Bulgária hazavárja az ápolónőket

Bulgária az elítélt ápolónők kiadását kérte Líbiától - ugyanezt sürgeti az Európai Unió és az Egyesült Államok is. Sarkozy francia elnök hamarosan Tripoliba utazik.
Bulgária hivatalosan is elindította tegnap a kiadatási eljárást a Líbiában fogva tartott ápolónők és palesztin orvos ügyében. - Számunkra csak azután zárul le az ügy, hogy az egészségügyi dolgozók visszatértek bolgár földre, és azon dolgozunk, hogy ez mielőbb megtörténjék - közölte Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök Szófiában. Tévéértesülés szerint Tripoli azonban feltételhez köti a rabok hazaengedését.
A líbiai igazságügyi tanács kedden változtatta életfogytig tartó börtönbüntetésre az öt bolgár ápolónőre és a (nemrég bolgár állampolgárságot kapott) palesztin orvosra még tavaly kiszabott halálos ítéletét. A hat egészségügyi dolgozót több mint négyszáz líbiai gyermek HIV vírussal való szándékos megfertőzésével vádolták - írja az MTI .
Borisz Velcsev bolgár főügyész közlése szerint Szófia már szerdán - egy 1984-es egyezmény alapján - hivatalosan is kérte Tripolitól a hat elítélt kiadatását. Ennek értelmében a két ország idegenben elítélt állampolgárai saját hazájukban tölthetik le a büntetésüket. Egyelőre senki sem tudja megmondani, mikor térhetnek haza a nyolc és fél éve az észak-afrikai országban raboskodó egészségügyiek.
Az ügy elhúzódását sejteti, hogy Líbia - legalábbis a bolgár bTV értesülése szerint - feltételekhez köti az ápolónők kiadatását. Tripoli állítólag azt szeretné, ha Bulgária állná azoknak a fertőzött gyerekeknek a külföldi taníttatását, akiknél még nem jelentkezett az AIDS-betegség.
Közben egy líbiai bíróság ejtette az öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos ellen felhozott rágalmazási vádat. Az egészségügyi dolgozók ellen egy rendőr kezdeményezett eljárást, mert azt vallották: kínzás hatására ismerték be, hogy szándékosan fertőztek meg HIV vírussal több mint négyszáz gyermeket.
Megkönnyebbülve fogadta az Európai Bizottság, hogy életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítették a halálos ítéletet. José Manuel Barroso bizottsági elnök és Benita Ferrero-Walder külkapcsolatokért felelős EU-biztos jelezték: olyan megoldást tartanak kívánatosnak, amely lehetővé tenné, hogy az öt ápolónő és az orvos a lehető leghamarabb elhagyhassa Líbiát, és az EU területére szállíthassák őket.
Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon beszélt Moamer el-Kadhafi líbiai vezetővel, akinek jelezte, hogy a "következő napokban" az észak-afrikai országba készül utazni. Sarkozy Párizsban kiadott közleményében örömét fejezte ki a bolgár egészségügyi dolgozókra kiszabott halálbüntetés enyhítése miatt. Múlt csütörtökön Sarkozy neje, Cécilia Sarkozy járt nem hivatalos látogatáson Líbiában, ahol az ápolónőkkel és orvossal, a HIV vírussal megfertőzött líbiai gyermekek családtagjaival, valamint Kadhafival is találkozott.
Az Egyesült Államok is felszólította a líbiai kormányt: találja meg a módját annak, hogy a bolgár ápolónők visszatérhessenek szülőhazájukba.
Nem az EU fizette a kártérítést
A HIV-fertőzött líbiai gyermekek családjainak járó kártérítést Líbia fizette ki - nyilatkozta osztrák és bolgár rádióállomásoknak Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa. Kifejtette: az unió teljesítette a Líbiával kötött megállapodást, de nincs arról szó, hogy fizetett volna. Az összeg a Kadhafi Alapítványtól ered, tehát líbiai pénz. A családokkal a Kadhafi Alapítvány tárgyalt, amelynek vezetője a líbiai államfő fia. A kárpótlási pénz a Szófia és Tripoli által 2005-ben, az EU védnöksége alatt létrehozott úgynevezett bengázi alapból származik - mutatott rá az osztrák biztos. Az alaphoz hozzájárult az Egyesült Államok is.
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést helyenként felhők zavarják, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag