Brit tudós kapott 10.000 eurót a Semmelweis Egyetemtől

Idén első alkalommal adták át a Semmelweis Egyetem (SE) legmagasabb rangú kitüntetését, a Semmelweis Budapest Award-ot. A díjat elsőként Jeremy K. Nicholson londoni professzor vehette át Tulassay Tivadartól, az egyetem rektorától. A díjátadó rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepének kiemelt eseménye, ezért is kaphatott helyet a Magyar Tudományos Akadémián.

A Semmelweis Budapest Award-ot 2009-ben alapította az egyetem Szenátusa. A díjat olyan nemzetközileg elismert eredményeket felmutató, az orvosbiológiai kutatások terén aktív külföldi tudós kaphatja, akinek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez. Feltétel továbbá, hogy a kitüntetett személy kutatásai az emberiség javát szolgálják, valamint új utat mutassanak az élő természet megismeréséhez. A díjjal a díszoklevél mellett 10.000 eurós pénzjutalom is jár.

A most kitüntetett Nicholson professzor nevéhez az úgynevezett metabonomika módszerének kidolgozása fűződik. A módszer lényege, hogy a biológiai folyadékokban (például nyál, vizelet, magzatvíz) megtalálható anyagcsere termékek összetételét és koncentrációját vizsgálva leírta annak változásait, a változások törvényszerűségeit.

Fertőző májgyulladás

Fertőző májgyulladás
Ezzel új diagnosztikai módszert adott az orvostudomány kezébe, így lehetővé vált olyan betegségek korai felismerése, mint a hasnyálmirigy gyulladás, a májgyulladás vagy egyes rákfajták. A korai felismerés révén pedig a betegnek jóval nagyobb esélye van a teljes gyógyulásra. Éppen ezért a módszer 1990-es publikálása óta, ma már a gyógyszerkutatásban is széles körben alkalmazzák.

Nicholson professzor jelenleg a londoni Imperial College Sebészeti és Onkológiai Részlegét, valamint a világ vezető gyógyszergyárait magába foglaló COMET kutatási szövetséget vezeti. 15 cikke jelent meg a Nature-ben, ami a világ egyik legrangosabb tudományos folyóirata, de közleményei más nemzetközi csúcs folyóiratokban is helyet kaptak. Idézettsége és eredményei révén sokan gondolják, hogy Nicholson professzorban akár egy jövendő Nobel díjast is köszönthetünk.

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag