Csak akkor megyünk orvoshoz, ha baj van

Meglepő és megdöbbentő eredményekkel zárult a HáziPatika.com Egészségtesztje, melyből többek között az is kiderült, hogy a magyar lakosság nagy része nem keresi fel háziorvosát, amíg panaszai súlyossá nem válnak.

Számos érdekesség és kijózanító adat szűrhető le portálunk nagyszabású egészségfelméréséből, melyet 2010 tavaszán olvasóink körében végeztünk, illetve a Szonda Ipsosnak az ehhez kapcsolódó párhuzamos, reprezentatív felméréséből.

Ezúttal azokat a részeredményeket mutatjuk meg, melyek arról árulkodnak, vajon a magyarok hányszor keresik fel háziorvosukat, és járnak-e rendszeresen szűrővizsgálatokra. Az alábbiakból kiderül, hogy a megelőzés és a tudatos egészségmegőrzés tekintetében nagy szükség lenne a szemléletváltásra.

100-ból 11-en sosem mennek orvoshoz

Egészségügyi szűrésekre és tanácsadásra nemcsak a helyileg illetékes egészségügyi intézményeknél és orvosánál tud jelentkezni. Iratkozzon fel "" hírkategóriánk híreire, hogy akár naponta értesülhessen az ingyenes szűrésekről, kampányokról szerte az országban! A Szonda Ipsos reprezentatív felmérése szerint a felnőtt magyar lakosság jellemzően csak akkor keresi fel háziorvosát, ha nagyobb (44 százalék) vagy kisebb (22 százalék) problémája van. Valamivel kevesebben vannak azok (24 százalék), akik rendszeresen, azaz legalább havonta járnak orvoshoz, míg 11 százalék azok aránya, akik szinte soha nem mennek el háziorvosukhoz.

Gyakrabban érzik szükségét az orvosi vizitnek az idősebbek, a krónikus betegségben (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, asztma stb.), szenvedők, és ők azok, akik a szűrővizsgálatokra (pl. rákszűrés, tüdőszűrés, fogászati szűrés, laborvizsgálatok) is gyakrabban járnak.

A HáziPatika.com online kérdőívét több fiatal töltötte ki, így nem meglepő, hogy az itt született válaszok (ugyanazon kérdőívre) arról árulkodnak, hogy olvasóink az országos átlaghoz képest ritkábban fordulnak háziorvoshoz. Ha a számadatokra támaszkodunk, akkor elmondható, hogy az online kérdőívünket kitöltők 56 százaléka csak akkor keresi fel háziorvosát, ha nagyobb problémája van, a válaszadók ötöde pedig akár kisebb probléma esetén is elmegy orvoshoz.

Miért lenne fontos a megelőzés?

Mit is jelentene, ha minden nő eljutna a kötelező rákszűrésre, mammográfiára? 2007-ben Magyarországon 2066-an haltak meg emlőrákban, és 424-en hunytak el méhnyakrák miatt. Szűrővizsgálatok és orvosi ellenőrzés mellett mindkét daganatos betegség megelőzhető lenne, azaz akár talán ma is élhetne az a közel 2500 édesanya, nagymama, feleség és lánygyermek, aki egyetlen év alatt vesztettek el a családok. Ezért fontos, hogy végre tudatosuljon bennünk, mekkora jelentősége is van a megelőzésnek. Az egészségügyi szűréseken való rendszeres részvétel a betegségek megelőzésének egyik kulcseleme lenne, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az így nyert idő nagyobb esélyt ad a súlyosabb következmények elkerülésére, a teljes gyógyulásra, mint ha a tünetek és panaszok megjelenésekor fordulnánk orvoshoz.

Egészségtudatos gondolkozással, egészséges életmóddal és a szűréseken időben való megjelenéssel fokozatosan elérhetnénk, hogy emelkedjen az egészségesen és teljesen munkaképesen eltöltött életéveink száma, és ne a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek számítsanak vezető haláloknak hazánkban. Ezek a betegségek ugyanis korai felismerés esetén többnyire megelőzhetőek lennének, ehhez azonban akkor is fel kellene keresni orvosunkat évente egyszer, ha úgy érezzük, semmilyen panaszunk sincs...

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: