Bicskanyitogató megjegyzések, nincs remény az együttműködésre

Mikola István szerint Horváth Ágnes egészségügyi miniszter rövid idő alatt bizonyította teljes alkalmatlanságát. A Fidesz szakpolitikusa a minisztert konoknak és szakmaiatlannak nevezte, akivel esély sincsen az együttműködésre, pedig teljes káosz alakult ki az egészségügyben.
A fideszes politikus hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: reményt sem látnak a miniszterrel való együttműködésre, mert Horváth Ágnes konokságával és szakmaiatlanságával mindenkit magára haragított.
Mint Mikola István fogalmazott: az új egészégügyi miniszter magára haragította az orvostársadalmat és az egészségügyi intézmények menedzsmentjét olyan kijelentésekkel, minthogy a kórházak egy részében potenciálisan megölik a betegeket. Hozzáfűzte: ez felháborító, bicskanyitogató megjegyzés.
De a betegekkel, az édesanyákkal is szembekerült - emelte ki a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, utalva Horváth Ágnes azon kijelentésére, amikor a miniszter - mintegy szakmai megállapításként - azt mondta, hogy nem a jó levegőtől gyógyul az asztmás gyermek, ezért nyugodtan be lehet zárni a svábhegyi gyermekgyógyintézetet.
Mikola István szerint tragikus káosz alakult ki az egészségügyben, hiszen már 50 milliárd felett van a kórházak lejárt tartozása, így gyakorlatilag a beszállítók finanszírozzák a magyar egészségügyet. A politikus azt javasolta, hogy azonnal töröljék el a teljesítményvolumen-korlátot, mert a rendszer szigorítása miatt a hónap közepén megszűnnek a műtétek a kórházakban, méregdrága műtők állnak üresen, és egyre hosszabb várólisták alakulnak ki. Mint mondta teljesítményvolumen-korlát nélkül, normatív alapon képzelik el a kórházak finanszírozását.
A Fidesz szakpolitikusa arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig nem tudni, mi lesz a több-biztosítós rendszer elképzelésével, amiről eddig egyetlen szakanyagot, hatástanulmányt, vagy biztosításmatematikai számítást nem láttak. Mikola István az MTI-nek azt mondta: várhatóan csak ősszel nyújtják be az Országgyűlésnek az önálló, parlamenti felügyelet alatt álló nemzeti egészségbiztosítóról szóló előterjesztésüket, de már a Fidesz hét végi kongresszusa után kommunikálni kezdik az elképzelést.
Legfeljebb istállónak alkalmas...
Még mindig nem tisztázott, hogy hová teszik a bezárásra ítélt svábhegyi gyermekkórház és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) betegeit, hiszen a helyettesítésre kiszemelt Heim Pál gyermekkórház, illetve a Merényi Gusztáv kórház sem készült fel a betegek fogadására - mondta a politikus. Hozzátette: a Merényi Gusztáv kórháznak az az épülete, amelyben a lipótmezőről érkező betegeket akarják elhelyezni, legfeljebb istállónak alkalmas.
Arra a kérdésre, hogyan alakul majd a két intézmény eszközállományának áthelyezése, illetve, hogy egyes hírek szerint az OPNI-ban már ellenőrzik az egészségügyi dolgozókat, nehogy valamit kivigyenek az épületből, Mikola István azt mondta: nem láttak semmilyen szakanyagot az egészségügyi vagyon kezeléséről, ugyanakkor Kárpáti Zsuzsa szocialista politikust puccsszerűen neveztek ki az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet élére.
Mikola István szerint az igazgató egyik első lépése az volt, hogy új biztonsági szolgálatot küldött az OPNI-ba. Már el is kezdték a képeket, bútorokat számba venni, és lehet, hogy megsemmisítik a magyar kulturális örökség részét képező 140 éves iratdokumentációt is, ugyanis az OPNI főigazgatója jelezte, hogy nagy teljesítményű iratmegsemmisítő telepítésén gondolkoznak - tette hozzá.
(MTI)
(2007.05.15. 09:56)
MNO - Magyar Nemzet

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +13 °C
Minimum:
-2, +5 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt az északkeleti tájakon tartósan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet, az ország más részein változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag