Budapesti kongresszus a depressziós gyerekekért

Augusztus 22. és 26.-a között tartja éves kongresszusát az Európai Gyermek és Ifjúság Pszichiátriai Társaság. A kongresszus fő témája a fiatal korosztály életminőségének javítása, a pszichiátriai betegségek és ilyen jellegű problémák elkerülésével. A rendezvényen szóba került többek között a gyermekkorban kezdődő depresszió korosztályos előfordulásáról és az érzelmi intelligencia (EQ) és a szenvedélybetegségek közötti összefüggéséről.

Depresszió

Depresszió

A kutatók egy felmérést végeztek, hogy képet alkothassanak a kórházi ellátásban részesülő fiatalok egészséges társaikhoz mért életminőségének változásairól. A kutatásban 10 ezer tanuló vett részt. Közülük több mint ezer pszichiátriai gondokkal küzdött, minek hatására nagyon egyértelmű és markáns életminőségbeli hátrány volt látható az egészséges kortársakhoz viszonyítva.

Egy másik, a Szegedi Egyetemen végzett kutatás rámutat, hogy a 229 depresszióval diagnosztizált, átlagosan 11 és fél éves magyar fiatal életminőségét mintegy 20 százalékkal csökkenti a fiatalkori depresszió, az egészséges, azonos korosztálybeli társaikéhoz képest. A depresszióval küzdő hazai fiatalok életét olyan tünetek nehezítik, például az indulatosság, öngyilkossági gondolatok, és egyéb párhuzamosan fennálló betegségek.

A pszichés problémákkal küzdő fiatalok közül a kórházi ellátásban részesülők rendelkeznek a legkevesebb szociális kapcsolattal és legrosszabb fizikai egészségállapottal. Ez kihat a mentális egészségere, közvetlenül befolyásolva ezzel az élet minőségét is. A legkifejezettebb életminőség csökkenést a körzetes általános iskolába járóknál tapasztalták.

Szintén magyar felfedezés segített abban, hogy felismerjék, vegetatív elváltozások alapján akár már 7-8 éves korban kimutathatóvá válik a fiatalkori depresszióra való hajlam. Ismertté vált az is, hogy különféle technikák és stratégiák tanításával hatékonyabb érzelmi szabályozás érhető el a páciensek esetében, így erre terápia építhető, amivel az érintett megtanulhatja, hogy miként tudja saját maga kezelni a problémákat.

A konferencián több mint 30 különféle előadás szerzői magyar szakemberek. A nyitóelőadást Sir Michael Rutter tartotta, a ma élő egyik legnevesebb pszichológus, akit a pszichiátria történetében Sir Sigmund Freud óta elsőként ütött lovaggá az angol királynő.

A rendezvény részletes programja, illetve további információk a http://www.escap2009-budapest.com/ weboldalon érhetők el.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag