta együtt járó bezártság érzet, illetve a betegségtől való pánikszerű félelem kialakulásának megelőzése miatt, hiszen a vizsgálat eredményessége nagyban függ attól is, hogy sikerül-e megnyerni együttműködésre a beteget - hangsúlyozta Lukovich Tamásné.
2007-07-03 11:08
Forrás: Weborvos Várnai Ágnes
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag