Calicivírus okozott tömeges ételmérgezést

Calicivírus betegítette meg a négy szombathelyi iskola diákjait.

Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, tömeges ételmérgezés történt Szombathelyen. 2018. szeptember 28-án azt írtuk, 250 diák hányással és hasmenéssel járó betegséget kapott el, de ezidáig nem lehetett tudni, mi okozta a mérgezést. Október 2-án kiderült, hogy a betegséggel küszködő tanulók száma 300-ra emelkedett, az ebédet főző konyha működését pedig felfüggesztették. Sajtóértesülések szerint ekkor már nemcsak diákok, hanem iskolai dolgozók és a diákok családtagjai is megbetegedtek.

Calici vírus okozott tömeges ételmérgezést Szombathelyen, ételmérgezés Szombathely Nébih calicivírus-fertőzés calicivírus
Calici vírus okozott tömeges ételmérgezést Szombathelyen

Kiderült, mi okozta a megbetegedést

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint calicivírus okozta a négy szombathelyi iskola diákjainak fertőzését, amely gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozott - nyilatkozta Stánitz Éva megyei tisztifőorvos, aki közleményben emlékeztetett arra, hogy múlt csütörtöktől 338 diák betegedett meg, két tanuló került kórházba enyhe kiszáradási tünetekkel.

A járványügyi vizsgálat során laboratóriumba küldött, 115 beteg székletmintái közül eddig 32-ben mutatták ki a calicivírust, 41 mintát még vizsgálnak.

Az eset miatt vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is. Korábban közölték: mintákat vettek az érintett főzőkonyhán készített ételekből, a felhasznált alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből. A Vas Megyei Kormányhivatal szerdai tájékoztatása szerint a minták laboratóriumi vizsgálata még tart, az eredményről később tájékoztatnak.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: