Calicivírus okolható a tömeges megbetegedésekért

Nem egy forrásból indult, s valószínűleg calicivírus okozta a fővárosi tömeges megbetegedést.
Mint arról a síjtó hírt adott, az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetéhez 2008. január második hetében több bejelentés érkezett arról, hogy budapesti gyermekintézményekben gyomor-bélrendszeri és felső légúti (influenzaszerű) megbetegedések miatt hirtelen megnövekedett a hiányzások száma. Az ÁNTSZ regionális és kerületi intézetei azonnal megkezdték a kivizsgálást a hiányzások okainak tisztázására, és a megbetegedések hátterében felmerült közös étel (közös báziskonyháról 11 intézménybe kiszállított étel) eredetének feltárására - áll az ÁNTSZ összefoglaló jeelntésében.
A VI-VII-VIII-XV. kerületben összesen 8 gyermekintézményben történt helyszíni vizsgálat, melynek keretében egyrészt közel 600 gyermeket és pedagógust kérdeztek meg a szakemberek, másrészt az intézmények konyháiról ételmintákat és úgynevezett tisztasági törlékmintákat vettek, hogy az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézet laboratóriumában megtörténhessen belőlük a bakteriológiai vizsgálat. A betegektől és dolgozóktól származó széklet- és torokváladék-mintákat az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriumai vizsgálták, bakteriális és virális kórokozó után kutatva.
A báziskonyha által ellátott 11 intézmény közül 3 közösségben egyáltalán nem észleltek megbetegedést, és egy érintett intézményben 3 osztályban egy beteg sem volt, bár igénybe vették a közétkeztetést.
Azon nyolc intézmény létszáma, melyekben halmozott megbetegedéseket regisztráltak, 1599 fő, az itt étkezők száma 1073 fő. A kivizsgálás során  345 megbetegedésre derült fény, közülük gyomor-bélrendszeri tünetekkel  200 fő, légúti tünetekkel 145 fő betegedett meg. A gyomor-bélrendszeri megbetegedések enyhe lefolyásúak voltak, a betegek közül kevesen fordultak orvoshoz, kórházi ápolásra nem került sor.
A megbetegedések kezdetét követő hétvégén (2008. január 12-13-án) több beteget otthonában kerestek fel, a járványügyi vizsgálat érdekében mintavételi tartállyal. Sajnos csak néhány betegtől sikerült vizsgálati mintát gyűjteni, elsősorban a családok elzárkózása miatt. További nehézséget jelentett, hogy kevés beteg fordult orvoshoz, akik maguk is kezdeményezhettek volna laboratóriumi vizsgálatot.
A betegek székletéből kórokozó baktériumot nem mutattak ki, néhány esetben calicivírust azonosítottak. A jellemző tünetek, a járványügyi adatok és a laboratóriumi eredmények alapján a gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket nagy valószínűséggel calicivírus okozta.
Az étel- és törlékminták bakteriológiai vizsgálata során sem volt kimutatható a megbetegedésekkel összefüggésbe hozható baktérium, ami tovább erősíti azt a vélekedést, hogy a halmozott megbetegedések hátterében a calicivírus állhat. A helyszíni élelmezés-egészségügyi vizsgálatok tapasztalata szerint a főzőkonyha és a tálalókonyhák higiénés állapota megfelelő volt, nem volt olyan hiányosság, ami a megbetegedésekkel kapcsolatba hozható.
Az egyes intézmények között a megbetegedési arányt tekintve igen nagy különbség volt. A statisztikai elemző vizsgálat alapján sem azonosítható nagy biztonsággal egyetlen közös eredetű étel fertőzést terjesztő szerepe sem.
A téli hónapokban mind a vírusos eredetű gyomor-bélrendszeri megbetegedések, mind a légúti/influenzaszerű betegségek gyakrabban fordulnak elő. A pontos felderítés érdekében nemcsak az érintett intézményekben történik adatgyűjtés, tájékozódnak a szakemberek ezek környezetében a gyermek- és a szociális intézményekben és a házi gyermekorvosoknál is: a szezonális aktivitásnak megfelelően a légúti és a gyomor-bélrendszeri betegek száma az érintett körzetekben megemelkedett. A megkérdezett környező intézményekben folyamatosan fordulnak elő gyomor-bélrendszeri megbetegedések: az óvodások és kisiskolások közt nagyobb számban, a felső tagozatosoknál ritkábban.
Az elmúlt években szerzett járványügyi tapasztalatok szerint a calicivírus a járványok túlnyomó többségében nem élelmiszer, étel által, hanem a beteg emberrel történt közvetlen vagy közvetett kapcsolat (pl. szennyezett tárgyak) útján terjed. Feltételezhető, hogy ebben az esetben is az történt: a városban cirkuláló vírus bekerült ily módon az adott gyermekintézményekbe, ahol a betegség robbanásszerűen megbetegített napközben több gyermeket.
Az epidemiológiai (köztük statisztikai és laboratóriumi) adatok alapján a különböző intézményekben előfordult megbetegedések hátterében közös forrásra nem talált bizonyítékot az ÁNTSZ.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

március 16. - március 22.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
13 300
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nem zavarják felhők a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag