Bulgária hazavárja az ápolónőket

Bulgária az elítélt ápolónők kiadását kérte Líbiától - ugyanezt sürgeti az Európai Unió és az Egyesült Államok is. Sarkozy francia elnök hamarosan Tripoliba utazik.
Bulgária hivatalosan is elindította tegnap a kiadatási eljárást a Líbiában fogva tartott ápolónők és palesztin orvos ügyében. - Számunkra csak azután zárul le az ügy, hogy az egészségügyi dolgozók visszatértek bolgár földre, és azon dolgozunk, hogy ez mielőbb megtörténjék - közölte Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök Szófiában. Tévéértesülés szerint Tripoli azonban feltételhez köti a rabok hazaengedését.
A líbiai igazságügyi tanács kedden változtatta életfogytig tartó börtönbüntetésre az öt bolgár ápolónőre és a (nemrég bolgár állampolgárságot kapott) palesztin orvosra még tavaly kiszabott halálos ítéletét. A hat egészségügyi dolgozót több mint négyszáz líbiai gyermek HIV vírussal való szándékos megfertőzésével vádolták - írja az MTI .
Borisz Velcsev bolgár főügyész közlése szerint Szófia már szerdán - egy 1984-es egyezmény alapján - hivatalosan is kérte Tripolitól a hat elítélt kiadatását. Ennek értelmében a két ország idegenben elítélt állampolgárai saját hazájukban tölthetik le a büntetésüket. Egyelőre senki sem tudja megmondani, mikor térhetnek haza a nyolc és fél éve az észak-afrikai országban raboskodó egészségügyiek.
Az ügy elhúzódását sejteti, hogy Líbia - legalábbis a bolgár bTV értesülése szerint - feltételekhez köti az ápolónők kiadatását. Tripoli állítólag azt szeretné, ha Bulgária állná azoknak a fertőzött gyerekeknek a külföldi taníttatását, akiknél még nem jelentkezett az AIDS-betegség.
Közben egy líbiai bíróság ejtette az öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos ellen felhozott rágalmazási vádat. Az egészségügyi dolgozók ellen egy rendőr kezdeményezett eljárást, mert azt vallották: kínzás hatására ismerték be, hogy szándékosan fertőztek meg HIV vírussal több mint négyszáz gyermeket.
Megkönnyebbülve fogadta az Európai Bizottság, hogy életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítették a halálos ítéletet. José Manuel Barroso bizottsági elnök és Benita Ferrero-Walder külkapcsolatokért felelős EU-biztos jelezték: olyan megoldást tartanak kívánatosnak, amely lehetővé tenné, hogy az öt ápolónő és az orvos a lehető leghamarabb elhagyhassa Líbiát, és az EU területére szállíthassák őket.
Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon beszélt Moamer el-Kadhafi líbiai vezetővel, akinek jelezte, hogy a "következő napokban" az észak-afrikai országba készül utazni. Sarkozy Párizsban kiadott közleményében örömét fejezte ki a bolgár egészségügyi dolgozókra kiszabott halálbüntetés enyhítése miatt. Múlt csütörtökön Sarkozy neje, Cécilia Sarkozy járt nem hivatalos látogatáson Líbiában, ahol az ápolónőkkel és orvossal, a HIV vírussal megfertőzött líbiai gyermekek családtagjaival, valamint Kadhafival is találkozott.
Az Egyesült Államok is felszólította a líbiai kormányt: találja meg a módját annak, hogy a bolgár ápolónők visszatérhessenek szülőhazájukba.
Nem az EU fizette a kártérítést
A HIV-fertőzött líbiai gyermekek családjainak járó kártérítést Líbia fizette ki - nyilatkozta osztrák és bolgár rádióállomásoknak Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa. Kifejtette: az unió teljesítette a Líbiával kötött megállapodást, de nincs arról szó, hogy fizetett volna. Az összeg a Kadhafi Alapítványtól ered, tehát líbiai pénz. A családokkal a Kadhafi Alapítvány tárgyalt, amelynek vezetője a líbiai államfő fia. A kárpótlási pénz a Szófia és Tripoli által 2005-ben, az EU védnöksége alatt létrehozott úgynevezett bengázi alapból származik - mutatott rá az osztrák biztos. Az alaphoz hozzájárult az Egyesült Államok is.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag